Ή ξεπούλημα ή εγκατάλειψη

220

Του Τάσου Περδίου

Με μια σύντομη ανακοίνωση την περασμένη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου, ο Δήμος Λάρνακας προειδοποίησε ότι σε ένα μήνα, εάν δεν κατεδαφιστεί η πρώην στέγη ηλικιωμένων στο συνοικισμό Κόκκινες, θα πάρει τις μπουλντόζες και θα καθαρίσει το χώρο. Για κάποιον που δεν έχει διαβάσει ολόκληρη την ανακοίνωση, θα μπορούσε να εκληφθεί ότι το δημαρχείο απευθύνεται σε ανεγκέφαλους, ασυμμόρφωτους πολίτες οι οποίοι αφήνουν τα παλιόσπιτά τους στο έλεος της φθοράς, του χρόνου και της αδιαφορίας χωρίς να δίνουν μια για τον υπόλοιπο κόσμο. Η ανακοίνωση όμως απευθυνόταν στο κράτος που είναι ιδιοκτήτης των συγκεκριμένων υποστατικών και δυστυχώς συμπεριφέρεται χειρότερα ίσως και από τον πιο ανεύθυνο πολίτη από τον οποίο, κατά τα άλλα, απαιτεί ευταξία, συμμόρφωση με τους νόμους, συμπεριφορά που αναλογεί σε πολιτισμένο τόπο το έτος 2019.

Μόλις ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση Αναστασιάδη χρειάστηκαν μόνο μερικές εβδομάδες για να καταλάβουν όσοι εθελοτυφλούσαν ότι προκειμένου να εξαντλήσει όλα τα ιδεολογικά απωθημένα της σε οτιδήποτε ομοιάζει με δημόσιο οργανισμό δεν θα της γλίτωναν ούτε τα κρατικά γηροκομεία, τελευταίο καταφύγιο φροντίδας και στοργής για τους απόμαχους της δουλειάς. Το ένα μετά το άλλο έβαλαν λουκέτο οι στέγες, τα ευαγή ιδρύματα με την άθλια δικαιολογία των αναγκαίων περικοπών. Ωσάν και την πτώχευση την προκάλεσαν οι ανήμποροι γέροι και όχι τα γεράκια των τραπεζών με τα μπόνους των εκατομμυρίων τρομάρα τους.

Εδώ και 6 χρόνια εάν περάσει κάποιος έξω από αυτά τα κτίρια, θα νομίσει ότι έχει διακτινιστεί σε γειτονιές της Συρίας. Οι εικόνες απόλυτου χάους και διάλυσης, οι βανδαλισμοί, οι κλοπές, οι εστίες τρωκτικών, το όργιο ακαθαρσίας και αταξίας ανήκουν όλα στο “παλμαρέ” της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου.

Ας μην κοροϊδευόμαστε όμως. Η σημερινή κυβέρνηση, όταν έχουμε να κάνουμε με κρατικό πλούτο, σε δύο πράγματα ειδικεύεται. Είτε θα τον εγκαταλείπει να καταστρέφεται όταν δεν πρόκειται για φιλέτα που θα γεμίσουν τα στομάχια των αρπακτικών του σιναφιού τους ή θα τον βγάζει στο ξεπούλημα.
Εδώ δεν τους κάηκε καρφί εάν οι γέροντες έχασαν ένα χώρο στον οποίο φιλοξενούνταν σε αξιοπρεπείς συνθήκες και χωρίς να χρειάζονται οι οικογένειές τους να ματώνουν οικονομικά. Θα έδιναν μία για τα λυόμενα κτίρια που άφησαν πίσω τους;