Η Λουτ προετοιμάζει την τριμερή
  Συναντήσεις χθες με τους δύο ηγέτες, χαμηλές οι προσδοκίες

  Με στόχο την προετοιμασία της τριμερούς συνάντησης στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου, η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, πραγματοποίησε χθες επαφές με τους δύο ηγέτες στην Κύπρο.
  Η συνάντησή της με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, χθες το πρωί διήρκεσε μιάμιση ώρα. Με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για τις 7 χθες το βράδυ.

  Γραπτή δήλωση της «προεδρίας», όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, αναφέρει ότι στη συνάντηση μαζί με τον κ. Ακιντζί ήταν ο ειδικός του εκπρόσωπος για τις συνομιλίες Ερχάν Ερτσίν, ο εκπρόσωπός του, Μπαρίς Μπουρτζιού, η σύμβουλος διεθνών σχέσεων Ιπέκ Μπορμάν, η σύμβουλος νομικών υποθέσεων Σιουλέν Καράμπατζιακ και ο δεύτερος γραμματέας Χασάν Βάρογλου.

  Στο μεταξύ, την ελπίδα όπως μετά τις 25 Νοεμβρίου καθοριστεί η Άτυπη Διάσκεψη, η οποία θα αποφασίσει την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό, εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

  Ερωτηθείς σχετικά με την κάθοδο Λουτ στην Κύπρο, ο Α. Κυπριανού ευχήθηκε οι δύο ηγέτες να συνεργαστούν μαζί της στη βάση όλων εκείνων που έχουν συμφωνηθεί διαχρονικά «έτσι ώστε να μπορέσουμε να ελπίζουμε ότι στη συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου θα τεθεί η βάση για να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς». Ανέφερε ότι οι όροι αναφοράς «θα πρέπει να βασίζονται -όπως όλοι λέμε- στο πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ, στις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, καθώς επίσης και στη Συμφωνία του Φεβρουαρίου του 2014».

  Ερωτηθείς σχετικά, ο Α. Κυπριανού είπε ότι «η άποψή μας είναι ότι είναι πολύ εύκολο να συμφωνήσουμε φτάνει να δούμε τι περιλαμβάνει το πλαίσιο του ΓΓ (του ΟΗΕ) και να μη ζητούμε πράγματα τα οποία είναι εκτός. Και αυτό το λέμε και για τον κ. Ακιντζί και για τον κ. Αναστασιάδη». Κληθείς να σχολιάσει τις χαμηλές προσδοκίες που εκφράζονται ενόψει της Τριμερούς, ο Α. Κυπριανού εξέφρασε λύπη «γιατί από την πρώτη στιγμή, η Τουρκία από τη μια πλευρά -πρέπει να το πούμε αυτό το πράγμα- και από την άλλη και η δική μας η πλευρά, καλλιεργούν την ιδέα ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν οι οποιεσδήποτε εξελίξεις».

  Ακόμα και έτσι να είναι τα πράγματα, είπε, εμείς θεωρούμε ότι η δική μας πλευρά, η οποία καίγεται για λύση στο Κυπριακό στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, θα έπρεπε να καταβάλει κάθε προσπάθεια είτε να υπάρξουν θετικές εξελίξεις είτε να αποκαλυφθεί η τουρκική αδιαλλαξία.

  Στο ίδιο πνεύμα

  Εξάλλου, ανακοίνωση του ΑΚΕΛ αναφέρει πως ο Γ.Γ. απλώς παραθέτει χωρίς να σχολιάζει τις εκθέσεις των δύο ηγετών για το τι έπραξαν και τι προτίθενται να πράξουν με στόχο την επίτευξη βιώσιμης συνολικής διευθέτησης. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με το σχετικά απαισιόδοξο πνεύμα που διέπει την έκθεση του Γ.Γ., θα πρέπει να προβληματίσει τους δύο ηγέτες οι οποίοι πρέπει να επιδείξουν συνέπεια στη διακηρυγμένη θέση τους ότι οι όροι αναφοράς είναι η Κοινή Διακήρυξη, οι συγκλίσεις και το πλαίσιο της 30ής Ιουνίου. Αν τηρήσουν αυτή τη δέσμευση και εγκαταλείψουν τις όποιες «νέες» ιδέες που αναιρούν υφιστάμενες συγκλίσεις, τότε θα υπάρξει και κατάληξη στους όρους αναφοράς, τονίζει το ΑΚΕΛ.
  «Εμείς πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να σπάσει το αδιέξοδο, τονίζοντας ότι ο μόνος δρόμος μέσα από τον οποίο μπορούμε να απαλλαγούμε από την τουρκική εισβολή και την κατοχή είναι ο δρόμος των συνομιλιών για την επίτευξη μιας λύσης στις παραμέτρους του ΟΗΕ, της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Μαζί με τις έξι παραμέτρους του ΓΓ όπως κατατέθηκαν στις 30 Ιουνίου στο Κραν Μοντανά το 2017», ανέφερε ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.