«Η κυβέρνηση μεθόδευσε το φάγωμα του Συνεργατισμού»

274

ΑΚΕΛ: «Ασήκωτες οι ευθύνες των κυβερνώντων για το οικονομικό έγκλημα»

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού μεθόδευσε το φάγωμα του Συνεργατισμού φορτώνοντας σχεδόν 8 δισ. ευρώ στους ώμους των φορολογουμένων για να σωθεί μια ιδιωτική τράπεζα, υπέδειξε χθες το ΑΚΕΛ με αφορμή τα όσα αποκάλυψε η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου κάλεσε χθες τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δώσει εξηγήσεις για τα όσα κατέθεσε η Διοικήτρια της ΚΤ. Συγκεκριμένα τον κάλεσε να απαντήσει στα εξής τέσσερα ερωτήματα:

  • Τι έκανε για να σωθεί ο Συνεργατισμός, αφού από το 2016 η Διοικήτρια -σύμφωνα με όσα είπε- τον ενημέρωσε για την κατάσταση του Συνεργατισμού;
  • Γιατί ο Πρόεδρος απέκρυψε από το λαό την πραγματική κατάσταση του Συνεργατισμού και ιδίως στην προεκλογική περίοδο, όταν είχε δύο συναντήσεις με την κ. Γιωρκάτζη;
  • Γιατί η κυβέρνησή του, με πρωταγωνιστή τον Υπουργό Οικονομικών, παραπλανούσε για την κατάσταση στον Συνεργατισμό, επαναλαμβάνοντας ότι καλύπτονται οι στόχοι, ότι γίνεται επαγγελματική διαχείριση και ότι ο Συνεργατισμός πάει από το καλό στο καλύτερο;
  • Πού πήγε το γνωστό «άριστοι των αρίστων», αφού πλέον έχει αποδειχθεί ότι στον Συνεργατισμό διορίζονταν συμφοιτητές, κουμπάροι και εξ απορρήτων των κυβερνώντων;

«Με όσα δήλωσε η Χρ. Γιωρκάτζη, ο Συνεργατισμός μπορούσε να σωθεί. Πλην, όμως, είναι φανερό ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού μεθόδευσε το φάγωμά του και το φόρτωμα με σχεδόν 8 δισ. ευρώ στους ώμους των φορολογουμένων για να σωθεί μια ιδιωτική τράπεζα», υπέδειξε ο Στ. Στεφάνου. Επεσήμανε επίσης ότι το κλείσιμο του Συνεργατισμού είναι ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά εγκλήματα που έγιναν ποτέ στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι οι ευθύνες των κυβερνώντων είναι ασήκωτες. Διερωτήθηκε επίσης κατά πόσο «οι κυβερνώντες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναλάβουν έστω για μια φορά τις ευθύνες τους για όσα απαράδεκτα γίνονται στην Κύπρο».

Υπενθυμίζεται ότι η Χρ. Γιωρκάτζη αποκάλυψε ενώπιον της Ερευνητικής ότι είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση από το 2016. Αποκάλυψε επίσης ότι πραγματοποιήθηκαν πέντε συσκέψεις στο Προεδρικό για τον Συνεργατισμό. Μάλιστα η πρώτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε δέκα μέρες πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ενώ πέντε μέρες πριν την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Συνεργατισμού πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Στην Ερευνητική Επιτροπή την Πέμπτη ο Υπουργός Οικονομικών

Εν τω μεταξύ η Χρ. Γιωρκάτζη θα βρεθεί ξανά ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου.

Επίσης την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής ο Υπουργός Οικονομικών Χ. Γεωργιάδης, ο οποίος ήταν ο άμεσα υπεύθυνος για τη διαχείριση του ποσοστού του κράτους στον Συνεργατισμό. Η κατάθεσή του θα ξεκινήσει στις 09:00 π.μ. και αναμένεται ότι θα είναι πολύωρη. Μάλιστα η Επιτροπή έχει διευθετήσει ήδη τη συνέχιση της κατάθεσης του Χ. Γεωργιάδη και το απόγευμα, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις αποκαλύψεις της Χρ. Γιωρκάτζη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι «επιφυλάσσεται να απαντήσει» στα όσα ανέφερε η Διοικήτρια, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής της τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου.