Η κλεψύδρα στο Κυπριακό αδειάζει

269

Το φάντασμα της οριστικής διχοτόμησης πλανάται πιο απειλητικά από ποτέ πάνω από την Κύπρο

Η τουρκική αδιαλλαξία είναι δεδομένη. Δεν μπορεί όμως να αποτελεί άλλοθι για δικά μας λάθη και παλινδρομήσεις από το συμφωνημένο στόχο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, τα οποία δυστυχώς δεν αποφύγαμε, τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, υποδεικνύοντας την ανάγκη να μην περιοριζόμαστε στις διακηρύξεις.

«Δεν αρκεί να υποστηρίζουμε με κάθε ευκαιρία ότι θέλουμε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν. Ούτε υπάρχει λογική στο να πάμε πίσω, να βάλουμε στο τραπέζι δήθεν νέες ιδέες, ανοίγοντας ξανά κεφάλαια που ήδη συμφωνήθηκαν. Το μόνο που θα πετύχουμε με τέτοιες κινήσεις είναι να μπούμε σε περιπέτειες», τόνισε ο Α. Κυπριανού.

Σε εκδήλωση μνήμης και τιμής της κοινότητας Κάμπου για τους ήρωες Ιωάννη Αχιλλέως, Αντρέα Γεωργαλίδη, Άρη Μαυροσκούφη, Χριστάκη Χριστοδουλίδη, Χρίστου Καλαιτζιή, Θεμιστοκλή Δράκου, Ευάγγελου Ευριπίδη, Χαράλαμπου Φαντάρου, Θεοχάρη Κιμή και Χαράλαμπου Αντωνίου και για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της κοινότητας Αντρέα Χριστοδουλίδη, Αντρέα Χριστοφόρου και Θεοφάνη Ορφανού, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε πως η ευθύνη για το γεγονός ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο και το νησί διχοτομημένο εδώ και σαράντα πέντε χρόνια ασφαλώς βαραίνει την Τουρκία.

Ωστόσο, η στάση της πλευράς μας πρέπει πάντα να είναι τέτοια που να αποτρέπει και όχι να διευκολύνει τις τουρκικές επιδιώξεις. Έχει σημασία η πολιτική και οι χειρισμοί μας να πείθουν τη διεθνή κοινότητα και τους Τ/κ που θέλουν λύση για την ετοιμότητά μας να εργαστούμε για επίτευξη συμφωνίας.

«Ύστερα από δεκαετίες συνομιλιών, όλοι γνωρίζουμε πού μπορούμε να συναντήσουμε η μία πλευρά την άλλη, με ποιους συμβιβασμούς μπορούμε να ζήσουμε και με ποιους όχι. Όλοι όσοι ασχολούνται με το Κυπριακό γνωρίζουν ότι εκεί που υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση υπάρχουν και λύσεις. Έχουμε καταλήξει σε πολλές και σημαντικές συγκλίσεις, λειτουργικές και εφαρμόσιμες.

Στο Κραν Μοντανά είχαμε φθάσει κοντά στην επίλυση των βασικών εκκρεμούντων θεμάτων. Οι διαρκείς και μαξιμαλιστικές παλινδρομήσεις, από όπου κι αν προέρχονται, απομακρύνουν ολοένα και περισσότερο την προοπτική της λύσης. Η κλεψύδρα αδειάζει.

Ο σφιχτός εναγκαλισμός της τ/κ κοινότητας από την Τουρκία και η εδραίωση των τετελεσμένων επί του εδάφους επιβεβαιώνουν ότι το φάντασμα της οριστικής διχοτόμησης πλανάται πιο απειλητικά από ποτέ πάνω από την Κύπρο», υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως για να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις είναι απαραίτητος ο τερματισμός των απαράδεκτων τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ μας.

Συμβούλιο Αρχηγών συγκάλεσε ο Πρόεδρος

H κυβέρνηση διαμηνύει ότι το θέμα της διαχείρισης του φυσικού αερίου δεν σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Η κυβέρνηση δεν σχολιάζει επί του παρόντος την πρόταση του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, για συνδιαχείριση των φυσικών πόρων, κάτι που θα πράξει μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Κυβερνητική πηγή που μίλησε στο ΚΥΠΕ διεμήνυσε ακόμη ότι το θέμα της διαχείρισης του φυσικού αερίου δεν σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και πρόσθεσε ότι η ε/κ πλευρά παραμένει επικεντρωμένη στην επανέναρξη των συνομιλιών.

H πρόταση Ακιντζί βρίσκεται από χθες στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος συγκάλεσε Συμβούλιο Αρχηγών για αύριο, 16 Ιουλίου, προκειμένου να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις και την εν λόγω πρόταση.

Η ίδια πηγή είπε, επίσης, πως για την ε/κ πλευρά ισχύει η πρόσφατη συνεννόηση που έγινε μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και της Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, για κάθοδο της αξιωματούχου του ΟΗΕ στην Κύπρο σε τρεις περίπου εβδομάδες με στόχο τη συνέχιση των διαβουλεύσεων για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Στο μεταξύ, με ανακοινώσεις ή δηλώσεις τους κόμματα και πολιτικοί αρχηγοί σχολιάζουν την πρόταση Ακιντζί. Η αποδοχή της πρότασης Ακιντζί θα είναι σοβαρή διολίσθηση που θα ενισχύσει την πολιτική της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος, τονίζει η ΕΔΕΚ. Πρόκειται για μια κίνηση αντιπερισπασμού. Με αυτή την πρόταση ο κ. Ακιντζί προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τη διεθνή κοινότητα, η οποία έστω και δειλά αρχίζει να καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ο Γ. Περδίκης.

Ο ΥΠΕΞ ενημερώνει σήμερα τους Ευρωπαίους ομολόγους του

Εξάλλου, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ενημερώνει σήμερα στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, τους Ευρωπαίους ομολόγους του αναφορικά με την κατάσταση πραγμάτων και τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Θα έχει, επίσης, μια πρώτη συνάντηση με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου.

Τσαβούσογλου: Ή δέχεστε ή θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις

Η Τουρκία θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στη θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Κύπρου αν η κυπριακή κυβέρνηση δεν αποδεχτεί την πρόταση για συνεργασία που υπέβαλε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η πρόταση του κ. Ακιντζί για συνεργασία των δύο πλευρών στην Κύπρο σε θέματα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προστίθεται ότι σε άρθρο του στην τ/κ εφημερίδα Kibris Postasi, ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρει ότι έως ότου οι Ε/κ υιοθετήσουν τις προτάσεις που υπέβαλε το Σάββατο ο κ. Ακιντζί, με τις οποίες τους καλεί σε συνεργασία με τους Τ/κ, η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της σε περιοχές στις οποίες έχει λάβει «αδειοδότητηση» από τις «τ/κ αρχές» με «αποφασιστικότητα και χωρίς να υπάρξει αλλαγή».

Στο μεταξύ, το Γιαβούζ θα αρχίσει γεωτρήσεις όσο το δυνατό πιο σύντομα, δήλωσε ο «υπουργός οικονομικών και ενέργειας» Χασάν Τακόι, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία χρησιμοποιεί το δικαίωμα που απορρέει από τη συμφωνία μετά τις «μονομερείς προσφορές» που προκήρυξε η ε/κ πλευρά.

Επαφές Σπέχαρ στη Νέα Υόρκη

Στο μεταξύ, συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού, θα έχει τις επόμενες ημέρες, στη Νέα Υόρκη, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Η κα Σπέχαρ θα ενημερώσει στις 19 Ιουλίου τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία παρέλαβαν στις 10 Ιουλίου ανεπίσημο αντίγραφο της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στην οποία ο κ. Γκουτέρες εισηγείται παράταση της εντολής της αποστολής της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020.
Σήμερα η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ θα ενημερώσει τους αντιπροσώπους χωρών που συνεισφέρουν με προσωπικό στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.