Ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ μέσω του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού

Το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο διαψεύδει την Κυβέρνηση

Ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ διά της πλαγίας οδού, δηλαδή του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού, προνοεί το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Το μνημόνιο διαψεύδει τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι η ΑΗΚ έχει φύγει από το κεφάλαιο των ιδιωτικοποιήσεων. Αντίθετα, η συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης και της Τρόικας κάνει ονομαστική αναφορά στην ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ, θέτοντας μάλιστα και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέχρι τα μέσα του 2018. Το μόνο το οποίο έχει αλλάξει σε σχέση με το προηγούμενο μνημόνιο, είναι η διαδικασία με την οποία θα γίνει η ιδιωτικοποίηση με το νέο μνημόνιο να παραπέμπει στον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό.

Το νέο μνημόνιο επιβεβαιώνει τα όσα αναφέρει το έγγραφο, το οποίο αποκάλυψε από χθες η εφημερίδα, σύμφωνα με το οποίο η Τρόικα φέρεται να έχει χαρακτηρίσει τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΑΗΚ ως το «πρώτο βήμα» για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας.

Καμιά αναφορά στις παρεκκλίσεις που έδωσε στην Κύπρο η ΕΕ

Εν τω μεταξύ το νέο μνημόνιο δεν κάνει απολύτως καμιά αναφορά στις παρεκκλίσεις, τις οποίες έχει παραχωρήσει στην Κύπρο η ΕΕ, λόγω του μικρού και απομονωμένου συστήματος. Αντίθετα, κάνει αναφορά μόνο στο «Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο» και πιο συγκεκριμένα στην πρόνοια για «αποτελεσματικό και αποδοτικό διαχωρισμό».

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση συμφώνησε με την Τρόικα να μην ασκήσει τα δικαιώματα εξαιρέσεων, τα οποία παραχώρησε στην Κύπρο η ΕΕ και αντί αυτού να προχωρήσει στον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της ΑΗΚ στη βάση του τρίτου ενεργειακού πακέτου.

Το νέο μνημόνιο προβλέπει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα λάβει απόφαση για διαχωρισμό της ΑΗΚ εντός του Ιανουαρίου 2016 και ακολούθως θα ενημερώσει τη Βουλή -ανεξάρτητα εάν απαιτείται ή όχι οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση- σε σχέση με την προτεινόμενη μορφή του διαχωρισμού. Στόχος, όπως αναφέρει, είναι η πλήρης εφαρμογή του διαχωρισμού της ΑΗΚ το αργότερο μέχρι το 2017.

Ταμείο για Φυσικό αέριο

Σε μια άλλη εξέλιξη, το μνημόνιο περιλαμβάνει ρήτρες και για το θέμα της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου.

Πιο συγκεκριμένα, οι κυπριακές αρχές δεσμεύτηκαν να καταθέσουν στην Τρόικα σχέδιο για την αναγκαία υποδομή για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Το σχέδιο, όπως αναφέρει το μνημόνιο, θα καλύψει μεταξύ άλλων τις απαιτούμενες επενδύσεις, πηγές χρηματοδότησης και τη δομή της ιδιοκτησίας. Επίσης πριν από την έγκριση του σχεδίου για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου από το οικόπεδο Αφροδίτη, θα ετοιμάσουν μελέτη «με έμφαση στις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που μπορεί να προκύψουν».

Επιπρόσθετα οι κυπριακές αρχές δεσμευτικά θα ετοιμάσουν το θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Στα πλαίσια αυτά, όπως αναφέρει το μνημόνιο, θα δημιουργηθεί ταμείο για τη διαχείριση των εσόδων από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και τις πωλήσεις. Η σχετική νομοθεσία, προσθέτει, θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2016.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

 

«Ξεπουλούν το δημόσιο πλούτο και φορτώνουν ζημιές στους πολίτες»

Εντονη αντίδραση από τα κόμματα για την απόφαση της κυβέρνησης για την ΑΗΚ

Για ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου καταγγέλλουν την Κυβέρνηση τα κόμματα.

Το μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου κατήγγειλε ότι «η αξιοπιστία των κυβερνώντων έχει πλέον εκμηδενιστεί εντελώς και οι πολίτες δεν τους εμπιστεύονται». Οπως υπέδειξε, «οι κυβερνώντες προεκλογικά δεσμεύονταν ότι θα αγωνιστούν ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις», αλλά «μετεκλογικά ξεπουλούν τον δημόσιο πλούτο και φορτώνουν τις ζημιές στους πολίτες».

Ο Στ. Στεφάνου υπέδειξε ότι το έγγραφο της Τρόικας το οποίο έχει αποκαλυφθεί επιβεβαιώνει ότι ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός της ΑΗΚ είναι το πρώτο βήμα προς την ιδιωτικοποίηση. Επίσης, η μελέτη που ετοίμασαν ξένοι σύμβουλοι αναφέρει ότι θα πρέπει να αυξηθεί η τιμή του ρεύματος, ώστε να γίνει συμφέρουσα η πώληση της ΑΗΚ στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. «Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ δεν φτάνει που μεθοδεύει το ξεπούλημα της ΑΗΚ σε εξευτελιστική τιμή, φροντίζει κιόλας να διαμορφώσει συνθήκες αύξησης του ποσοστού κέρδους για τους ιδιώτες σε βάρος των φορολογούμενων πολιτών», κατήγγειλε ο Σ. Στεφάνου.

Ο ΔΗΣΥ διά του Πρόδρομου Προδρόμου επιτέθηκε στους εργαζόμενους και όσους διαφωνούν και έκανε λόγο για «κατάχρηση» και ότι το τελευταίο που χρειάζεται η Κύπρος είναι απεργιακά μέτρα.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος παρέστη στην εκδήλωση των εργαζομένων στηρίζοντας το αίτημά τους για μη διαχωρισμό του οργανισμού, ενώ ο Γιώργος Περδίκης εκ μέρους των Οικολόγων εξέφρασε απογοήτευση για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy