Ίδια ρητορική στο Κυπριακό και μοιρασιά λάφυρων εξουσίας

30

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Έγνοια και αγωνία της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ δεν είναι η επίλυση των μεγάλων προβλημάτων του τόπου, αλλά η άσκηση μικροκομματικής πολιτικής και το βόλεμα ημετέρων. Αντί το κυπριακό πρόβλημα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των θεμάτων για επίλυση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πελαγοδρομεί και για δεκαπέντε και πλέον μήνες δεν έχει πάρει πρωτοβουλίες για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις επίλυσης του Κυπριακού. Στο χρονικό αυτό διάστημα, ο κ. Αναστασιάδης έχει προβεί σε κινήσεις απομάκρυνσης από τη συμφωνημένη μορφή λύσης του Κυπριακού, της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, καταθέτοντας στο τραπέζι την ιδέα για χαλαρή και αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Έδωσε τη δυνατότητα στην τουρκική πλευρά να βάλει κι αυτή τις δικές της διχοτομικές θέσεις. Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι «πλέον υπάρχει ανάγκη για νέες ιδέες και προτάσεις», εννοώντας προφανώς τη λύση δύο κρατών.

Αντί λοιπόν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να ανησυχήσει από τη στασιμότητα στο Κυπριακό και από το γεγονός ότι οδηγούμαστε όλο και πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση, επικεντρώνει τις δυνάμεις του στο πώς θα φέρει ξανά μαζί του το ΔΗΚΟ για να ψηφιστούν κυβερνητικά νομοσχέδια και προτάσεις για ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης. Ακολουθεί ρητορική στο Κυπριακό παρόμοια με εκείνη του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, της Συμμαχίας Πολιτών, του ΕΛΑΜ. Ταυτόχρονα, έχει προσεγγίσει τις ηγεσίες των πιο πάνω κομμάτων και τους ζητά ως αντάλλαγμα να ψηφίσουν τους προϋπολογισμούς, το σχέδιο Εστία, τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ιδιωτικοποίηση της Cyta κ.α. Ο κ. Αναστασιάδης έχει προχωρήσει σε διορισμούς και σε βολέματα ανθρώπων του ΔΗΚΟ σε σημαντικές θέσεις, όπως του κ. Μάκη Κεραυνού στην Κεντρική Τράπεζα, όπως του Γ. Κρεμμού στο Δ.Σ. της Cyta. Ταυτόχρονα, η Πινδάρου έχει δώσει οδηγίες για συνεργασίες με το ΔΗΚΟ και σε επίπεδο τοπικό. Αναμένεται ότι το πάρε – δώσε και το μοίρασμα θα εντατικοποιηθεί με τη λήξη της θητείας των Δ.Σ. των ημικρατικών οργανισμών.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ παλινδρομεί στο Κυπριακό και την ίδια στιγμή ασκεί μικροκομματικές πολιτικές, βάζοντας σε προτεραιότητα το διαμοιρασμό των λάφυρων της εξουσίας.