Είπαν «όχι» στη λιτότητα και τη στασιμότηταΣφοδρή κριτική εφ’ όλης της ύλης στην κυβέρνηση και τις πολιτικές της.

Πισωγύρισμα στα θέματα Παιδείας

Τέλμα, αδιέξοδα και πισωγύρισμα χαρακτηρίζουν τα όσα συμβαίνουν στον τομέα της Παιδείας, τόνισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς. Η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της για πάγωμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης με πρόσχημα μια νεφελώδη αξιολόγησή της στην πράξη επιχειρεί την ακύρωσή της. Η ανάγκη συνέχισης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, όπως έχει σχεδιαστεί είναι επιβεβλημένη. Ο Α. Καυκαλιάς αναφέρθηκε στα προβλήματα της παιδείας και την ανάγκη κοινωνικού διαλόγου για την επίλυσή τους. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γεώργιος Τάσου αναφερόμενος στον τομέα της Παιδείας, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προχωρεί στον εκσυγχρονισμό πολλών τομέων της Παιδείας.

Eντονη ήταν η κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση, ακόμη και από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, για ελλείψεις σε πολλούς τομείς. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης μίλησαν για προϋπολογισμό στασιμότητας που δεν προβλέπει έργα και κονδύλια για ανάπτυξη.

Ακόμη και αν δεν υπήρχε το μνημόνιο, η κυβέρνηση ΔΗΣΥ θα ακολουθούσε τις ίδιες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γ. Γεωργίου, σημειώνοντας την παραδοχή του Υπουργού Οικονομικών ότι «το μνημόνιο περιλαμβάνει αυτά που έπρεπε να είχαμε κάνει με δική μας πρωτοβουλία». Αναφέρθηκε στην κυβερνητική υποκρισία, επισημαίνοντας ότι υπάρχει η μεγαλύτερη μείωση μισθών στην Ευρώπη, η μεγαλύτερη αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας και η μεγαλύτερη μείωση της απασχόλησης, τα παιδιά μας μεταναστεύουν, υψηλότερα δανειστικά επιτόκια, μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η φοροκαταιγίδα τσακίζει τα νοικοκυριά και η κυβέρνηση μιλά για επανάσταση των ΕΕΕ και ο Πρόεδρος καθησυχάζει ότι «πάμε θαυμάσια, βρισκόμαστε σε πορεία πλήρους ανάκαμψης».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Πάμπος Παπαγεωργίου, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός δεν απαντά στις απαιτήσεις της οικονομίας, δεν συμβάλλει στην έξοδο από την ύφεση και σε πιο δίκαιο καταμερισμό των βαρών. Η κυβέρνηση, είπε, οφείλει να διεκδικήσει αλλαγές στο μνημόνιο, ειδικά για όσες πρόνοιες βλάπτουν την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή και όχι να είναι τροϊκανότερη των τροϊκανών. Η κυπριακή οικονομία, είπε, χρειάζεται άλλη αντίληψη, με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες επικεντρώνονται στις επενδύσεις και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Εισηγήθηκε επίσης και μέτρα για ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Μέσης, επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός δεν έχει έργα ανάπτυξης, δίνοντας παραδείγματα για πολιτικές λιτότητας που ακολουθούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Ο Χρ. Μέσης έκανε επίσης εκτενή αναφορά στα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στους ετσιθελισμούς του Υπ. Εσωτερικών. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ τοποθετήθηκε και στο μπάχαλο που δημιουργήθηκε με το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας και στην επανεκτίμηση των ακινήτων. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, μίλησε για τα προβλήματα του λιανικού εμπορίου και εισηγήθηκε η πληρωμή των μισθών να γίνει στις 19 Δεκεμβρίου αντί την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, μίλησε για πορεία ανάκαμψης, επικαλούμενος τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευγένιος Χαμπουλάς, καταφέρθηκε εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση μοίραζε αστόχευτα παροχές εκατομμυρίων σε άτομα που δεν έπρεπε και σε επαγγελματίες επιτήδειους διακονιτές. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρ. Μαππουρίδης, υποστήριξε την ανάγκη περαιτέρω αποκρατικοποίησης, η οποία να συνάδει με τη νεοφιλελεύθερη οικονομία.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Νουρής, μίλησε για την προσπάθεια ριζικής αναβάθμισης της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, χαιρετίζοντας την εφαρμογή του ΕΕΕ. Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Αντώνης Αντωνίου, ανέφερε ότι η οικονομία παραμένει σε ύφεση, με χιλιάδες Κυπρίους να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά, ενώ άλλες χιλιάδες ξενιτεύονται στο εξωτερικό. Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Σ. Φυττής, τόνισε την ανάγκη να επικεντρωθεί η κυβέρνηση στην επίλυση των προβλημάτων της γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης.

