Η πολιτική των κόντρα πλακέ

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

Κοίτα να δεις σύμπτωση, ρε παιδί μου. Πάνω που το Υπουργείο Παιδείας προγραμμάτισε την παραλαβή δύο χιλιάδων ηλεκτρονικών υπολογιστών, καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός και το πρόγραμμα «έχει ανασταλεί». Μη γελάτε. Αυτό έγραψε στη χθεσινή του ανακοίνωση ο παμπόνηρος Πρόδρομος Προδρόμου. Ναι, μιλάμε για το ίδιο πρόσωπο το οποίο το προηγούμενο διάστημα επινοήθηκε και εφάρμοσε πολλές ευφάνταστες ιδέες, όπως τα κόντρα πλακέ και τις κουβέρτες. Μάλιστα ο παμπόνηρος υπουργός άσκησε κριτική στην… κυβέρνηση Χριστόφια, καλώντας το ΑΚΕΛ να απαντήσει «αν τυχόν διατέθηκαν δωρεάν συσκευές σε μαθητές/μαθήτριες όταν εκείνο άσκησε διακυβέρνηση».

Διαβάζοντας την ανακοίνωση του Πρόδρομου Προδρόμου, διερωτήθηκα πόσοι έχουν τα ψυχικά αποθέματα να ρίξουν και ένα γέλιο, μαζί με το κλάμα. Δέκα μήνες μετά τα πρώτα περιοριστικά μέτρα, ο παμπόνηρος υπουργός με τις ευφάνταστες ιδέες κομπάζει ότι προγραμματίστηκε η παραλαβή δύο χιλιάδων ηλεκτρονικών υπολογιστών για τους δεκαπέντε χιλιάδες εκπαιδευτικούς. Ναι, χρειάστηκε δέκα μήνες για να κάνει αυτό το επίτευγμα. Και έχει τα μούτρα να ζητά εξηγήσεις από τα κόμματα τα οποία καταψήφισαν τον προϋπολογισμό τον Δεκέμβριο, μετά από δέκα μήνες απραξίας του Υπουργείου Παιδείας και της ευρύτερης κυβέρνησης. Έχει τα μούτρα ο παμπόνηρος υπουργός με τις ευφάνταστες ιδέες να θέτει ερωτήματα και να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση Χριστόφια. Ούτε πως βρίσκεται στη διακυβέρνηση εδώ και οκτώ χρόνια. Ούτε πως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έπρεπε να είχαν τοποθετηθεί στα σχολεία από τον Μάρτιο του 2020, αλλά βρισκόμαστε ήδη στον Ιανουάριο του 2021 και ακόμη είμαστε στον προγραμματισμό.

Είναι τόσο δύσκολο για έναν υπουργό να αντιληφθεί ότι οι πράξεις και οι παραλείψεις του έχουν επιπτώσεις σε χιλιάδες μαθητές; Είναι τόσο δύσκολο να αντιληφθεί ότι η διεξαγωγή των εξετάσεων τετράμηνου σ’ αυτές τις συνθήκες δεν θα συμβάλλει στη στήριξη των μαθητών, αλλά αντίθετα θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα αφού θα χαθεί πολύτιμος χρόνος, ενώ παράλληλα κάποια παιδιά ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν προβλήματα σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να πετύχουν τα αποτελέσματα τα οποία επιθυμούν;

Είναι τραγικό ότι ο Πρόδρομος Προδρόμου για άλλη μια φορά επέλεξε την επίθεση προς το ΑΚΕΛ. Και είναι τραγικό για τρεις λόγους: Πρώτο, γιατί το ΑΚΕΛ δεν επιτέθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά απλά υπέδειξε το αυτονόητο, καλώντας το «έστω και την υστάτη να προβεί σε εκείνα τα μέτρα και στο σχεδιασμό που χρειάζεται για να επιλυθούν τα προβλήματα και να συνεχιστεί όσο καλύτερα γίνεται η εκπαιδευτική διαδικασία». Δεύτερο, γιατί την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί στη Βουλή ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός και λογικά θα ανέμενε κανείς ότι η κυβέρνηση θα απέφευγε τις συγκρούσεις, τουλάχιστον για μερικές μέρες. Και τρίτο, γιατί η Κύπρος βρίσκεται σε συνθήκες πανδημίας και απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για επίλυση προβλημάτων. Αλλά όταν η πολιτική ενός υπουργού περιορίζεται στις ευφάνταστες ιδέες των κόντρα πλακέ και των κουβερτών, δυστυχώς δεν υπάρχει καμιά ελπίδα. Είναι τραγικό ότι σ’ αυτές τις συνθήκες η διακυβέρνηση του τόπου βρίσκεται στα χέρια του Προδρόμου και του κάθε Προδρόμου. Και ακόμη πιο τραγικό ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει τις ευθύνες του για τα άτομα τα οποία διόρισε να διαχειριστούν την κατάσταση σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες.