Η Τουρκία αξιοποιεί το διαπραγµατευτικό κενό και προκαλεί

40

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Το διαπραγµατευτικό κενό µε τα δύο χρόνια στασιµότητας στο Κυπριακό έχει επιτρέψει στην Τουρκία να εκδηλώσει ανενόχλητη την προκλητικότητά της και τις απειλές της στην κυπριακή ΑΟΖ. Η τουρκική επιθετικότητα δεν έχει ξαφνιάσει, αλλά ήταν αναµενόµενη και προβλέψιµη. Αναµενόταν ότι η Τουρκία θα αντιδρούσε λίγο πριν προχωρήσει η Κυπριακή ∆ηµοκρατία στην εµπορική αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.

Επανειληµµένα η Άγκυρα ζητούσε το θέµα να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων και σωστά της υποδείξαµε ότι αυτό είναι κυριαρχικό δικαίωµα της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας και δεν είναι θέµα των συνοµιλιών. Εκείνο, όµως, που δεν εκτίµησε σωστά η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ∆ΗΣΥ είναι ότι µε άλυτο το Κυπριακό δεν θα µπορούσαν να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι ενεργειακοί µας σχεδιασµοί.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης µίλησε για δεύτερη τουρκική εισβολή, ενώ οι σύµµαχοί του, όπως οι Βρετανοί, Γερµανοί και ΗΠΑ την καταδικάζουν φραστικά και την ίδια ώρα αµφισβητούν τη νοµιµότητα της συγκεκριµένης περιοχής στην κυπριακή ΑΟΖ. Ακόµη και κυρώσεις να επιτύχουµε εναντίον της Τουρκίας αν συνεχιστεί η τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή, χωρίς να αποκλείεται και ελεγχόµενο επεισόδιο από πλευράς Τουρκίας, τότε θα µιλάµε για ανατίναξη του τουρισµού και της οικονοµίας µας στον αέρα.

Προφανώς ο Πρόεδρος εκτίµησε λανθασµένα ότι είχε «θωρακίσει» την κυπριακή ΑΟΖ µε τις τριµερείς συµµαχίες και µε δηλώσεις του τύπου ότι η «Κύπρος είναι στρατηγικός σύµµαχος των ΗΠΑ», υποτιµώντας το ρόλο της Τουρκίας σε σχέση µε τα στρατηγικά συµφέροντα των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλείται να συνειδητοποιήσει έστω και τώρα, µετά από δύο χρόνια στασιµότητας στο Κυπριακό µε την κυπριακή ΑΟΖ να απειλείται από την Τουρκία, ότι χωρίς τη λύση του Κυπριακού ούτε τα κυριαρχικά µας δικαιώµατα διασφαλίζονται, ούτε και η ασφάλεια των συνόρων µας.

Αντίθετα θα δηµιουργούνται όλο και νέα τετελεσµένα επί εδάφους και θαλάσσης. Θα οδηγούµαστε προς την οριστική διχοτόµηση, µε την Τουρκία να ελέγχει τη µισή Κύπρο και να απειλεί την υπόλοιπη µισή. Ο µόνος δρόµος για να υπάρξει σταθερότητα, ειρήνη και ευηµερία στο νησί είναι η λύση του Κυπριακού, όχι η όποια λύση, αλλά ένας έντιµος συµβιβασµός στη βάση της ∆∆Ο που να οδηγεί σε µια Κύπρο οµόσπονδη και αποστρατιωτικοποιηµένη, µε µόνους αφέντες τους Ε/κ και Τ/κ.