«Η κυβέρνηση είναι ανεύθυνη, αναξιόπιστη και εθισµένη στα ψέµατα»

197
Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, Κύπρος Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης δίνει τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη. // Presidential Palace, Lefkosia, Cyprus Mr Harris Georgiades is sworn in as Minister of Finance, before the President of the Republic, Mr Nicos Anastasiades.

Τα κόµµατα επιµένουν στην παραίτηση του Υπουργού Οικονοµικών

Απόδοση της «βαρύτατης ευθύνης» που καταλογίζει στον Υπουργό Οικονοµικών Χάρη Γεωργιάδη το πόρισµα της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισµού ζήτησαν για άλλη µια φορά χθες τα κόµµατα, µία εβδοµάδα µετά τη δηµοσιοποίηση του πορίσµατος.

Το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ, το οποίο πραγµατοποίησε χθες έκτακτη συνεδρία µε θέµα τα όσα προκύπτουν από το πόρισµα της Ερευνητικής Ερευνητικής Επιτροπής αλλά και τη στάση της κυβέρνησης, υπέδειξε ότι το πόρισµα αναλύει ξεκάθαρα και τεκµηριωµένα τους λόγους που οδήγησαν στην κατάρρευση του Συνεργατισµού. Μάλιστα, στην ανακοίνωσή του το ΠΓ του ΑΚΕΛ παραθέτει δύο αποσπάσµατα από το πόρισµα, στο οποίο αναφέρεται ότι:
Πρώτο: «Ο Συνεργατισµός κρίθηκε βιώσιµος και ήταν στη βάση αυτής της διαπίστωσης που προχώρησε το εγχείρηµα ανακεφαλαιοποίησής του».

∆εύτερο: «Η τελική κατάρρευση του Συνεργατισµού το 2018 δεν µπορεί να αναζητείται στα όσα συνέβησαν πριν το 2013, (αλλά) σε λάθη, παραλείψεις, απραξία, ανικανότητα, εγκληµατική αµέλεια και ίσως και παράνοµες πρακτικές, τα οποία διαπράχθηκαν απ’ όσους ανέλαβαν να χειρισθούν τις υποθέσεις του ΣΠΤ από την ανακεφαλαιοποίηση και εντεύθεν».

Το ΑΚΕΛ καταγγέλλει ότι η κατάρρευση του Συνεργατισµού ήταν αποτέλεσµα «στοχευµένων και µεθοδευµένων» πολιτικών της κυβέρνησης για το ξεπούληµά του. Υποδεικνύει επίσης ότι «η άρνηση των κυβερνώντων να αναλάβουν τις ευθύνες τους έχει εξανεµίσει τα ελάχιστα ψήγµατα αξιοπιστίας που τους είχαν αποµείνει. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ∆ΗΣΥ», προστίθεται, «είναι ανεύθυνη, αναξιόπιστη και εθισµένη στα ψέµατα, τα οποία πλασάρουν κατά συρροήν και καθηµερινά µε τη βοήθεια συντονισµένων µαζί τους ΜΜΕ».

Το ΑΚΕΛ υπενθυµίζει ότι προεκλογικά, τόσο το 2013 όσο και το 2018, οι κυβερνώντες «παρουσιάζονταν να έχουν λύσεις για όλα και υπόσχονταν λαγούς και πετραχήλια, (αλλά) µετεκλογικά κούρεψαν καταθέσεις, κατέστρεψαν τον Συνεργατισµό, ξεπούλησαν δηµόσια περιουσία και απογείωσαν τη διαπλοκή και διαφθορά, εκθέτοντας την Κύπρο διεθνώς». Υπενθυµίζει επίσης ότι «µε την καταστροφική τους πολιτική οι κυβερνώντες φόρτωσαν στους ώµους των φορολογούµενων πολιτών, αλλά και των επόµενων γενεών, 8 δισ. ευρώ, πέρα από τις περικοπές σε µισθούς και το πετσόκοµµα του κοινωνικού κράτους, που εκτόξευσαν τις ανισότητες και τη φτώχεια στα ύψη». Το ΑΚΕΛ απαιτεί την παραίτηση ή την παύση του Υπουργού Οικονοµικών Χάρη Γεωργιάδη, καθώς και τη συνέχιση των ερευνών όσον αφορά τις αστικές και ποινικές ευθύνες, οι οποίες εντοπίζονται στο πόρισµα. Τονίζει επίσης ότι οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν για να επέλθει τιµωρία και κάθαρση.

Την παραίτηση ή παύση του Υπουργού Οικονοµικών ζήτησε και το ∆ΗΚΟ, επισηµαίνοντας ότι το πόρισµα καταγράφει ρητά και µε σαφήνεια ότι η πολιτική ευθύνη για την κατάρρευση του Συνεργατισµού βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ∆ΗΣΥ.

Επίσης, ο πρόεδρος της Ε∆ΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι οι πολιτικές ευθύνες είτε αναλαµβάνονται είτε αποδίδονται από τους πολίτες. Ακόµη, οι Οικολόγοι υπέδειξαν ότι το πόρισµα καταλογίζει βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Χ. Γεωργιάδη, ενώ η Συµµαχία διερωτήθηκε γιατί ο Υπουργός Οικονοµικών δεν έχει υποβάλει ακόµη την παραίτησή του.

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.