Η μαγεία του ραδιοφώνου

35

Της Γιώργιας Ερωτοκρίτου

Παγκόσμια Μέρα του Ραδιοφώνου η χθεσινή. Το ραδιόφωνο είναι ένα ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας. Βρίσκεται παντού, μέσα και έξω από το σπίτι. Έχει πιστούς φίλους που επιμένουν ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη μαγεία του ήχου του ραδιοφώνου.

Είναι μια προσωπική, διαδραστική πλατφόρμα, όπου οι άνθρωποι μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους, τις ανησυχίες τους και τα παράπονά τους. Μια πλατφόρμα μέσα από την οποία μπορούν οι ακροατές να χαλαρώσουν, να ψυχαγωγηθούν, να ενημερωθούν και να προβληματιστούν. Το ραδιόφωνο για πολλούς ανθρώπους (ανάμεσα σε αυτούς και εγώ) είναι ένας τρόπος έκφρασης. Είναι ένα κομμάτι της καθημερινότητάς μας που μας συντροφεύει όλες τις ώρες της ημέρας, ενώ παράλληλα ταξιδεύει τη φαντασία μας, δημιουργώντας διάφορες εικόνες.

Θα έλεγα ότι είναι μια ιεροτελεστία, που όμοιά της δεν θα βρεις πουθενά. Κι αυτός ο αφανής ήρωας που έχει το ρόλο του ραδιοφωνικού παραγωγού γίνεται ένα με το κοινό του. Δε διστάζει να τσαλακώσει την εικόνα του, να συνομιλήσει με τους ακροατές του για όλα και να «τσιγκλήσει» τους φιλοξενούμενούς του με στόχο την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση.

Το ράδιο έφερε μεν την επανάσταση στην επικοινωνία, δεν θα μπορούσε όμως να ξεφύγει από το στόχαστρο της τεχνολογίας και των νέων μέσων επικοινωνίας. Δυστυχώς, ζούμε στην εποχή του διαδικτύου, του facebook και του instagram. Το ραδιόφωνο όμως και η μαγεία που προσφέρει δεν μπορεί να χαθεί από τη ζωή μας. Είναι ένα ζωντανό μέσο επικοινωνίας, μέσα από το οποίο μπορεί ο καθένας να ξεχνιέται, να ενημερώνεται και να αναπολεί. Εξάλλου, είναι μαγική και μοναδική η σχέση που έχει ο ραδιοφωνικός παραγωγός με τους ακροατές του, ο οποίος προσπαθεί να στείλει τα μηνύματά του προς το κοινό και εκείνο με τη σειρά του «πρωταγωνιστεί» χωρίς να το καταλάβει σε αυτόν τον μαγικό κόσμο.

Δεν θα ξεχάσω όμως όταν ήμουν φοιτήτρια πόσο «ταξίδευα» με έναν μουσικό ραδιοφωνικό παραγωγό, το όνομα του οποίου δεν θυμάμαι, αλλά η φωνή του και ο τρόπος με τον οποίο «επικοινωνούσαμε» είναι κάτι που μένει χαραγμένο στην ψυχή μου. Όπως μου είχε πει και ένας φίλος ραδιοφωνικός παραγωγός, «το ραδιόφωνο λειτουργεί σαν ψυχοθεραπεία».

Δεν ξέρω όμως αν θυμάστε και το τραγούδι της Πωλίνας σε ένα χριστουγεννιάτικο σόου της ΕΡΤ το 1989 που έλεγε «ράδιο, ράδιο, ράδιο αγάπη μου σε ευχαριστώ για όλα, γι’ αυτά που ζήσαμε παλιά, μα πιο πολύ για τώρα». Αυτό τα λέει όλα. Για μας λοιπόν, το προσωπικό και τους ακροατές του «Άστρα», είναι μια σημαντική και ιδιαίτερη μέρα και κυρίως τη φετινή χρονιά που ο «Άστρα» γιορτάζει τα 25χρονα του. Ο στόχος μας παραμένει ο ίδιος. Να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στιγμές ψυχαγωγίας, ενημέρωσης και προβληματισμού για ένα καλύτερο μέλλον, για μια καλύτερη κοινωνία. Μη σταματήσετε λοιπόν να «ταξιδεύετε» στον μαγικό κόσμο του ραδιοφώνου.