Ή με τον Ακιντζί ή με τον Οζερσάι

18

Όσο το Κυπριακό παραμένει άλυτο παράγει τετελεσμένα, εντάσεις και περιπέτειες. Ιδιαίτερα όταν διακυβεύεται ο φυσικός πλούτος της Κύπρου που μέχρι χθες θεωρούσαμε όλοι ότι έπρεπε να ήταν ο καταλύτης για λύση του Κυπριακού. Αυτό σήμερα μοιάζει με ψιλά γράμματα για την Τουρκία. Ο εγκάθετός της στα κατεχόμενα το φωνάζει κιόλας. Ο κ. Οζερσάι απειλεί κιόλας, αδειάζοντας τον φίλο του, τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ… απαντώντας στην ουσία σ’ αυτό που ισχυρίστηκε ο κ. Νεοφύτου.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ μετά από συνάντηση που είχε πριν ένα περίπου μήνα με την Κάθλιν Ντόχερτι είχε δηλώσει με σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα (για να μην πούμε με στόμφο) ότι η Τουρκία δεν θα τολμήσει να κάνει ό,τι έκανε με την ΕΝΙ. Τώρα ο κ. Οζερσάι «δηλώνει με θράσος», σύμφωνα με τον «Φ», «πως η Τουρκία θα αντιδράσει στη γεώτρηση που θα πραγματοποιήσει η ΕΧΧΟΝ ΜΟΒΙL, στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, προειδοποιώντας μάλιστα ότι ακόμα και αν βρίσκεται μια διαδικασία συνομιλιών σε εξέλιξη, η Άγκυρα δεν
θα κρατήσει χαμηλούς τόνους στην αντίδρασή της». Ναι, πρόκειται για απειλή. Και για θράσος. Το οποίο αντλεί από την εύνοια της οποίας τυγχάνει ο ίδιος από την Άγκυρα και τον παραγκωνισμό του κ. Ακιντζί. Ο κ. Οζερσάι φαίνεται να μετατράπηκε στο πρώτο βιολί της Άγκυρας για να υλοποιηθούν οι στόχοι της για συνομοσπονδία ή λύση δύο κρατών. Και δεν το κρύβει ούτε ο κ. Οζερσάι ούτε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Από το Κραν Μοντάνα και μετά και αφού ο κ. Ακιντζί δεν συμφώνησε να λυθεί το Κυπριακό «εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ», όπως ήθελε ο Μ. Τσαβούσογλου, η Άγκυρα πήρε το δεξί χέρι του κ. Οζερσάι και τον καθοδηγεί… Ο ίδιος λέει χύμα αυτό που θέλει η Άγκυρα. Διερωτάται κάποιος: Θα υλοποιήσει τις απειλές η Άγκυρα; Και κάποιος άλλος θα απαντούσε «γιατί όχι».Υπάρχει κάποιος που θα την συγκρατήσει; Η διεθνής κοινότητα; Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, ή το Ισραήλ, στους οποίους επενδύει η κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη; Από τη στιγμή που ο ΓΓ του ΟΗΕ συμπεριέλαβε αυτό το ζήτημα στην έκθεσή του, γίνεται αντιληπτό ότι περιπλέκονται οι προσπάθειες για αξιοποίηση του φυσικού αερίου χωρίς την επίλυση του Κυπριακού. Δίκαιο ή άδικο αυτή είναι η στυγνή πραγματικότητα και όσο νωρίτερα το αντιληφθούμε τόσο το καλύτερο. Ιδιαίτερα αυτοί που σήμερα εκπλήσσονται από τις δηλώσεις Οζερσάι, βγάζουν ανακοινώσεις και διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ως… ξιππασμένα γίδια, καλά κάνουν να κοιτάξουν το οφθαλμοφανές: Χωρίς λύση το φυσικό αέριο δύσκολα θα εξορυχθεί και θα αξιοποιηθεί.

Καμιά χώρα δεν θα βάλει το χέρι της στη φωτιά για τα μάτια μιας επηρμένης και άμυαλης… Για ένα απλό λόγο: Κατάλαβαν όλοι ότι ο εμπαιγμός έχει και τα όρια του. Η δοκιμασία του Κραν Μοντάνα ήταν η κορύφωση αυτού του εμπαιγμού. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος.

Και δεν υπάρχει άλλος χρόνος όχι μόνο γιατί όλα συζητήθηκαν και αυτό που επιζητείται είναι οι πολιτικές αποφάσεις, αλλά και γιατί απέναντί του ο Ε/κ ηγέτης δεν ξέρει αν αύριο και μεθαύριο θα έχει τον Ακιντζί που θέλει μια συγκεκριμένη λύση ή τον Οζερσάι που θέλει κάτι άλλο. Εκτός κι αν ο Ε/κ ηγέτης θέλει αυτό που θέλει και ο κ. Οζερσάι και άρα δεν θάχει παράπονο αν μείνει στην ιστορία ως ο Πρόεδρος της διχοτόμησης

Μας έχεις Like στο Facebook ;