Υπογραφή του Γ. Εισαγγελέα δεν σημαίνει συνταγματικότητα ν/δίων…

239

 Το προηγούμενο διάστημα συζητήθηκε η συνταγματικότητα για εκποιήσεις, υφυπουργείο

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης με επιστολή του προς τη Βουλή αφήνει σκιές για αντισυνταγματικές πρόνοιες σε νομοσχέδια τα οποία κατατέθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Όπως αναφέρει, «το γεγονός ότι το νομοσχέδιο συνοδεύεται και από αιτιολογική έκθεση, καθηκόντως υπογεγραμμένη από τον Γ. Εισαγγελέα, υποδηλώνει μόνο το γεγονός της διενέργειας του απαραίτητου νομοτεχνικού έλεγχου και όχι κατ’ ανάγκη το ότι κάθε μια διάταξη του νομοσχεδίου είναι κατ’ ανάγκη συνταγματική και/ή συμβατή προς το Ενωσιακό Δίκαιο.

Ο ρόλος του Γ. Εισαγγελέα», προσθέτει, «είναι ρόλος νομικού συμβούλου των Υπουργείων και πέραν της υπόδειξης νομικών/συνταγματικών προβλημάτων και ανάδειξης επιφυλάξεων, δεν μπορεί να εκτείνεται ασφαλώς σε άρνηση υπογραφής της Αιτιολογικής Έκθεσης, αν η εκτελεστική εξουσία επιλέξει να μη λάβει υπόψιν τις παρατηρήσεις της Νομικής Υπηρεσίας».

Ο Κ. Κληρίδης δεν διευκρινίζει σε ποια νομοσχέδια αναφέρεται. Σημειώνεται ωστόσο ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξε έντονη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών για τη συνταγματικότητα νομοσχεδίων που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις εκποιήσεις, το Υφυπουργείο Τουρισμού, εναρμονιστικά νομοσχέδια κ.τ.λ. Μάλιστα κάθε φορά που η αντιπολίτευση ρωτούσε αν τα νομοσχέδια είναι συνταγματικά, η κυβέρνηση πρότασσε το επιχείρημα ότι «φέρουν την υπογραφή του Γ. Εισαγγελέα».

Ωστόσο στην επιστολή του ο Κ. Κληρίδης ανατρέπει τον πιο πάνω ισχυρισμό, διευκρινίζοντας ότι η υπογραφή της Αιτιολογικής Έκθεσης εκ μέρους του δεν σημαίνει ότι «κάθε μια διάταξη είναι κατ’ ανάγκη συνταγματική».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου