∆ικαιώµατα του Παιδιού. Ποια δικαιώµατα;

Της Κάλιας Ανδρέου

Πέρασαν 30 χρόνια ακριβώς από τότε που γεννήθηκε η Σύµβαση για τα ∆ικαιώµατα του Παιδιού.

Στις 20 Νοεµβρίου του 1989 συµφωνήθηκε σχεδόν από όλους πως οποιοσδήποτε είναι κάτω των 18 ετών θεωρείται παιδί και έχει δικαίωµα σε ειδική φροντίδα και προστασία. Το αν λαµβάνει κανείς υπόψιν του τη Σύµβαση είναι ένα εύλογο ερώτηµα που µπορεί εύκολα να απαντηθεί. Έρευνες έχουν καταδείξει ότι:

Περισσότερα από 100.000 παιδιά µεταναστών τελούν αυτή τη στιγµή υπό κράτηση στις ΗΠΑ. Ένας αριθµός που περιλαµβάνει τα παιδιά που κρατούνται µαζί µε τους γονείς τους, αλλά και τους ανηλίκους που κρατούνται χωριστά. Γεγονός που έγινε γνωστό από τον ΟΗΕ. Σε διεθνές επίπεδο, τουλάχιστον 330.000 παιδιά βρίσκονται υπό κράτηση σε 80 χώρες, για λόγους που σχετίζονται µε τη µετανάστευση.

Το ίδρυµα ΚidsRights σε συνεργασία µε το Erasmus School of Economics και το ∆ιεθνές Ινστιτούτο Σπουδών του Πανεπιστηµίου Erasmus στο Ρότερνταµ, δηµοσιεύει κάθε χρόνο ένα δείκτη βαθµολόγησης για την εφαρµογή των δικαιωµάτων του παιδιού. ∆ιαπίστωση είναι ότι οι πιο πλούσιες χώρες δεν είναι αυτές που καταλαµβάνουν τις πρώτες θέσεις. Όπως ανέφερε ο Μαρκ Ντούλαερτ, ιδρυτής του Ιδρύµατος KidsRights, «εάν πάρετε την κακή βαθµολόγηση του Ηνωµένου Βασιλείου, θα δείτε ότι οφείλεται κυρίως στις περικοπές στον προϋπολογισµό της χώρας µε αποτέλεσµα να περιορίζονται τα δικαιώµατα των παιδιών από φτωχές οικογένειες. Οφείλεται επίσης στο ότι η νοµοθεσία είναι, ας πούµε, πατριαρχική και δεν αφήνει καθόλου χώρο στη φωνή της νεολαίας».

180.000.000 παιδιά σε 37 χώρες βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας, βρίσκονται εκτός σχολικής εκπαίδευσης ή χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας πολεµικών συγκρούσεων ή βίαιων αναταραχών.

Κάθε χρόνο, εκατοµµύρια παιδιά πέφτουν θύµατα κυκλωµάτων trafficking. Εκτιµάται ότι ανήλικα κορίτσια και αγόρια από 127 χώρες του κόσµου εξωθούνται στην πορνεία, ενώ σε 137 χώρες καταγράφεται µαύρη και παράνοµη εργασία παιδιών.

Σύµφωνα µε τη ∆ιεθνή Οργάνωση Εργασίας, 168 εκατοµµύρια παιδιά -το ένα στα δέκα παγκοσµίως- εργάζονται στους τοµείς της γεωργίας, στις κατασκευές, τη βιοτεχνία και τη βαριά βιοµηχανία, αµειβόµενα µε ψίχουλα. Άλλα ζητιανεύουν όλη µέρα στους δρόµους.

Και τώρα ας κοιµηθούµε ήσυχα. Πριν από αυτό όµως, πρώτα να σιγουρευτούµε ότι τα δικά µας παιδιά έκοψαν κάθε επαφή µε τον “αλλοδαπό” συµµαθητή τους, ας ευχαριστήσουµε τον θεό που η άθεη φίλη τους πλέον κάνει παρέα µόνο µε όµοιούς της, ας είµαστε επίσης ευγνώµονες που γεννήσαµε παιδιά στρέιτ, κορίτσια που κάνουν τις δουλειές του σπιτιού, αγόρια µε προοπτική να επιτύχουν και να βγάλουν λεφτά. Ας είµαστε ευγνώµονες που σήµερα τα παιδιά µας δεν σκοτώθηκαν µεταξύ τους για το τελευταίο κοµµάτι κέικ που έφτιαξε ως συνήθως η µαµά, και ευτυχώς που πριν πέσουν για ύπνο θυµήθηκαν να κάνουν δόντια και προσευχή. Ας κοιµηθούµε ήσυχα λοιπόν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy