Η μελέτη της… Άρτας!

27

Του Τάσου Περδίου

Στις 13 Δεκεμβρίου 2014, για όσους έχουν ξεχάσει, η περιοχή Καμάρων και Βεργίνας στη Λάρνακα έμοιαζε με τη Νέα Ορλεάνη μετά το πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα εννέα χρόνια πριν. Οι ειδικοί έλεγαν αργότερα ότι η ποσότητα της βροχής που έπεσε το βράδυ εκείνο πέφτει μια φορά κάθε 200 χρόνια. Το τι συνέβη το θυμόμαστε. Σπίτια μερικώς ή εντελώς κατεστραμμένα, αυτοκίνητα βουλιαγμένα, δρόμοι καλυμμένοι σε τόνους λάσπης και άνθρωποι απελπισμένοι. Και πίσω από όλα αυτά, μια ανεκδιήγητη κυβέρνηση να τρέχει να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Όλα αυτά έγιναν στις 13 Δεκεμβρίου του 2014. Σαράντα μέρες αργότερα, στις 23 Ιανουαρίου 2015, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος έκανε την εξής δήλωση: «Προσδοκούμε ότι θα έχουμε υλοποίηση αυτών των αντιπλημμυρικών έργων, γιατί όχι και εντός του 2015, έτσι ώστε να μην ξαναζήσουμε αυτά που ζούμε εδώ και δεκαετίες με τη Λάρνακα. Έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες με χρονοδιαγράμματα.  Εντός δύο μηνών θα πρέπει να έχουμε ενώπιόν μας τελική μελέτη».

Με βάση τα λεγόμενα ενός σοβαρού ανθρώπου που αξιώθηκε να γίνει υπουργός, μέχρι τον Απρίλιο του 2015 θα έπρεπε να ήταν έτοιμη η μελέτη ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας της συγκεκριμένης περιοχής και γιατί όχι, και εντός του ίδιου χρόνου να γίνονταν και τα έργα. Τι πραγματικά έγινε; Από τον Γενάρη του 2015 και τις δεσμεύσεις Χάσικου, η μελέτη ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016, σχεδόν δύο χρόνια μετά την καταστροφή. Κανονικά, έπρεπε να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2017 αλλά το καλοκαίρι του 2018, ο διάδοχος του κ. Χάσικου απάντησε στον βουλευτή Χρίστο Ορφανίδη ότι η ολοκλήρωση της μελέτης μετατίθετο για τον Φεβρουάριο του 2019. Φευ. Στις 12 Σεπτεμβρίου 2019, και πάλι ο κ. Πετρίδης, απαντώντας αυτή τη φορά στη βουλευτή Ευανθία Σάββα, «ξέχασε» τις υποσχέσεις για τον περασμένο Φεβρουάριο και είπε γενικώς και αορίστως ότι η μελέτη θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Τον Δεκέμβριο είναι η πέμπτη επέτειος της καταστροφής και αυτά που έλεγαν και λένε οι κυβερνητικοί παράγοντες αμέσως μετά την καταστροφή μέχρι σήμερα ακούγονται πέραν από αστεία. «Με βάση τη μελέτη αυτή θα ετοιμαστούν κατάλληλα έγγραφα (γενικές και τεχνικές προδιαγραφές) και θα γίνει προκήρυξη διαγωνισμού, προκειμένου να επιλεγεί εργοληπτική εταιρεία για την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων στις προαναφερόμενες περιοχές», λέει στην επιστολή της 12η Σεπτεμβρίου 2019 ο Υπουργός Εσωτερικών. Εδώ και πέντε χρόνια είναι ανήμποροι να ετοιμάσουν μια μελέτη. Και περιμένουν να τους παίρνει ο κόσμος στα σοβαρά…