Η Κύπρος πυρηνικό ολοκαύτωμα;

Της Νίκης Κουλέρμου

Επιστήμονες μηχανικοί, πυρηνικοί φυσικοί, περιβαλλοντιστές, πολιτικά κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις και από τις δύο κοινότητες κινητοποιούνται σήμερα ένθεν κακείθεν του σημείου διέλευσης στο τέρμα της οδού Λήδρας ζητώντας να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός της Τουρκίας για ανέγερση πυρηνικού σταθμού ενέργειας στο Άκκουγιου. Αυτοί όλοι δεν είναι «αθκιασεροί»… Είναι οι πλέον ευαισθητοποιημένοι και συνειδητοποιημένοι πολίτες που σκέφτονται ότι και λύση να υπάρξει στο Κυπριακό τους επόμενους έξι μήνες, η απειλή από ένα ατύχημα σε ένα τέτοιο πυρηνικό εργοστάσιο θα εξαφανίσει τη ζωή ή το λιγότερο θα έχει τεράστιες, καταστροφικές συνέπειες στην ανθρώπινη ζωή και στο περιβάλλον. Δηλαδή δεν θα έχει σημασία αν θα είναι παράδεισος η Κύπρος την επομένη της λύσης, στην περίπτωση ενός ατυχήματος από το οποίο θα διοχετευθούν στην ατμόσφαιρα, τη θάλασσα και το έδαφος ραδιενεργά στοιχεία που, εκτός από την καταστροφή που προκαλούν στην οικολογική πυραμίδα, έχουν χρόνο ζωής χιλιάδες χρόνια και δεν μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν. Ακόμα και αν δαπανηθούν δεκάδες, εκατοντάδες εκατομμύρια.

Σήμερα, θλιβερή επέτειος της έκρηξης στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ (Ουκρανία, 1986) αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι η ποσότητα ραδιενέργειας που απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα ήταν σχεδόν 200 φορές μεγαλύτερη από τη ραδιενέργεια που απελευθερώθηκε από τις δύο ατομικές βόμβες του Ναγκασάκι και της Χιροσίμα μαζί. Η ραδιενεργή βροχή έφτασε μέχρι την Ιρλανδία. Μέχρι σήμερα, ο πλήρης απολογισμός της μεγαλύτερης πυρηνικής καταστροφής στην ιστορία παραμένει αδιευκρίνιστος, ενώ το δυστύχημα εγκαινίασε τεράστιες συζητήσεις για την πυρηνική ενέργεια.

Ύστερα, το παράδειγμα του ατυχήματος, μετά από σεισμό 9 Ρίχτερ, το 2011 στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, μια χώρα με υψηλού επιπέδου τεχνολογία, καταδεικνύει το μέγεθος της απειλής που επικρέμαται πάνω από την Κύπρο σε περίπτωση ατυχήματος στο σταθμό Άκκουγιου, αν αυτός γίνει πραγματικότητα. Η Κύπρος, άνθρωποι, ζώα, φυτά και ό,τι ζωντανό περιλαμβάνει η οικολογική αλυσίδα, θα βρεθούν «στο μάτι του ραδιενεργού κυκλώνα», για να μην πούμε ότι θα γίνει ένα ραδιενεργό ολοκαύτωμα. Αυτό δείχνουν επιστημονικές μελέτες που έγιναν από το Ινστιτούτο Κύπρου σε συνεργασία με το γερμανικό Ινστιτούτο Χημείας Max Plank, κατόπιν προσομοίωσης των ραδιενεργών εκπομπών και συνεπειών του ατυχήματος της Φουκουσίμα.

Οι Κύπριοι καλούνται να συνειδητοποιήσουν την απειλή που επικρέμαται από τη λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου Άκκουγιου σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή. Ένα ενδεχόμενο ατύχημα, είτε από σεισμό είτε για τεχνικούς λόγους θα επιτρέψει τη διαρροή ακτινοβολίας, σε μια περιοχή εκατοντάδων χιλιάδων χιλιομέτρων μακριά γύρω από το εργοστάσιο. Ας σκεφτούμε μόνο ότι η Κύπρος είναι πιο κοντά στο σταθμό απ’ ό,τι η Άγκυρα ή ακόμα και η εγγύτερη προς το σταθμό τουρκική πόλη, όπως η Μερσίνα. Οι ειδικοί επισείουν την προσοχή και στο γεγονός ότι ακόμα και κατά τη διάρκεια της κανονικής λειτουργίας μιας τέτοιας μονάδας δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα όσον αφορά τη διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων και την αύξηση της θερμοκρασίας του θαλάσσιου νερού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy