Υπόθεση που αφορά όλους μας…Της Μαρίνας Κουμάστα

Oύτε μία ούτε δύο είναι οι έρευνες που καταδεικνύουν πως οι Ευρωπαίοι είναι «γερά ποτήρια». Οι Κύπριοι, δυστυχώς, δεν αποτελούν εξαίρεση του κανόνα. Υπολογίζεται ότι το 3% του πληθυσμού της χώρας μας είναι εξαρτημένο από το αλκοόλ, ενώ όπως δεικνύουν τα στατιστικά δεδομένα η κατανάλωση αλκοόλ αρχίζει από την εφηβεία.

Εάν μάλιστα αναλογιστεί κανείς τα θλιβερά συμπεράσματα που πηγάζουν από έρευνες που έγιναν στο κυπριακό μαθητικό πληθυσμό, τότε ολόκληρη η κοινωνία θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση αγκαλιάζοντας τα προγράμματα που διεξάγει το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου σε συνεργασία με άλλους φορείς.

Αρκεί να σημειώσουμε πως με βάση τα ευρήματα της πιο πρόσφατης έρευνας στον μαθητικό πληθυσμό (2015), το αλκοόλ αποτελεί την πιο δημοφιλή ουσία ανάμεσα στους νέους ηλικίας 16 ετών, και βλέπουμε ότι σχεδόν οι μισοί από τους μαθητές (47%) ανέφεραν χρήση αλκοόλ στην ηλικία των 13 ετών ή πιο νωρίς. Η Κύπρος συγκαταλέγεται επίσης ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ με ποσοστό 68%.

Το φαινόμενο της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ σε μια περίσταση παρουσιάστηκε κυρίως στην Αυστρία, στην Κύπρο και στη Δανία όπου σχεδόν ένας στους δύο μαθητές ανέφερε ότι κατανάλωσε περισσότερα από πέντε ποτά σε μία μόνο περίσταση κατά τις τελευταίες 30 μέρες. Η αλήθεια είναι πως η κοινωνία «τρομοκρατείται» όταν ακούει τη λέξη ναρκωτικά. Και είναι πολύ ευαισθητοποιημένη στην καταπολέμηση αυτής της μάστιγας που κτυπά ανελέητα και χωρίς διακρίσεις.

Οταν, δε, αναφερόμαστε στο αλκοόλ, είμαστε πιο «χαλαροί». Ισως γιατί δεν συνειδητοποιούμε τις τραγικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η αλόγιστη κατανάλωσή του. Ας μην ξεχνούμε πως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι ένας από τους ενόχους των θανατηφόρων τροχαίων συγκρούσεων.

Τη βδομάδα που διανύουμε «τρέχει» η 4η εκστρατεία ευαισθητοποίησης για το αλκοόλ. Και στη διάσκεψη Τύπου του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη παρουσιάστηκαν όλα τα προγράμματα που εφαρμόζονται, κυρίως αυτά που έχουν στο επίκεντρο τους νέους ανθρώπους. Τα προγράμματα είναι πολλά και σημαντικά.

Από την πρόληψη μέχρι τη μείωση της βλάβης. Από την προστασία του αγέννητου παιδιού μέχρι τους υπευθύνους πώλησης οινοπνευματωδών ποτών. Οσα όμως προγράμματα κι αν εφαρμοστούν, δεν θα μπορούν να αποδώσουν εάν η προσπάθεια δεν είναι συλλογική. Μόνο εάν δούμε κατάματα το πρόβλημα, θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε.

Αλλωστε, η εξέλιξη μιας υγιούς και ασφαλούς κοινωνίας θα πρέπει να αφορά όλους μας. Η όποια παρέμβαση θα πρέπει να αρχίζει από το σπίτι, να επεκτείνεται στο σχολείο. Η δε Πολιτεία, σαφέστατα, έχει το δικό της, επίσης ουσιαστικό ρόλο, στην όλη προσπάθεια. Eίναι υπεύθυνη για τη θέσπιση νόμων και κανονισμών που πρώτιστα θα μειώνουν την προσβασιμότητα των νέων στο αλκοόλ.