Η Ουγγαρία αγόρασε το Sputnik V, η Κύπρος γιατί δεν το εξετάζει;

FILE PHOTO: A medical specialist holds a vial of Sputnik V vaccine against the coronavirus in a department store in Moscow, Russia, January 18, 2021 REUTERS/Shamil Zhumatov/File Photo

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Είναι τεράστια τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχανιών, οι οποίες διαθέτουν εμβόλια κατά του κορονοϊού. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στην Κομισιόν και οι χειρισμοί που έγιναν σε ό,τι αφορά τις παραγγελίες των εμβολίων είναι πολύ πρόχειροι, με αποτέλεσμα σήμερα οι αριθμοί διάθεσης των αδειοδοτημένων εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να είναι ανεπαρκείς σε ό,τι αφορά τις ανάγκες των 27 κρατών-μελών. Μέχρι στιγμής έχουν αδειοδοτηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων δύο εμβόλια και συγκεκριμένα είναι τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna. Αναμένεται η εξέταση της αίτησης για το εμβόλιο της AstraZeneca μέχρι τις 29 Ιανουαρίου. Την ίδια, όμως, στιγμή οι εκπρόσωποι της AstraZeneca ανακοίνωσαν καθυστερήσεις στη χορήγηση εμβολίων.

Η στρατηγική εμβολιασμού στα κράτη-μέλη της ΕΕ έχει προκαλέσει ανισότητες και δυσαρέσκεια. Μεγάλα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν εξασφαλίσει από μόνα τους μεγάλες ποσότητες εμβολίων από τις δύο φαρμακευτικές εταιρείες, Pfizer και Moderna, καθώς και από την AstraZeneca, ενώ φαίνεται να προχωρούν και στην έγκριση και άλλων εμβολίων. Ενώ οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ στις 27 Δεκεμβρίου, έναν περίπου μήνα μετά, διαπιστώνουμε ελλείψεις και διαμαρτυρίες. Στην Κύπρο, ο συνολικός αριθμός των εμβολιασθέντων με την 1η δόση ανέρχεται σε 15.322 άτομα, ενώ μόνο 2.057 έλαβαν τη 2η δόση και ολοκλήρωσαν με αυτόν τον τρόπο τον εμβολιασμό τους. Αντιλαμβάνεστε ότι ακόμη βρισκόμαστε στην κατηγορία εμβολιασμού ατόμων που είναι 90 χρόνων και άνω -για αυτούς θα ανοίξει σήμερα η πύλη για ραντεβού- οπότε με τους ρυθμούς που κινούμαστε δεν πρόκειται να καλύψουμε το 70% του πληθυσμού με εμβόλια.

Σήμερα συνεδριάζει η επιδημιολογική ομάδα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τα μέτρα χαλάρωσης, αλλά είναι καλά να υπάρξει και μια ανοιχτή και σοβαρή συζήτηση και σε ό,τι αφορά την προμήθεια και άλλων εμβολίων, όπως είναι το ρωσικό και το κινέζικο, τα οποία σε άλλες χώρες διατίθενται χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες και προβλήματα. Η Ουγγαρία, κράτος-μέλος της ΕΕ, υπέγραψε συμφωνία για την αγορά δύο εκατομμυρίων δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, αφού η αρμόδια ρυθμιστική Αρχή της Ουγγαρίας ενέκρινε τη χρήση του βρετανικού εμβολίου της AstraZeneca και του ρωσικού Sputnik V. Το Ισραήλ επίσης προχώρησε στην αγορά του Sputnik V. Ας εξετάσουμε λοιπόν σοβαρά τη δυνατότητα να έχουμε και στην Κύπρο το Sputnik V.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.