Η κατακραυγή «έσωσε» χιλιάδες δέντρα

Της Γιώργιας Ερωτοκρίτου

Τέλος καλό… όλα καλά. Ο λόγος για τη χθεσινή απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος να τερματιστούν όλες οι ενέργειες για τη δημιουργία νέας λατομικής ζώνης στην ορεινή περιοχή της επαρχίας Λάρνακας. Ένα περιβαλλοντικό έγκλημα δεν προχώρησε, λόγω και της τεράστιας κατακραυγής που προκάλεσε η αποκάλυψη της εφημερίδας μας στις 4 Φεβρουαρίου 2020 για τις προτάσεις του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης με σκοπό τη δημιουργία της λατομικής ζώνης στη Λάρνακα, η οποία προνοούσε την αποψίλωση κρατικού δάσους. Χιλιάδες δέντρα θα έπρεπε να αφαιρεθούν για να προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο, το οποίο ευτυχώς έμεινε στα σκαριά.

Χθες, ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής σε υπηρεσιακή σύσκεψη με διευθυντές ή εκπροσώπους των εμπλεκόμενων υπηρεσιών γνωστοποίησε ότι το έργο δεν προχωρεί. Σε ανακοίνωση σημειώνεται ωστόσο ότι θα ξεκινήσει η εξέταση εναλλακτικών λύσεων με την αξιοποίηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας μέσα από μελέτη για την Αειφόρο Ανάπτυξη των Ορυκτών Πόρων της Κύπρου, που θα αφορά την περίοδο μέχρι το 2050, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2021. Υπενθυμίζεται ότι οι συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον καταγράφονται στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, την οποία διενήργησε ιδιώτης για λογαριασμό του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης. Η συγκεκριμένη μελέτη παρουσιάστηκε στις 30 Ιανουαρίου σε εκδήλωση στο Περιβαλλοντικό Κέντρο στη Σκαρίνου και είχε προκαλέσει σφοδρότατες αντιδράσεις από τα χωριά της περιοχής αλλά και από οργανωμένα σύνολα. Συγκεκριμένα, στις εναλλακτικές περιοχές που έχει προτείνει το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης για να προχωρήσει το νέο λατομείο ήταν η Βαβατσινιά, όπου εκτιμάται ότι θα αποκόπτονταν 15 χιλιάδες δέντρα, τα Πάνω Λεύκαρα 7.250 δέντρα και ο Δελίκηπος, όπου θα έπρεπε να αφαιρεθούν 20 χιλιάδες δέντρα. Ευτυχώς την υστάτη η κυβέρνηση υποχώρησε και δεν θα γίνουμε μάρτυρες ακόμη ενός περιβαλλοντικού εγκλήματος. Επιτέλους, όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι τα δέντρα είναι πηγή οξυγόνου, πηγή ζωής. Απορροφούν όλες τις τοξικές ουσίες και τα καυσαέρια του περιβάλλοντος. Συμβάλλουν επίσης στην επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής, καθώς μειώνουν το διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνουν οξυγόνο στην ατμόσφαιρα. Παράλληλα, θα μπορούσε να πει κάποιος χαριτολογώντας ότι είναι το οικολογικό aircondition της φύσης, δημιουργώντας στρώματα δροσιάς και φρεσκάδας στον αέρα.

Εξάλλου, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, τα δέντρα συμβάλλουν στην άμεση και ταχύτατη ανάρρωση ασθενών σε νοσοκομεία, μειώνουν τους παλμούς της καρδιάς και προκαλούν αίσθηση ηρεμίας και ευεξίας. Επίσης, η φύση και ειδικά τα δέντρα έχει αποδειχθεί ότι είναι αντικαταθλιπτικά και συμβάλλουν στην ψυχική υγεία και ευτυχία. Την ίδια ώρα, τα δέντρα αποτελούν και το φυσικό καταφύγιο για όλων των ειδών τα πουλιά που με το κελάηδισμά τους προσφέρουν στιγμές γαλήνης και χαλαρότητας.

Συνεπώς, όλοι πρέπει να αντιδρούμε, να αντιστεκόμαστε αλλά και να λειτουργούμε ως «ασπίδα» για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού μας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy