«Η κυβέρνηση έχει πάρει τον κατήφορο και δεν σταματά με τίποτε»

198

«Έχουν πιάσει πάτο» η σκληρή απάντηση ΓΓ ΑΚΕΛ στον Πρόεδρο για τον Συνεργατισμό

«Η κυβέρνηση έχει πάρει τον κατήφορο και δεν σταματά με τίποτε».  Αυτή ήταν η πιο χαρακτηριστική σκληρή απάντηση που έδωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ στην τελευταία τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το πόρισμα για τον Συνεργατισμό. Ο Άντρος Κυπριανού κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι λέει κατά συρροή ψέματα σε μια προσπάθεια να διασώσει επικοινωνιακά ό,τι διασώζεται σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση έχει πάρει τον κατήφορο και δεν σταματά με τίποτε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κατακεραύνωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσάπτοντάς του ότι ενώ κατηγορεί άλλους ότι με τον τρόπο που συμπεριφέρονται πολιτικά καταβαραθρώνουν την πολιτική ζωή του τόπου, είναι ο ίδιος και οι συνεργάτες του που έχουν συμβάλει στο να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη απαξίωση στην πολιτική ζωή και στους πολιτικούς. Ο Α. Κυπριανού ήταν ιδιαίτερα σκληρός παρατηρώντας ότι οι προσβλητικότατες αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη για τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής έχουν πιάσει πάτο. «Αναφέρθηκε με απαξίωση σε έναν δικαστή και δύο τραπεζίτες οι οποίοι έχουν καταλήξει σε ένα πόρισμα και λέει, ε, τι μ’ αυτό; Αυτό είπε ο κ. Αναστασιάδης στην ουσία με τις χθεσινοβραδινές του αναφορές», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υποδεικνύοντας ότι ο  Πρόεδρος έχει απαξιώσει εντελώς την κυβέρνηση, έχει απαξιώσει εντελώς το θεσμό του Προέδρου και τα ψέματα και οι ανακολουθίες τους έχουν γίνει ένα σύνηθες φαινόμενο γι’ αυτή την κυβέρνηση. «Πόσες δεσμεύσεις και πόσες υποσχέσεις έχει δώσει τις οποίες δεν τήρησε ποτέ», αναρωτήθηκε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Τάσος Περδίος

Προσπάθεια απαξίωσης και της Ερευνητικής Επιτροπής

Η κυβέρνηση αμφισβητεί τους πάντες για να αποσείσει τις «βαρύτατες ευθύνες»

Σε αλλαγή τακτικής προχώρησε χθες η κυβέρνηση σε σχέση με το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, σε μία κίνηση πανικού για να βγει από το αδιέξοδο, αλλά και να αποσείσει τις «βαρύτατες ευθύνες» οι οποίες της καταλογίζονται.

Ενώ τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση έκανε λόγο για εξαιρετική δουλειά από την Ερευνητική Επιτροπή και εστίαζε τις διαφωνίες της μόνο στα συμπεράσματα του πορίσματος, χθες ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης αμφισβήτησε σχεδόν το σύνολο του πορίσματος. Μάλιστα έκανε λόγο για «ψευδείς ειδήσεις» (fake news) και για «λανθασμένα και άδικα συμπεράσματα». Επιτέθηκε επίσης στα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής, λέγοντας ότι «η απουσία εξειδικευμένου εμπειρογνώμονα είναι κάτι που φαίνεται (στο πόρισμα)», ενώ επιτέθηκε και προσωπικά σε ένα από τα μέλη της Ερευνητικής, τον Γιώργο Γεωργίου, λέγοντας ότι την εποχή που ήταν στην ηγεσία της Alpha Bank η υπό αναφορά τράπεζα είχε χειρότερες επιδόσεις από τον Συνεργατισμό, όσον αφορά τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ακόμη, ο Χ. Γεωργιάδης άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι είναι αυθαίρετες οι ευθύνες που του αποδίδονται στο πόρισμα σε σχέση με τους διορισμούς στη Συνεργατική, αναφέροντας ότι τόσο τα μέλη της Επιτροπείας όσο και η διευθυντική ομάδα εγκρίνονταν από την Κεντρική Τράπεζα και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, προσθέτοντας ότι στο πόρισμα δεν υπάρχει καμιά επιστολή από τις εποπτικές Αρχές η οποία να του ζητούσε την απομάκρυνση οποιουδήποτε προσώπου. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα ο Χ. Γεωργιάδης επιτέθηκε και στη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη για τις αναφορές της ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής σε σχέση με την εταιρική διακυβέρνηση, λέγοντας ότι εάν η ΚΤ το επιθυμούσε μπορούσε να απομακρύνει η ίδια οποιοδήποτε πρόσωπο, όπως έπραξε ο Αθανάσιος Ορφανίδης το 2011 όταν απομάκρυνε τη διευθυντική ομάδα της Λαϊκής, όπως είπε. Ακόμη, ο Χ. Γεωργιάδης επιτέθηκε στον πρώην γενικό διευθυντή της Συνεργατικής Μάριο Κληρίδη, ο οποίος επίσης έκανε αναφορά στην κατάθεσή του στην κακή εταιρική διακυβέρνηση που υπήρχε στον Συνεργατισμό, λέγοντας ότι επί της εποχής του αυξάνονταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ενώ όταν ανέλαβε ο Νικόλας Χατζηγιάννης άρχισαν να μειώνονται. Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να αποδώσει σκοπιμότητες στα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής, λέγοντας ότι «η περίοδος πριν από το 2013 εξετάζεται συνοπτικά» στο πόρισμα. Ανέφερε μάλιστα ότι σ’ ένα από τα κεφάλαια του πορίσματος «καταγράφονται παραδείγματα βαρύτατης κακοδιαχείρισης και πιθανής διάπραξης αδικημάτων», ωστόσο, όπως ανέφερε, «ούτε συγκεκριμενοποιούνται ούτε κατονομάζονται. Υποψιάζομαι ότι αν κάποιος από αυτούς ήταν γνωστός μου, κουμπάρος μου, απόφοιτος του ιδίου σχολείου με μένα θα κατανομαζόταν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι το πόρισμα κρίθηκε ως τεκμηριωμένο από τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Γενικό Ελεγκτή, εμπειρογνώμονες, κόμματα και άλλους φορείς. Μάλιστα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε πρόσφατη συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ανέφερε ότι «έγινε εξαιρετική δουλειά από την Ερευνητική Επιτροπή». Ωστόσο με την τοποθέτηση του Χ. Γεωργιάδη είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιλέγει να συγκρουστεί μετωπικά με το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και με τους ανεξάρτητους θεσμούς, του θεσμού των Ερευνητικών Επιτροπών, περιλαμβανομένου.

Παίρνουν σειρά CYTA και ΑΗΚ

Εν τω μεταξύ ο Χ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι μέχρι την αποχώρησή του στο τέλος του 2019 θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις τις οποίες σχεδίασε η κυβέρνηση, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την επανέναρξη της συζήτησης για ιδιωτικοποίηση της CYTA και μεταφορά του αποθεματικού και των πλεονασμάτων της ΑΗΚ στο πάγιο ταμείο του κράτους.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Γ. Εισαγγελέας: «Φθείρουν το θεσμό και τη χρησιμότητά του»

Η επίθεση της κυβέρνησης εναντίον των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής και του πορίσματός της, προκάλεσαν την άμεση αλλά και έντονη αντίδραση του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη ο οποίος υπέδειξε ότι: « Η οποιαδήποτε κριτική […] πρέπει να γίνεται τεκμηριωμένα και με την κατάλληλη επιχειρηματολογία και όχι με γενικολογίες». Τόνισε μάλιστα ότι: «Οποιεσδήποτε απαξιωτικές αναφορές είτε προς την Έκθεση της Επιτροπής, είτε προς τα μέλη της, εκείνο που επιτυγχάνουν δεν είναι να μειώσουν το κύρος οποιασδήποτε συγκεκριμένης Επιτροπής ή των μελών της, αλλά να φθείρουν και να πλήξουν τον ίδιο το θεσμό των Ερευνητικών Επιτροπών και τη χρησιμότητα που υπηρετεί με βάση την κείμενη νομοθεσία».

Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά που ο Κ. Κληρίδης αναγκάζεται να συγκρουστεί με την κυβέρνηση για το θέμα της έρευνας για τον Συνεργατισμό. Η πρώτη ήταν στην αρχή της διαδικασίας, όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιχείρησε να κάνει υποδείξεις προς τον Κ. Κληρίδη, αλλά και να περιορίσει το πεδίο της έρευνας μόνο στα γεγονότα πριν το 2013.

Αστικές και ποινικές ευθύνες

Εν τω μεταξύ χθες πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία, σε σχέση με τους φακέλους οι οποίοι ετοιμάζονται για πιθανές αστικές και ποινικές ευθύνες που προκύπτουν από το υλικό το οποίο συνέλεξε η Ερευνητική Επιτροπή αλλά και το πόρισμά της. Το πόρισμα κατονομάζει πρόσωπα (Χατζηγιάννη, Σταυρινίδη, Κουρουνά) αλλά και θέματα τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Μας έχεις Like στο Facebook ;