Η συνωµοσία της αποσύνθεσηςΤου Κώστα Α. Κωνσταντίνου

Ψες ο Αβέρωφ θυµήθηκε πολλά. Τις Κασσάνδρες που ντε και καλά θέλουν το κακό του ∆ΗΣΥ, την ένταξη στην ΕΕ, τους έντιµους συµβιβασµούς, την κληριδική παρακαταθήκη, το έργο που τάχατες µηδενίστηκε από την αντιπολίτευση. Ανεξαρτήτως του κλίµατος που επικράτησε και ανεξάρτητα αν ανέβηκαν οι τόνοι, ο πρόεδρος του ∆ΗΣΥ περιέλαβε στη σύντοµη του οµιλία πολλά.

Τέσσερα σηµεία θα κρατήσω. Την προσήλωση, όπως τη χαρακτήρισε, στην εθνική ταυτότητα «χωρίς εθνικισµούς και φανατισµούς», την ανάγκη «επανάκτησης της εµπιστοσύνης» όλων όσοι δεν ψήφισαν ∆ΗΣΥ και την ανάγκη «αναχαίτισης των ακραίων και φυγόκεντρων δυνάµεων στην Ευρώπη». Τέλος, είναι πάρα πολλοί εκείνοι που κατά τον ίδιο «οραµατίζονται να δουν την παράταξη να αποσυντίθεται».

Αντιστρέφοντας τις ορολογίες του κ. Νεοφύτου ανατρέχω λίγο στο παρελθόν. Μετά το 2013 όταν αναλάµβαναν, όπως είπε ο πρόεδρος του ∆ΗΣΥ, να σώσουν τη χώρα, πολλά ήταν αυτά που αποσυντέθηκαν. Στη βάση ενός καταπελτικού πορίσµατος διαλύθηκε ένα ολόκληρο Συνεργατικό Οικοδόµηµα µε ευθύνες συγκεκριµένων ηµετέρων και προνοµιούχων. Αποσυντέθηκε µια εµπορική τράπεζα, µια κρατική αεροπορική εταιρεία και έπεται –κατά που φαίνεται– να αποσυντεθούν οι ηµικρατικοί οργανισµοί και τα λιµάνια.

Αποσυντέθηκε –στη βάση έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισµού και της Μισαλλοδοξίας– η εµπιστοσύνη που έκτισε ο πολίτης στο θεσµό του Επιτρόπου ∆ιοικήσεως. Αποσυντίθεται δε και η έννοια της πολιτικής ευθιξίας µε υπουργούς να δηλώνουν παραίτηση, αλλά αφού προηγουµένως τελειώσουν το homework. Στους µήνες που πέρασαν και τις µέρες που ζούµε αποσυντίθεται η έννοια της προσήλωσης, όπως ο ίδιος ο συναγερµικός πρόεδρος είπε, στην εθνική ταυτότητα «χωρίς εθνικισµούς και φανατισµούς».

Σε αυτό κ. Νεοφύτου φέρετε ευθύνη εσείς. Όχι προσωπικά. ∆ΗΣΥ είστε όλοι, όπως είπατε. Καµία Κασσάνδρα και ουδείς επιτήδειος χρειάστηκε για να σας πλήξει. Είναι οι δικές σας επιλογές που στοχοποίησαν έναν άνθρωπο ως «πράκτορα της Τουρκίας» και οι δικοί σας εκλελεγµένοι που εξύβρισαν µια ολόκληρη επαρχία. Και συνειδητά ή ασυνείδητα –ουδεµία σηµασία έχει– ακολουθήσατε προεκλογικά αυτό που κατηγορήσατε στην οµιλία σας προσπαθώντας να αλιεύσετε ψήφους από τα απόνερα της ακροδεξιάς.

Στο τέλος της ηµέρας, µήπως οι κ. Παµπορίδης, Πουργουρίδης, Μαρκίδης και Μαππουρίδης, είναι και αυτοί εντεταγµένοι στο σχέδιο κάποιων αφηρηµένων εχθρών που θέλουν να δουν τον ∆ΗΣΥ να αποσυντίθεται; Προσωπικά εκτιµώ ότι αυτά δεν είναι σοβαρά επιχειρήµατα. Αντιστρέφοντας τις ορολογίες του κ. Νεοφύτου κλείνω µε το εξής. Ευτυχώς που υπάρχουν και κάποιοι που επιθυµούν να µη δουν την Κύπρο να αποσυντίθεται. Ο αγώνας συνεχίζεται. Στην Κύπρο και την Ευρώπη.