Η πενταμερής θα εξαρτηθεί από την τριμερή«Αποκαλυπτική» η τηλεδιάσκεψη των διαπραγματευτών με την κα Λουτ

 

Την πεποίθηση ότι μπορούν να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς με βάση τη συναντίληψη που επιτεύχθηκε στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δήλωσή του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου η οποία κύλησε σε καλό κλίμα. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπευθυνότητα των κομμάτων. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα να είναι εποικοδομητική η συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον κ. Ακιντζί στο Βερολίνο, στις 25 Νοεμβρίου και επανέλαβε την καλή θέληση με την οποία προσέρχεται η ε/κ πλευρά στη συνάντηση με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για επανέναρξη των συνομιλιών. Το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε και για την «πολύ σημαντική και αποκαλυπτική», όπως χαρακτηρίστηκε από τον κ. Λιλλήκα, τηλεδιάσκεψη που είχε η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών. Κατά την τηλεδιάσκεψη φαίνεται οι δύο διαπραγματευτές να διατύπωσαν τις ίδιες θέσεις που επαναλαμβάνουν δημόσια οι ηγέτες αναφορικά με τους όρους αναφοράς, την πολιτική ισότητα και το φυσικό αέριο και γι’ αυτό η κα Λουτ ζήτησε εμπιστευτικότητα για να μη δημιουργηθεί κακό κλίμα… Άλλες πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι αυτό που μπορεί να χαλάσει το κλίμα είναι η συζήτηση για το χρόνο σύγκλησης της Πενταμερούς.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ερωτηθείς για τις δυσκολίες που προτάσσει η Τουρκία για την πενταμερή σημείωσε χθες ότι «αυτή θα εξαρτηθεί από την τριμερή του Βερολίνου». Ο ίδιος χαρακτήρισε την τριμερή «πολύ καθοριστική» και τόνισε πως έχει σημασία πώς εμείς θα πάμε σε αυτή την τριμερή, τι θα προτάξουμε, πόσο πειστικοί θα είμαστε. Επανέλαβε τη θέση του ΑΚΕΛ ότι «εμείς θα πρέπει να πάμε στη συνάντηση του Βερολίνου με την προσέγγιση να πείσουμε για την αναγκαιότητα από τη μια να καταλήξουμε σε όρους αναφοράς και από την άλλη να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό σε λύση στο Κυπριακό». Όχι την οποιαδήποτε λύση, εξήγησε, αλλά λύση η οποία θα βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο έστω κι αν η τουρκική πλευρά θα επιδιώξει να χρονοτριβήσει. «Θεωρώ», συνέχισε, «ότι με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να αποκαλύψουμε τις πραγματικές της προθέσεις αν δεν συνεργαστεί η τουρκική πλευρά».

Για «ζοφερό και ομιχλώδες» τοπίο μίλησε ο πρόεδρος των Οικολόγων Γ. Περδίκης κάνοντας λόγο για τις «υπαναχωρήσεις της Άγκυρας» σε σχέση με τους όρους αναφοράς και τα «προαπαιτούμενα και προϋποθέσεις» που μπαίνουν από πλευράς Τουρκίας.

Επανέναρξη διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν και στήριξη στη ΔΔΟ εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Νεοφύτου.

«Το ΔΗΚΟ δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο με τα δεδομένα που υπάρχουν μπροστά μας», δήλωσε ο πρόεδρός του, Νικόλας Παπαδόπουλος, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία θέλει «να προχωρήσουμε εμείς σε νέες υποχωρήσεις στο κεφάλαιο της πολιτικής ισότητας για να μας κάνει την τιμή να παρακαθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μαζί μας. Δεν πρέπει η δική μας πλευρά να πέσει σε αυτή την παγίδα», σημείωσε. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε ότι μετά την ενημέρωση από τον Πρόεδρο «επιβεβαιώνεται ότι πορευόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά γιατί βλέπουμε τις δημόσιες τοποθετήσεις της Τουρκίας και τους όρους που θέτει». Όπως σημείωσε «αν κάποιοι από αυτούς τους όρους, ενδεχομένως στο τέλος, για να πραγματοποιηθούν οι δύο συναντήσεις, πραγματοποιηθούν από τον ΓΓ, τότε οι κίνδυνοι πια θα είναι υπαρκτοί».

Νίκη Κουλέρμου

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.