Ήρθε η ώρα όλοι να τοποθετηθούν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους

242

 Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Την ερχόμενη Κυριακή διεξάγονται οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία και οι εκλογές για τους «δήμους» στο ψευδοκράτος, οπότε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα στείλει στο τρίγωνο Κύπρος, Αθήνα και Άγκυρα τον ειδικό του απεσταλμένο για το Κυπριακό για διερευνητικές επαφές με στόχο να συνεχιστεί η προσπάθεια που ξεκίνησε στο Κραν Μοντανά.

Ήρθε η ώρα οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων να τοποθετηθούν, όπως καλούνται να τοποθετηθούν και οι πολιτικές δυνάμεις εάν θέλουν συνέχιση ή όχι ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες.

Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ο κ. Γκουτέρες ξεκαθάρισε ποιο είναι το πλαίσιο, υποδεικνύοντας ότι είναι αυτό που έχει υποβληθεί στις 30 Ιουνίου 2017 και περιλαμβάνει έξι σημεία.

«Σε περίπτωση που οι πλευρές αποφασίσουν από κοινού να επαναλάβουν τις συνομιλίες», τονίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ, «το πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας και την προετοιμασία της συνολικής διευθέτησης».

«Το πλαίσιο», πρόσθεσε ο κ. Γκουτέρες, «περιελάμβανε στοιχεία σχετικά με το εδαφικό, την πολιτική ισότητα, το περιουσιακό, την ισότιμη μεταχείριση, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις».

Συνεπώς, το πλαίσιο Γκουτέρες είναι ξεκάθαρο και δεν μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες ή προσκόμματα ή προϋποθέσεις.

Τώρα που οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων έχουν ενώπιόν τους το συγκεκριμένο πλαίσιο Γκουτέρες θα πρέπει να τοποθετηθούν και να συμπεριφερθούν ως Κύπριοι ηγέτες που θέλουν να επανενώσουν την κοινή μας πατρίδα.

Θα πρέπει να τοποθετηθούν και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, θέτοντας το εθνικό μας θέμα πάνω από τις οποιεσδήποτε μικροκομματικές σκοπιμότητες και δεσμεύσεις.

Η αποφασιστικότητα του Γ.Γ. του ΟΗΕ για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών, οι οποίες να έχουν προοπτική να φθάσουμε σε συνολική διευθέτηση του Κυπριακού πηγάζει τόσο από τη μεθοδολογία που εισηγείται για το πώς να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, όσο και από το γεγονός ότι προβαίνει σε παραινέσεις όχι μόνο προς τους δύο ηγέτες, αλλά και προς τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προς το Συμβούλιο Ασφαλείας να βοηθήσουν και να στηρίξουν την προσπάθεια για λύση και επανένωση του νησιού.