Υπευθυνότητα και σοβαρότητα στο Κυπριακό

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Οι εντατικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό φτάνουν σιγά σιγά στο τέλος τους. Στις 14 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται ο κύκλος με την έκδοση Δελτίου Τύπου και τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας των αρχηγών και εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Οντως η περίοδος αυτή είναι πολύ κρίσιμη και απαιτεί απ’ όλους σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Και είναι με πραγματική ανησυχία που παρακολουθούμε μερίδα των πολιτικών κομμάτων, και ειδικότερα των κομμάτων που χαρακτηρίζονται ως κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, να συμπεριφέρονται με πρώτιστο στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων. Εχουν επιδοθεί σε ένα πόλεμο φθοράς των συνομιλιών. Πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτός ο πόλεμος δεν ξεκίνησε τώρα, αλλά χρονολογείται.

Θυμίζουμε την πολεμική μέχρι των άκρων που άσκησαν στον Δημήτρη Χριστόφια και στις συγκλίσεις που πέτυχε με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Θυμόμαστε την πολεμική που ασκήθηκε όταν το 2010 ήρθε στην Κύπρο ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Γκι- Μουν και τις φωνασκίες τους για να μην υπογραφεί οποιοδήποτε έγγραφο διότι θα θεωρείτο, δήθεν, ως ενδιάμεση συμφωνία.

Και βεβαίως δεν ξεχνούμε ότι μετά το 2010 πρωτοστάτης στην πολεμική ήταν ο ΔΗΣΥ και ο Νίκος Αναστασιάδης μαζί με το επιτελείο του που συναγωνίζονταν σε απορριπτισμό τον Νικόλα Παπαδόπουλο που τότε ήταν αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

«Εχετε εμπιστοσύνη στον Ν. Αναστασιάδη;», ρωτούν διάφοροι. Απαντούμε απερίφραστα με ένα «όχι». Η όλη πολιτική του στην εσωτερική διακυβέρνηση κάθε άλλο παρά εμπιστοσύνη εμπνέει.

Μάλιστα τις προάλλες ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν εμπιστεύεται τον Νίκο Αναστασιάδη στο Κυπριακό.

Ναι, όμως τον εμπιστεύεται πλήρως κι αυτόν και τον ΔΗΣΥ στα θέματα της οικονομίας. Τον εμπιστεύεται στην εφαρμογή των μνημονίων, στις εκποιήσεις περιουσιών, στην υποστήριξη προς τον Αθανάσιο Ορφανίδη και άλλα.

Υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά. Στο Κυπριακό ο Πρόεδρος γνωρίζει ότι δεν μπορεί να φέρει μια λύση που δεν θα γίνει αποδεκτή από τους Ελληνοκύπριους. Γι’ αυτό και αναγκάστηκε να υιοθετήσει τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ και να προχωρήσει επί αυτών. Κατά συνέπεια στο Κυπριακό δεν μπορεί να λέει άλλα και να φέρει ή να κάνει άλλα. Ο,τι αποφασιστεί στις συνομιλίες θα παρουσιαστεί μπροστά στο λαό για έγκριση σε δημοψήφισμα.

Στο μεταξύ, τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου ενώ για μήνες κατηγορούσαν το προεδρικό για συσκότιση στο Κυπριακό, τους δόθηκε η δυνατότητα να μελετήσουν τα έγγραφα και όμως εξακολουθούν να μιλούν για συσκότιση…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy