Η Μαρία Αντουανέτα, η Λεμεσός που… πετά και το ΚΕΠ

Του Γιώργου Δεληγιάννη

 

Είναι γνωστή η φράση που αποδίδεται (αν και αυτό αμφισβητείται, χωρίς φυσικά να έχει και τόση σημασία) στη Μαρία Αντουανέτα όταν της υποδείχθηκε ότι ο γαλλικός λαός πεινούσε και δεν είχε ψωμί, απαντώντας «ας φάνε παντεσπάνι».

Η δήλωση αυτή καταδεικνύει το χάσμα που υπήρχε μεταξύ των τάξεων στη Γαλλία τη συγκεκριμένη περίοδο, αλλά και το χάσμα που υπήρχε στο πώς έβλεπε η άρχουσα τάξη και ειδικά η ηγεσία τις δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης των συμπατριωτών της που δεν μπορούσε να καταλάβει την κατάσταση που επικρατούσε.

Η ανώτερη τάξη στη Γαλλία είχε τοποθετηθεί τόσο ψηλότερα από τον υπόλοιπο πληθυσμό, που ούτε καν μπορούσε να διανοηθεί τα προβλήματά του αφήνοντας τον λαό στη μοίρα του ή καλύτερα στην κακομοιριά του.

Αναφέρουμε αυτά με αφορμή τις χθεσινές τοποθετήσεις των δύο οργανώσεων που εκπροσωπούν εργοδότες, βιομήχανους και άλλους παρόμοιους της σημερινής άρχουσας τάξης, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, σε σχέση με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ), την απόκτηση δηλαδή του κυπριακού διαβατηρίου από μερικές χιλιάδες ξένους τρίτων χωρών, μεταξύ των οποίων και καμπόσοι απατεώνες μέχρι και κοινοί εγκληματίες.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, ο πρόεδρος του δεύτερου, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, αφού χαρακτήρισε  «ανοησίες» όσα λέγονται ότι από το πρόγραμμα έχουν επωφεληθεί μόνο κάποιοι developers, τόνισε ότι «έχουν επωφεληθεί δεκάδες χιλιάδες άτομα και πέραν των 100 διαφορετικών επαγγελματικών κλάδων και πολλοί άλλοι με έμμεσο τρόπο». Ο πρόεδρος της ΟΕΒ, Γιώργος Πέτρου, δήλωσε ότι «ως αποτέλεσμα του προγράμματος εισέρρευσαν φρέσκα κεφάλαια ύψους €6-7 δισ. στην Κύπρο».

Ε, δεν δείχνει αυτό την τεράστια απόσταση που χωρίζει αυτούς τους ανθρώπους από την πραγματικότητα των υπολοίπων χιλιάδων που είναι υποχρεωμένοι να ζουν με μισθούς που πολλές φορές είναι και κάτω από το όριο της φτώχειας;

Και δεν είναι την ίδια ώρα πασιφανής η αλαζονεία που τους διακρίνει;

Το αν από το πρόγραμμα επωφελήθηκαν ή όχι «εμμέσως» και κλάδοι πέραν των developers -και για να ξεκαθαρίζουμε, ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ developers- είναι εμφανές από το γεγονός ότι κόσμος, ειδικά στη Λεμεσό, υποχρεώνεται να εγκαταλείψει το σπίτι που ενοικίαζε και να πάει να μείνει σε χωριά για να μπορέσει να αντέξει τα έξοδα και τα ενοίκια.

Αυτά τα 6-7 δισ. που εισέρρευσαν στην κυπριακή οικονομία, όπως λέει η ΟΕΒ, έφτασαν στις τσέπες μιας ομάδας ατόμων που δεν ξεπερνούν τις μερικές δεκάδες, δυστυχώς.

Για την ιστορία (και μόνο), η Μαρία Αντουανέτα και ο σύζυγός της Λουδοβίκος ΙΣΤ’ (1754-1793) αποκεφαλίστηκαν δημόσια στην γκιλοτίνα από φιλελεύθερους επαναστάτες κατά τη Γαλλική Επανάσταση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy