Η κομποστοποίηση συμβάλλει στην καθαριότητα της πόλης

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Το κάθε σπίτι, ο καθένας από εμάς, έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλουμε καθοριστικά στη μείωση των σκουπιδιών που παράγουμε καθημερινά διατηρώντας την καθαριότητα στο δικό μας μικροχώρο, αλλά και στη γειτονιά και στην πόλη μας και κατ’ επέκταση προστατεύοντας και επεκτείνοντας το φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θέλουμε να ζούμε. Μπορούμε να πετύχουμε αυτές τις συνθήκες φτάνει να το θελήσουμε.

Αν μη τι άλλο, θα έχουμε και σημαντικά οικονομικά οφέλη, αφού όσο λιγότερα οικιακά απόβλητα έχουμε, τόσο λιγότερα θα είναι και τα τέλη που θα πληρώνουμε. Όλα τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και σήμερα, με τη συμβολή Τοπικών Αρχών αλλά και ιδιωτικών οργανωμένων φορέων, έγινε κατορθωτό σε κάποιο βαθμό να εμπεδώσουμε το σύστημα της ανακύκλωσης χαρτιού, πλαστικών, γυαλιού κ.λπ. απαλλάσσοντας με αυτόν τον τρόπο τους σκουπιδότοπους από υλικά τα οποία δεν αφομοιώνονται και δεν διαλύονται στο περιβάλλον. Οι όγκοι οικιακών αποβλήτων, όμως, οι οποίοι ακολουθούν κατά πόδας την εξέλιξη της υπερκαταναλωτικής κοινωνίας μας και αυξάνονται συνεχώς, δεν αφορούν μόνο τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Πολύ μεγαλύτερες είναι οι ποσότητες σκουπιδιών που μαζεύει καθημερινά κάθε νοικοκυριό και τα οποία αποτελούν, κατά κάποιο τρόπο, «χρυσάφι» και σαν τέτοια δεν θα έπρεπε να καταλήγουν στους χώρους συλλογής σκυβάλων ή, ακόμα χειρότερα, σε παράνομες χωματερές ή σε ανοικτούς και δημόσιους χώρους μέσα στην πόλη. Με τη νέα εκστρατεία για καθαρή Λεμεσό δίνεται η δυνατότητα στον κάθε συνειδητοποιημένο πολίτη να συμβάλει με τον δικό του τρόπο σε αυτή την προσπάθεια. Και ένας από αυτούς τους τρόπους είναι η δημιουργία σε κάθε σπίτι ενός κομποστοποιητή, με σχεδόν ανύπαρκτο κόστος αλλά με πολλαπλά οφέλη.

Μια διαδικασία που αν εμπλακούν και τα παιδιά, μετατρέπεται και σε ευχάριστη απασχόληση.Η εκστρατεία για καθαρή Λεμεσό θα πρέπει να βρει ανταπόκριση από το σύνολο των κατοίκων, που θα πρέπει να αντιληφθούν ότι όλα τα οργανικά απόβλητα που παράγει κάθε σπίτι και κάθε αυλή -χόρτα, κλαδέματα, περισσεύματα από φρούτα και άλλα λαχανικά, ακόμα και τα τσόφλια των αβγών, αλλά και τα κατακάθια του καφέ- αποτελούν την πρώτη και βασική ύλη της κομποστοποίησης, που στο εξωτερικό εφαρμόζεται σχεδόν σε απόλυτο βαθμό. Μέσα σε ένα χρόνο, με την καθημερινή συλλογή όλων των οργανικών αποβλήτων και την κομποστοποίησή τους, είναι δυνατόν να παραχθούν 100 και πλέον κιλά οργανικού λιπάσματος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy