Η προετοιμασία δεν θέλει άγχος

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Διάφορα είναι τα σενάρια που εξετάζουν τα αρμόδια Υπουργεία της Παιδείας και της Υγείας σε σχέση με την έναρξη των σχολείων τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν και οι πληροφορίες, αλλά και όπως έχει πει και ο αρμόδιος Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, το μοντέλο που θα ακολουθηθεί θα είναι υβριδικό. Τι ακριβώς εννοούν οι αρμόδιοι δεν φαίνεται να έχουν πολυκαταλάβει ούτε ακόμη και αυτοί που θα έχουν την ευθύνη να το εφαρμόσουν, δηλαδή οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί. Αν και αποχωρώντας από τη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό οι πρόεδροι των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ ήταν αρκετά αισιόδοξοι παρά τις γενικολογίες που άκουσαν. Ενώ δήλωσαν και την ετοιμότητά τους ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς «κλειδώνοντας» εν ολίγοις πως η τηλεκπαίδευση θα τους συντροφεύει για κάμποσο καιρό. Βέβαια, αυτά τα είπαν οι πρόεδροι γιατί η βάση των εκπαιδευτικών αγωνιά και προσμένει να έχει ξεκάθαρες απαντήσεις. Το πότε θα γίνει αυτό λίγο δύσκολο να το πούμε, αφού και διά στόματος υπουργού ακούσαμε ότι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Όμως αυτό που επικρατεί, όπως προαναφέραμε, είναι το υβριδικό μοντέλο. Ένα μοντέλο μιξ, λίγη φυσική παρουσία, λίγη τηλεδιάσκεψη, έτσι όπως το αντιλαμβανόμαστε με την ευχή βέβαια να πάνε όλα καλά.

Με αυτά τα δεδομένα, αλλά και την αβεβαιότητα για την ομαλή λειτουργία των σχολείων ενόψει πιθανού νέου κύματος πανδημίας θα ήταν καλά οι αρμόδιοι να αναπροσαρμόσουν και τα προγράμματα. Ήδη οι ελλείψεις από πέρσι είναι αρκετές για τα παιδιά όλων των βαθμίδων. Ας αναλογιστούν πώς θα μπορούσαν να γίνουν και οι ανάλογες προσαρμογές. Προβληματισμός και για τους τελειόφοιτους αφού όπως και οι περσινοί συμμαθητές/τριες θα έχουν να αντιμετωπίσουν την αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι.

Πάντως, για να μην αδικούμε την κυβέρνηση, στην πλειοψηφία τους οι ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται να τελούν υπό σύγχυση για το πώς θα λειτουργήσουν τα πράγματα σε σχέση με τα σχολεία. Αν και έχουν ληφθεί καταρχήν αποφάσεις, εντούτοις φαίνεται πως και σε αρκετές άλλες χώρες κυρίως τα εκπαιδευτικά συνδικάτα βάλλουν κατά των κυβερνήσεών τους και των πολιτικών της λιτότητας που ακολουθούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα σε σχέση με την Παιδεία. Δηλαδή μειωμένος αριθμός εκπαιδευτικών, μεγάλος αριθμός μαθητών ανά αίθουσα και πολλά άλλα.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που αντιδρούν εγκαίρως. Για παράδειγμα, η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας θα προσλάβει 5.000 επιπλέον δασκάλους. Η περιοχή της Μαδρίτης σκοπεύει να προσλάβει 600 επιπλέον δασκάλους και έχει προτείνει τέσσερα διαφορετικά σχέδια δράσης ανάλογα με τη σοβαρότητα της πανδημίας, ενώ άλλες περιφέρειες της Ισπανίας προτείνουν στους μαθητές άνω των 14 ετών αν μπορούν να επιλέξουν διαδικτυακή εκπαίδευση ή να πηγαίνουν στα σχολεία το απόγευμα.

Εμείς εδώ δεν αγχωνόμαστε, έχουμε ακόμη 14 ημέρες μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία!

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy