Η κυβέρνηση μιλά επίσημα για «Χάγη»

Η Τουρκία εμμένει στη συμφωνία της με τη Λιβυή

Για μία διαδικασία «δια της οποίας γνωστοποιείται η πρόθεση μιας χώρας να προσφύγει στο δικαστήριο της Χάγης» έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα περί προσφυγής της Δημοκρατίας έναντι της Τουρκίας, χωρίς ωστόσο να απαντά ξεκάθαρα στο ζήτημα της ανάγκης αποδοχής των δύο μερών για μια προσφυγή. Ο κ. Αναστασιάδης κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει σε τι προσβλέπει η πρόθεση της Κύπρου να προσφύγει στο δικαστήριο της Χάγης για τη διαφορά της με την Τουρκία, απάντησε ότι θα βοηθήσει «στην προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε έννομο ή κάθε νόμιμο όπλο, κάθε διεθνές φόρουμ, κάθε διεθνή οργανισμό, προκειμένου να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης αυτό το στόχο έχει».
Ο κ. Αναστασιάδης, που μίλησε κατά την κατά την άφιξή του στο 7o Ενεργειακό Συμπόσιο με θέμα: «Κύπρος: Τα επόμενα βήματα στη σκακιέρα της ενέργειας», σημείωσε ότι βεβαίως, «υπάρχουν και ενδεχόμενα να προκύψουν δυσκολίες».
Σε εύλογη παρατήρηση ότι επειδή η προσφυγή προϋποθέτει αποδοχή και των δύο πλευρών, αν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, ο Πρόεδρος είπε ότι «υπάρχει μια διαδικασία διά της οποίας γνωστοποιείται η πρόθεση μιας χώρας να προσφύγει στο δικαστήριο της Χάγης. Προχωρήσαμε στην επίδοση σχετικής ειδοποίησης προς την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, δεν έγινε αποδεκτή, εστάλη διά άλλου μέσου, υπάρχει απόδειξη ότι παρελήφθη και αυτό δίδει το δικαίωμα της προσφυγής».
Προχωρά η Τουρκία
Στο μεταξύ χθες το Anadolu επιβεβαίωσε πως η τουρκική εθνοσυνέλευση ενέκρινε τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως προηγουμένως είχε ανακοινώσει ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι. Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Λονδίνο, όπου βρισκόταν για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, είπε χθες πως η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα της συμφωνίας της με τη Λιβύη. Ωστόσο, είπε πως αφού σταθεροποιηθεί η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, «θα γίνει αυτό το βήμα».
Πάντως στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης το κείμενο και οι χάρτες του Μνημονίου Κατανόησης που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη.
Παράλληλα, το CNN Turk αποκάλυψε ότι στη συμφωνία επισυνάπτονται δύο χάρτες για την υφαλοκρηπίδα και τις συντεταγμένες που συμφώνησαν οι δύο χώρες. Σύμφωνα με το άρθρο 3, αφού περάσει η συμφωνία από την τουρκική εθνοσυνέλευση, θα ανακοινωθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Στη συμφωνία αναφέρεται επίσης ότι στην περίπτωση που το ένα εκ των δύο κρατών ξεκινήσει συνομιλίες με άλλο κράτος για τη θαλάσσια δικαιοδοσία, τότε θα δώσει ενημέρωση στην άλλη πλευρά, πριν την τελική συμφωνία.
Καταδικάζουν τη συμφωνία
Η Γαλλία όπως και η Αίγυπτος τάσσονται κατά των μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και του Πρωθυπουργού της Λιβύης, όπως προκύπτει από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Υβ Λε Ντριάν, όπως γράφει η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Αλ Αχράμ». Το σχετικό ρεπορτάζ ωστόσο δείχνει πως οι δύο εστίασαν περισσότερο στα ζητήματα που προκύπτουν στο εσωτερικό της Λιβύης.
Την Τετάρτη και το ΥΠΕΞ του Ισραήλ τοποθετήθηκε στο Twitter, όπου ανέφερε πως η χώρα παρακολουθεί με ανησυχία τις κινήσεις της Τουρκίας και ανέφερε πως το να αγνοείται το εθιμικό διεθνές δίκαιο δημιουργεί κινδύνους.
Δημήτρης Παλμύρης

Καταδικάζει το μηνμόνιο Τουρκίας – Λιβύης η Ευρωομάδα της Αριστεράς
Να εξεταστούν νέες κυρώσεις στην Τουρκία

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς με χθεσινή της γραπτή ανακοίνωση καταδικάζει «το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης» και ζητά από την ΕΕ να καλέσει την Τουρκία να τερματίσει όλες τις παράνομες δραστηριότητές της και να εξετάσει νέες κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.
Σύμφωνα με την Ευρωομάδα της Αριστεράς, το Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης «αγνοεί εντελώς το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και τα νόμιμα δικαιώματα άλλων κρατών στην περιοχή». Σημειώνει δε ότι «οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και οι παράνομες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας παράγουν αρνητικό αποτέλεσμα αναφορικά με τις προσπάθειες επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το κυπριακό πρόβλημα».
Τονίζουν ακόμη πως οι σημερινές παράνομες γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να σταματήσουν αμέσως. «Το πρόσφατο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο και το προφορικό σημείωμα της Τουρκίας προς τον ΟΗΕ με τις καθορισμένες μονομερείς συντεταγμένες παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», ξεκαθαρίζει.
Τέλος, τονίζει πως η ΕΕ πρέπει να καλέσει την Τουρκία να τερματίσει όλες τις παράνομες δραστηριότητές της και να πάψει να θέτει σε κίνδυνο την περιοχή δημιουργώντας περισσότερες εντάσεις. «Ακόμη, να εξετάσει τη δυνατότητα επέκτασης του καθεστώτος κυρώσεων σε πρόσωπα και εταιρείες που ασκούν παράνομες δραστηριότητες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας», καταλήγει η ανακοίνωση.
ΑΚΕΛ: Δεν μπορεί να γίνει μονομερής προσφυγή στη Χάγη

Αναμένει περισσότερες πληροφορίες από τον Πρόεδρο

Δεν μπορεί να γίνει μονομερής προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ξεκαθάρισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, αν και επιφυλάχθηκε να προβεί σε εκτιμήσεις περιμένοντας ενημέρωση από τον Πρόεδρο για τις προθέσεις του.
Σε δηλώσεις του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε πως είναι αναμφίβολα χρήσιμο και πολύτιμο κάθε νομικό όπλο υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας από την τουρκική επιθετικότητα. Ωστόσο, τόνισε, «πρέπει να έχουμε πλήρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση από τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση για τον επιδιωκόμενο στόχο και το ακριβές αντικείμενο της προσφυγής».
Τόνισε βέβαια πως το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να γίνει μονομερής προσφυγή στο ΔΔΧ. «Δύο τρόποι υπάρχουν για να αποδεχθεί η Τουρκία να προσέλθει σε αυτό: Είτε να έχει κάνει δήλωση αποδοχής της γενικής υποχρεωτικής δικαιοδοσίας του (κάτι που δεν έχει κάνει) είτε να υπογράψει μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία συνυποσχετικό που θα καθορίζει το αντικείμενο της διαφοράς που θα παραπεμφθεί στο ΔΔΧ (κάτι που δεν μπορούμε να ελπίζουμε βάσιμα ότι θα αποδεχθεί η Τουρκία)», ανέφερε ο Α. Κυπριανού.
Υπενθύμισε ακόμη πως η άλλη επιλογή είναι να ζητήσουμε γνωμοδότηση από το ΔΔΧ, κάτι που ως δυνητική επιλογή το ΑΚΕΛ το είχε επισημάνει γραπτώς στο Εθνικό Συμβούλιο από το 1991. Αυτό προϋποθέτει έγκριση αιτήματός μας από τη Γενική Συνέλευση ή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Η γνωμοδότηση δεν θα είναι νομικά δεσμευτική για την Τουρκία», είπε. Τόνισε τέλος πως αν δεν προηγηθεί κατάλληλη προετοιμασία, αυτά ενέχουν και κάποιους κινδύνους, τόσο σε επίπεδο ΟΗΕ όσο και σε επίπεδο Διεθνούς Δικαστηρίου.

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy