Η ιστορία του Ζαΐν, του Amarili και της Aya

Της Άννας Μισιαούλη 

Ο Ζαΐν δεν πήγε ποτέ σε σχολείο, αλλά η ζωή του άλλαξε όταν επιλέγηκε να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα ταινία της Λιβανέζας σκηνοθέτιδας Nadine Labaki με τον τίτλο «Καπερναούμ».

Ο Ζαΐν έγινε πασίγνωστος μετά τη βράβευση της ταινίας «Καπερναούμ», όπου παίζει το ρόλο ενός παιδιού πρόσφυγα χωρίς έγγραφα που ζει σε παραγκούπολη και που κινεί αγωγή στους γονείς του για την άθλια ζωή του.

«Όταν είδα τον Ζαΐν ήταν προφανές σε μένα ότι θα γινόταν ο ήρωας της ταινίας», δήλωσε η σκηνοθέτιδα της ταινίας «Καπερναούμ». «Κάτι στα μάτια του φανέρωνε μεγάλη θλίψη. Στην πραγματική του ζωή δείχνει βλοσυρός», συμπληρώνει η Nadine Labaki.

Ο Ζαΐν κατάφερε να ξεφύγει με την οικογένειά του πριν από έξι χρόνια από τον πόλεμο στη Συρία.

«Ήταν δύσκολο», ομολογεί ο ίδιος με τα μεγάλα υγρά μάτια του κοιτάζοντας την κάμερα.

Δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να πάει στο σχολείο. «Θα ήθελα πολύ να πάω σχολείο», παραδέχεται.

«Είναι ένας χώρος παιδείας και ειρήνης, όπου θα μπορούσα να μάθω να διαβάζω και να γράφω», συμπληρώνει.

Όμως η ζωή του Ζαΐν δείχνει να αλλάζει. Με την παρέμβαση της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ο Ζαΐν και η οικογένειά τους μετεγκαταστάθηκαν στη Νορβηγία.

«Θα πάω στη Νορβηγία. Εκεί θα πάω στο σχολείο και θα έχω μια νέα ζωή», λέει με ελπίδα. «Μια καλύτερη ζωή», συμπληρώνει με έμφαση.

Ο Amarili είναι επίσης παιδί πρόσφυγας. Με αναπηρία. Βρέθηκε εγκλωβισμένος στην Τουρκία για μερικά χρόνια. Εξαιτίας της έλλειψης υποδομών τα πόδια του Amarili με καταγωγή από το Ιράν, έπαψαν να μεγαλώνουν, η λεκάνη του στράβωσε και τώρα μπορεί μόνο να κάθεται σε αναπηρικό καροτσάκι. Ο Amarili είναι ένας εξαιρετικός πιανίστας.

H Aya Abdullah, επίσης πρόσφυγας από το Ιράκ, σε ένα δυνατό μήνυμά της ενώπιον Φόρουμ Προσφύγων καλεί τα κράτη του κόσμου να πιστέψουν και να επενδύσουν στους πρόσφυγες:

«Έχω την ευκαιρία να είμαι σήμερα η φωνή περισσότερων από 70 εκατομμύρια εκτοπισμένους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Όσο ακούτε τη φωνή μου σας καλώ να κοιτάξετε αυτό το σοκαριστικό αριθμό όσων έχουν πληγεί σε σημείο που αναγκάστηκαν να ξεφύγουν από το σπίτι τους. Όπως όλοι οι πρόσφυγες, έχω όνομα και έχω σπίτι. Είμαι η Aya Abdullah από τη Βαγδάτη. Σήμερα καλώ όλους εσάς τους ηγέτες των χωρών σας να πείτε την αλήθεια. Οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι ειρηνικοί. Πιστέψτε σε μας! Επενδύστε σε μας! Και τότε θα δείτε πως όλοι θα επωφεληθούμε».

Αυτά για όσους ονειρεύονται περιπολίες, ανθρώπινα τσουνάμια και δαιμονοποιούν τους πρόσφυγες για να περάσουν πολιτικές διαίρεσης των ανθρώπων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy