Η κυβέρνηση νομίζει ότι βρέχει…

Του Γιάννη Κακαρή

 

Μπάτε σκύλοι αλέστε κατήντησε η Κυπριακή Δημοκρατία, ειδικά μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν για παραχώρηση διαβατηρίων στους σύγχρονους «ευεργέτες» μας.

Οι έντονες επικρίσεις από την Ευρώπη και ειδικότερα τους εταίρους της κυβέρνησης έδωσαν δυνατά χαστούκια στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Μάλιστα ένας από αυτούς που επέκρινε τα όσα γίνονται από την κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο υπάγεται ο ΔΗΣΥ. Το ίδιο έκανε πρόσφατα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία χωρίς να ονοματίζει την Κυπριακή Δημοκρατία μάς άσκησε πολύ σοβαρή κριτική παραπέμποντας σε παραβίαση αρχών και ειδικότερα του κράτους δικαίου. Ακόμα, το πρόγραμμα επέκρινε και το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), ο οποίος το ενέταξε στον κατάλογο επενδυτικών προγραμμάτων δυνητικά υψηλού κινδύνου για την ακεραιότητα του Κοινού Προτύπου Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών (CRS).

Ωστόσο τίποτα δεν ήταν τόσο ικανό όσο τα δημοσιεύματα του «Αλ Τζιαζίρα» για να ξεσκεπάσει τους εγκληματικούς χειρισμούς, τις παραλείψεις και τις παρανομίες. Αντί όμως η κυβέρνηση να απαντήσει επί της ουσίας στα όσα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας και να προχωρήσει απευθείας σε έρευνα, επέλεξε να μεταθέσει τη συζήτηση μιλώντας για δήθεν πολιτικές σκοπιμότητες, ενώ έριχνε φταίξιμο σε αυτούς που διέρρευσαν τις πληροφορίες στο πρακτορείο ειδήσεων.

Τα γεγονότα έφεραν την Κύπρο στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών Αρχών και πλέον εξετάζεται το ενδεχόμενο νομικών μέτρων σε ό,τι αφορά το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Σε δήλωσή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης, Didier Reynders, ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές Αρχές εξετάζουν εάν θα πρέπει να ενεργοποιήσουν διαδικασία παράβασης εκ μέρους της Κύπρου για το θέμα των πολιτογραφήσεων ή εάν θα καταλήξουν σε σχετική νομοθετική πρόταση. Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι το καλύτερο θα ήταν η σταδιακή κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Πρόκειται για μια σειρά εξελίξεων που οδήγησαν στην ευρύτερη συζήτηση και στο να αποκαλυφθούν οι παρανομίες που έγιναν. Μόνο αυτές οι περιπτώσεις καταδεικνύουν ότι η παραχώρηση ευρωπαϊκού διαβατηρίου από την Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθείται στενά σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση εξακολουθεί να στρουθοκαμηλίζει. Τα στελέχη του ΔΗΣΥ δεν κουράζονται να μας λένε ότι «ο δημόσιος διάλογος προκαλεί ζημιά στον τόπο». Λες και περιμένουν από εμάς οι Ευρωπαίοι για να καταλάβουν την κατάσταση που επικρατεί. Λες και αν δεν μιλούμε εμείς, δεν θα μας παρακολουθούν στενά. Λες και αν δεν βλέπουμε την απειλή, αυτή δεν υπάρχει.

Μόνη απειλή για τον τόπο είναι η παρούσα κυβέρνηση, η τάξη και τα κατεστημένα που εκπροσωπεί. Μια κυβέρνηση που πλέον έφτασε σε σημείο που μας απαγορεύει ακόμα και να ασκούμε κριτική…

Με τέτοια δείγματα γραφής, γιατί να πιστέψουμε ότι η διερευνητική επιτροπή θα ξεσκεπάσει τα σκάνδαλα και τους εγκέφαλους της υπόθεσης;

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy