Υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων

349

Καταγγελίες βουλευτών για τροποποίηση του νόμου για το ΔΣ του ΟΚΥπΥ

Η κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο στη Βουλή και ζητά εκ των υστέρων τροποποίηση του νόμου βάσει του οποίου έχουν ήδη διοριστεί τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις των βουλευτών και πολλά ερωτηματικά σε ό,τι αφορά τη Δήλωση για σύγκρουση συμφερόντων, αλλά και την εκ των υστέρων νομική κάλυψη που θέλουν να δώσουν σε άτομα που έχουν ήδη διοριστεί στον Οργανισμό.

Η παραδοχή εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας χθες ότι υπάρχει «ασύμβατο» και ο Νόμος που διέπει την αυτονόμηση θα πρέπει να τροποποιηθεί προκάλεσε την έντονη αντίδραση βουλευτών, οι οποίοι προχώρησαν σε καταγγελίες που αγγίζουν τα όρια ενός νέου σκανδάλου στην Υγεία.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου διερωτήθηκε εάν είναι νόμιμο το ΔΣ του ΟΚΥπΥ και απέδωσε τις τροποποιήσεις στη νομοθεσία στη «νομιμοποίηση του ΔΣ το οποίο δεν πληροί τα κριτήρια». «Ακύρωσαν», όπως είπε, «όλες τις εξαγγελίες τους για τον διαφανή διορισμό των πιο ικανών με γνώση και την απαραίτητη εμπειρία στη διαχείριση των νοσηλευτηρίων, δεν υλοποίησαν τον Νόμο που οι ίδιοι έθεσαν και τώρα θέλουν να τον αλλάξουν για να χωρέσουν οι εκλεκτοί τους». Μνεία έκανε ο Γ. Γεωργίου και στον εκσυγχρονισμό των δημοσίων νοσηλευτηρίων και κάλεσε τον Υπουργό Υγείας να ενημερώσει για τα συγκεκριμένα βήματα που έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος, βουλευτής της ΕΔΕΚ, έκανε λόγο για «προσπάθεια να νομιμοποιηθούν αυθαιρεσίες σχετικά με το διορισμό μελών του ΔΣ» και για «μη τήρηση βασικών προνοιών της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά πρόσωπα τα οποία έχουν επιλεγεί για να τοποθετηθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού». Κατήγγειλε περαιτέρω ότι τα μέλη τα οποία διορίστηκαν, με ελάχιστες εξαιρέσεις, «δεν έχουν καταθέσει τη σχετική Δήλωση όσον αφορά το ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφερόντων όπως προνοεί η νομοθεσία». Σχολιάζοντας εξάλλου το τροποποιητικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης είπε πως «έρχεται να νομιμοποιήσει μέσα από αυτή τη διαδικασία τον παράνομο διορισμό αυτών των ατόμων και να απαλλάξει ενδεχομένως μέλη τα οποία να έχουν σύγκρουση συμφερόντων, όσον αφορά τον συγκεκριμένο διορισμό».

Στο μεταξύ, πληροφορίες που έρχονται από πηγή στο Υπουργείο Υγείας αναφέρουν ότι «καμία σύγκρουση συμφερόντων δεν υπάρχει», ενώ σε ό,τι αφορά την τροποποίηση συγκεκριμένου άρθρου στο νομοσχέδιο η ίδια πηγή αναφέρει ότι «μια τέτοια πρόνοια υπάρχει σε όλες τις νομοθεσίες που διέπουν τη λειτουργία ημικρατικών οργανισμών». Στην προκειμένη περίπτωση αυτή η πρόνοια αφορά τη διεύρυνση του κύκλου των προσώπων που δύναται να διοριστούν στο ΔΣ του ΟΚΥπΥ, όπως είπε.

Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας βρέθηκε χθες και η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, η οποία δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων από τους βουλευτές σε ό,τι αφορά το ΔΣ του ΟΚΥπΥ. Δεν γνωρίζει, όπως είπε, να υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Δεν γνωρίζει επίσης τον πρόεδρο του ΔΣ του Οργανισμού, όπως σημείωσε, κληθείσα να σχολιάσει αιχμές εναντίον του σε σχέση με την εμπλοκή του στο σύστημα Υγείας της Βρετανίας.

Οι βουλευτές πάντως ζήτησαν από την κα Γιαννάκη κατάλογο με τα προσόντα των μελών του ΔΣ, καθώς και τις δηλώσεις στις οποίες προέβησαν με την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Μαρίνα Κουμάστα