Η καχυποψία επιβάλλεται στους πονηρούς καιρούς!

Του

Χρήστου Χαραλάμπους

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε για συμπολίτες μας οι οποίοι έπεσαν θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης ή απάτης από κάποιους επιτήδειους. Δεν έχει σημασία αν το ποσό που αποσπάστηκε είναι μικρό ή μεγάλο, σημασία έχει η παρανομία της πράξης.

Κατά καιρούς είδαμε ηλικιωμένα κυρίως άτομα, να ανοίγουν την πόρτα τους σε αγνώστους που είτε ήθελαν, δήθεν, μια πληροφορία, είτε πουλούσαν κάτι είτε ακόμα… διψούσαν και ζητούσαν ένα ποτήρι νερό. Με την αγνότητα και την έλλειψη καχυποψίας που χαρακτηρίζει ιδιαίτερα τα μοναχικά ηλικιωμένα άτομα, η πόρτα άνοιξε για τον άγνωστο ξένο, ο οποίος με τη μαεστρία που χαρακτηρίζει κάποιους του είδους, φεύγοντας είχε απλώσει χέρι και στις οικονομίες του απονήρευτου συνταξιούχου.

Συχνά ακούμε, επίσης, ακόμα και «άνθρωποι του παζαριού», έμπειροι επαγγελματίες, επιχειρηματίες που υποτίθεται ότι ξέρουν από οικονομικές συναλλαγές και συμφωνίες, ακόμα και τέτοιοι συμπολίτες μας την πατούν λες και ήταν πρωτάρηδες. Πληρώνουν για αγορά πολυτελών αυτοκινήτων που στο τέλος δεν τα βλέπουν και δεν τα αποκτούν ποτέ, αγοράζουν ακίνητα αξίας εκατομμυρίων τα οποία αποδεικνύονται στο τέλος ανύπαρκτα, αλλά τα χρήματα που πληρώθηκαν ως προκαταβολή… πάνε περίπατο και δεν γυρίζουν πίσω. Κι αν ακόμα βρεθούν οι κλέφτες και οι απατεώνες, οι παραπονούμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε εκτός από την ηθική ικανοποίηση ότι αυτοί που τους ξεγέλασαν τιμωρήθηκαν.

Η τελευταία σχετική υπόθεση που καταγγέλθηκε και διερευνάται από την Αστυνομία, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της ελαφρότητας με την οποία αντιλαμβάνονται και χειρίζονται κάποιοι, κάποια οικονομικά τους ζητήματα. Έδωσε, λέει, σε κάποιους δύο εκατομμύρια και κάτι χιλιάδες για να τον βοηθήσουν να τακτοποιήσει τα δάνειά του ύψους 3 εκατομμυρίων που είχε συνάψει σε τράπεζα. Του έδειξαν κάποια χαρτιά κι αυτό τον ικανοποίησε, ώστε  με κλειστά μάτια να τους τα ακουμπήσει κανονικά…

Όταν όμως άνοιξαν τα μάτια, ήταν ήδη αργά. Τα εκατομμύρια του έκαναν φτερά μαζί με αυτούς που αποδείχτηκαν πιο έξυπνοι. Και τώρα, τρέχα να τους βρεις… Κι αν βρεθούν αυτοί, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα βρεθούν κι τα κλεμμένα για να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη τους ώστε να μπορέσει να τακτοποιήσει τις οφειλές του προς την τράπεζα που σίγουρα δεν θα του χαριστεί.

Προσοχή, λοιπόν, πώς διαχειρίζεστε κάποια πράγματα. Κι όταν πρόκειται για χρήμα –όσοι το έχετε– καλά κάνετε να είστε πιο ψαγμένοι για το πώς συναλλάσσεστε και με ποιους συναλλάσσεστε…

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy