Η υποστελέχωση στα ΤΑΕΠ θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

218

«Απεργούµε για τη βιωσιµότητα των δηµόσιων νοσηλευτηρίων»

Η χθεσινή 24ωρη απεργία των ιατρών των Τµηµάτων Ατυχηµάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) επανέφερε στο προσκήνιο την ανησυχία που εκφράστηκε πολλές φορές ως προς τη στελέχωση των συγκεκριµένων τµηµάτων και τους κινδύνους που συνεπάγεται η υποστελέχωσή τους.

«Ένα τµήµα το οποίο είναι ανεπαρκώς στελεχωµένο, µε προσωπικό ασφαλείας εδώ και αρκετούς µήνες, θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές -είναι επικίνδυνο να γίνουν ιατρικά λάθη- αλλά και τις ζωές των γιατρών. Άρα πρέπει να γίνει κάτι άµεσα. Λύσεις νοµίζω µπορεί να βρεθούν, είναι µεν δύσκολο, αλλά νοµίζω αν αρχίσει ο διάλογος άµεσα, µπορούν να βρεθούν λύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γραµµατέας της ΠΑΣΥΚΙ, Πέτρος Κατσιολούδης, µετά την επίσκεψη του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκοµείου Λευκωσίας. Επανέλαβε την προθυµία της ΠΑΣΥΚΙ να συνδράµει αποφασιστικά σε ένα διάλογο και υπογράµµισε ότι οι γιατροί έχουν προ πολλού δώσει πάρα πολλά στοιχεία και εισηγήσεις στον Υπουργό Υγείας και γραπτώς. «Ας ανατρέξει στην αλληλογραφία που έχει µε τη συντεχνία για τις ενδεχόµενες λύσεις που µπορούν να εφαρµοστούν στις Πρώτες Βοήθειες», σηµείωσε.

«Απεργούµε για τη βιωσιµότητα των δηµόσιων νοσηλευτηρίων» και «Ζητούµε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στο ΤΑΕΠ» αναγραφόταν στα πλακάτ που κρατούσαν οι γιατροί των ΤΑΕΠ κατά τη χθεσινή 24ωρη απεργία, εκφράζοντας µε αυτό τον τρόπο τα αιτήµατά τους και τις άµεσες ανάγκες. Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), Σωτήρης Κούµας, κληθείς να αναφέρει τις ανάγκες σε ιατρούς για το ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκοµείου Λεµεσού υπογράµµισε ότι «υπάρχουν διεθνείς πρακτικές, διεθνείς παράµετροι, που πολύ εύκολα µπορεί να τις χρησιµοποιήσεις ώστε να εξεύρεις τη λύση» και υπέδειξε πως µέχρι τις αρχές του 2018 οι γιατροί του ΤΑΕΠ στο δηµόσιο νοσηλευτήριο της Λεµεσού ήταν 17, ενώ φέτος ανέρχονται µόλις σε 12. Ταυτόχρονα, ο κ. Κούµας εξέφρασε την ελπίδα «η απεργία αυτή να είναι η τελευταία».

Ad hoc επιτροπή για τα ΤΑΕΠ

Στο διορισµό ad hoc επιτροπής υπό την εποπτεία του επιστηµονικού διευθυντή του Γενικού Νοσοκοµείου Λευκωσίας και µε τη συµµετοχή των διευθυντών των ΤΑΕΠ αναφέρθηκε χθες ο Χαράλαµπος Χαριλάου, εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ. Μιλώντας στον «Άστρα» ανέφερε ότι η επιτροπή θα καταθέσει εντός δύο µηνών εισηγήσεις για την αναδιοργάνωση των Πρώτων Βοηθειών.
Πρόσθεσε ότι για τη στελέχωση των ΤΑΕΠ έχουν προκηρυχθεί θέσεις, ενώ θα µεταβεί και κλιµάκιο στην Ελλάδα για την αναζήτηση ενδιαφερόµενων γιατρών. Ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, µιλώντας µετά από επίσκεψη που πραγµατοποίησε στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκοµείου Λευκωσίας, ανέφερε ότι αναµένονται οι εισηγήσεις της ad hoc επιτροπής, ώστε αυτές να υιοθετηθούν. Μάλιστα, χαρακτήρισε αυτό ως «πλάνο όσον αφορά στη µόνιµη επίλυση του προβλήµατος και µε αυτό προχωρούµε».

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.