Και αυξήσεις τιμών και πρόστιμο από ΕΕΤου
Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

Γλιτώσαμε πολλές φορές στο παρά πέντε το πρόστιμο από την ΕΕ λόγω της καθυστέρησης της κυβέρνησης στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας έναντι των σχετικών κανονισμών της ΕΕ, αλλά αυτή τη φορά θα την πληρώσουμε ακριβά. Και φυσικά το βαρύ πρόστιμο θα το πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Η ΕΕ έχει θέσει εδώ και χρόνια στην Κύπρο το στόχο της αύξησης του ποσοστού των ΑΠΕ στις μεταφορές στο 10% μέχρι το τέλος του 2020. Παρά ταύτα λίγους μήνες πριν την εκπνοή της προθεσμίας το ποσοστό βρίσκεται μόλις στο 5%, ενώ με το διάταγμα το οποίο εξέδωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, θα φτάσει μάξιμουμ στο 7,3% μέχρι το τέλος του έτους. Και ως είθισται με βάση τους κανονισμούς της ΕΕ θα επιβληθεί πρόστιμο στην Κύπρο, το οποίο μάλιστα αναμένεται ότι θα είναι βαρύ και θα το πληρώσουν οι φορολογούμενοι. Οι οποίοι φορολογούμενοι πληρώνουν ήδη την απραξία της κυβέρνησης, αφού η διαφαινόμενη αποτυχία στην επίτευξη του στόχου για τις ΑΠΕ οδήγησε στην έκδοση του διατάγματος από τον Γ. Λακκοτρύπη, το οποίο με τη σειρά του οδήγησε στην αύξηση της τιμής της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης κατά 1,3 σεντ το λίτρο και 2,6 σεντ αντίστοιχα. Μάλιστα σε συνδυασμό με τις προηγούμενες αυξήσεις η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης αυξήθηκαν κατά 11,2 σεντ το λίτρο και 10,3 σεντ αντίστοιχα. Επίσης η αύξηση της τιμής των καυσίμων αναμένεται να επιφέρει αλυσιδωτές αυξήσεις τιμών σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, τις οποίες και πάλι θα τις πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Οι στόχοι της ΕΕ ήταν γνωστοί στην κυβέρνηση εδώ και χρόνια, ωστόσο δεν προωθήθηκαν έγκαιρα μέτρα. Μάλιστα το ΑΚΕΛ και άλλα κόμματα κατέθεσαν επανειλημμένα προτάσεις όπως η παραχώρηση  κινήτρων για προώθηση της υγραεριοκίνησης και της ηλεκτροκίνησης, ωστόσο η κυβέρνηση αρνήθηκε να τα εφαρμόσει. Επίσης η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να λάβει μέτρα για βελτίωση της κατάστασης κατά την πρόσφατη προκήρυξη του διαγωνισμού για τις δημόσιες συγκοινωνίες, ωστόσο δεν το έπραξε ούτε αυτό. Οι μόνες εξαγγελίες της κυβέρνησης οι οποίες συνδέονται με το στόχο της αύξησης των ΑΠΕ στις μεταφορές, είναι το τελεφερίκ και το τρένο στο Τρόοδος. Και φυσικά όσες πιθανότητες υπάρχουν να γίνει το τελεφερίκ στο Τρόοδος (το οποίο εξαγγέλθηκε από το 2013), άλλες τόσες πιθανότητες υπάρχουν να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθούν οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των βασικών αγαθών, αλλά και για να αποφευχθεί το πρόστιμο από την ΕΕ. Άλλωστε αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό της κυβέρνησης: Πολλές εξαγγελίες και λιγοστά έργα.