Οι ΗΠΑ έχουν ρόλο να διαδραματίσουνΑν θα ασκήσουν επιρροή στην Τουρκία, ας μην μένουν στα λόγια

Ούτε πανηγυρισμοί ούτε αρνητισμός. Ούτε υπερβολές για την πορεία των διαπραγματεύσεων ούτε μπορεί να θεωρηθεί ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα της λύσης…

Οι επιφυλάξεις και η συνεχής παρακολούθηση των εξελίξεων με κριτική προσέγγιση είναι φυσιολογικές έχοντας υπόψιν τις διαχρονικές μεσολαβήσεις και παρεμβάσεις των ξένων και το γεγονός ότι τελικά αυτές ευνόησαν τον θύτη και όχι τη δικαιοσύνη…

Μιλούμε βέβαια για τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ (ή/και άλλων) και το γεγονός ότι αυτές καταφέρνουν να βρίσκουν χώρο και να αποδίδουν, με τις επιπτώσεις να μετρούν σε βάρος της μιας ή της άλλης πλευράς και οι οποίες τελικά εξυπηρετούν μακροπρόθεσμα τα συμφέροντα των οποιωνδήποτε τρίτων και όχι του λαού μας στο σύνολο.

Εχοντας κατά νουν τις οδυνηρές εμπειρίες του παρελθόντος, οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να στηρίξουν εποικοδομητικά και στη βάση αρχών την προσπάθεια για λύση, λαμβάνοντας υπόψιν και τη θετική συγκυρία που δημιούργησε η ανάδειξη Ακιντζί στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας.

Περισσότερο με θετική προσέγγιση παρά με αρνητισμό ή ακόμα και στείρα αντιπολιτευτική διάθεση που οδηγεί στη ματαίωση και στην ακύρωση των όσων κτίστηκαν μέχρι τώρα.

Ο ίδιος ο κ. Ακιντζί δήλωσε προχθές ότι οι δύο ηγέτες έχουν επίγνωση του γεγονότος πως θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά μέσα στους επόμενους μήνες και ότι και οι δύο θέλουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν.

Η βούληση δηλαδή είναι δεδομένη και αυτό που θα κριθεί από όλους είναι οι θέσεις που καταθέτουν οι δύο ηγέτες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στο τέλος το συνολικό σχέδιο λύσης.

Αν οι ΗΠΑ και η όποια Νούλαντ θέλουν να είναι το ίδιο εποικοδομητικοί όσο δηλώνουν, τότε ας μην υποτιμούν τη νοημοσύνη και τον πατριωτισμό των Κυπρίων.

Αν όντως υποστηρίζουν μια λύση από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους, τότε ας μην μένουν στα λόγια.

Γιατί οι απειλές που εκτοξεύει εκ νέου η Τουρκία και η ανοχή που διαχρονικά και με κάθε ευκαιρία επιδεικνύουν οι ΗΠΑ απέναντι στο στρατηγικό τους σύμμαχο στην περιοχή, άλλα δείχνουν.

Δείχνουν ότι στην κρίσιμη στιγμή το ειδικό βάρος των ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιηθεί υπέρ των Κυπρίων, αλλά υπέρ της Τουρκίας. Θα παρακολουθούμε και θα κρίνουμε κάθε ενέργεια ή παράλειψη των ΗΠΑ που θέλουν να το παίζουν ακριβοδίκαιοι και σταθεροί σε θέσεις αρχής.

Αν η λύση θα εξυπηρετεί πραγματικά τα συμφέροντα των Κυπρίων και μόνο των Κυπρίων, τότε και οι ΗΠΑ έχουν ρόλο να διαδραματίσουν ασκώντας την κατάλληλη επιρροή προς τη μεριά της Τουρκίας.