Η βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ρούλα Μαυρονικόλα, επέκρινε την κυβέρνηση για την έλλειψη ευαισθησίας του κοινωνικού κράτους. Σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, είπε, δεν στηρίζονται οι συμπολίτες μας που έχουν τεράστιες ανάγκες. Υπάρχουν, είπε, περίπου 240.000 Κύπριοι που βρίσκονται κοντά στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ευθύνη της κυβέρνησης ο συντονισμός για τον τουρισμό

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, τόνισε τη σημασία που έχει η αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, ο οποίος θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη. Αναφέρθηκε στα προβλήματα του τουρισμού και στα θέματα αισχροκέρδειας, αλλά και στην ανάγκη δημιουργίας έργων υποδομής, όπως είναι οι μαρίνες.Εισηγήθηκε τη δημιουργία θεματικών πάρκων. Η κυβέρνηση, τόνισε τέλος, έχει την ευθύνη να συντονίζει όλους τους φορείς τουρισμού, να δίνει λύση στα προβλήματα και να δίνει προοπτική στον τουρισμό. Για την ενίσχυση του τουρισμού μίλησε και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρ. Τζιοβάνης, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι προσέγγισε με επιπόλαιο τρόπο τον τομέα του τουρισμού, όπως ήταν η αντιμετώπιση του τουρισμού από τη Ρωσία, όπου καταγράφεται μείωση.Η τουριστική βιομηχανία της Κύπρου, είπε, μπορεί να εργάζεται ολόχρονα συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της ανεργίας και της οικονομίας. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ τόνισε, τέλος, ότι μεγάλο πλήγμα δέχθηκε και ο κατασκευαστικός τομέας.

Η ιστορία του τόπου είναι συνυφασμένη με χρεοκοπίες συνδεδεμένες με την ανεπαρκή λειτουργία των θεσμών, τόνισε η βουλευτής του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις, Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Μίλησε για συμπεριφορές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα μιας ολιγαρχίας οικονομικών παραγόντων και των τραπεζών και όχι του λαού.Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε σε σειρά παραδείγματα που εκθέτουν τους θεσμούς και τη δημοκρατία. Μίλησε για ανελέητη αντιπαράθεση κυβέρνησης και Διοικητών της Κεντρικής Τράπεζας και για έλεγχο του τραπεζικού τομέα από την κυβέρνηση ΔΗΣΥ. Τα πολιτικά παιχνίδια και σκοπιμότητες, πρόσθεσε, θα πρέπει να τερματιστούν και όχι να καταβάλλεται προσπάθεια να μην τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι για το χρηματοπιστωτικό σκάνδαλο και για την κατάρρευση της οικονομίας.

Στην ομιλία του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Κυπριανού, μίλησε για τα σκάνδαλα και ανέφερε ότι για πολλούς ανθρώπους που βρέθηκαν να κατέχουν εξουσία αντί να υπηρετήσουν ως έπαλξη προσφοράς, την μετέτρεψαν σε έπαλξη πλουτισμού. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σ. Σαμψών, αναφέρθηκε στο έργο της Επιτροπής Νομικών, προσθέτοντας την ανάγκη της συλλογικότητας για να αντιμετωπιστούν θεσμικά και άλλα προβλήματα.

Νεόφυτου Νεοφύτου