Και επικίνδυνα​​​​​​​ ανέκδοτα

Της Νίκης Κουλέρμου

Γράφαμε την περασμένη Κυριακή ότι ο Πρόεδρος είναι αξεπέραστος στα ανέκδοτα υπενθυμίζοντας ότι δεν μπορεί ο λύκος να φυλάγει τα πρόβατα. Δεν μπορεί ο Πρόεδρος να μιλά για διαφθορά στο ποδόσφαιρο αν ο ίδιος δεν δώσει εξηγήσεις για τα όσα του καταλογίζονται και όχι μόνο δυσφημίζουν την Κύπρο, αλλά την κατατάσσουν ψηλά στον κατάλογο των πρωταθλητριών χωρών σε ό,τι αφορά τη διαφθορά. Πριν λοιπόν στεγνώσει το μελάνι, ήλθαν να μας επιβεβαιώσουν χθες με δύο νέα ανέκδοτα.

Οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να καλέσει επώνυμα ή ανώνυμα στον αριθμό 1460 και να δώσει πληροφορίες για διαφθορά στο ποδόσφαιρο! Έτσι θα καθαρίσουν οι στάβλοι του Αυγεία! Η κυβέρνηση δεν είναι… Ηρακλής! Ούτε ο Πρόεδρος για να πιστωθεί με έναν ακόμα άθλο, εκτός αυτού της καταστροφής…

Δεύτερον και ίσως, πιο επικίνδυνο ανέκδοτο είναι ότι με την εξωτερική μας πολιτική θωρακίσαμε διπλωματικά και πολιτικά και νομικά την κυπριακή ΑΟΖ, την ώρα που η Τουρκία μπήκε κι αυτή με τις ποδίνες στην κυπριακή ΑΟΖ και κανείς δεν μπορεί να τη σταματήσει! Το είπαν και το ξανάπαν, το λένε και το εννοούν: ο Πρόεδρος, ο Υπ. Εξωτερικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Εν χορώ! Ησυχάστε! Δεν συμβαίνει τίποτε! Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία τα γεωτρύπανα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η νέα κίνηση της Τουρκίας να στείλει το Γιαβούζ στο θαλασσοτεμάχιο 8 για να διενεργήσει γεώτρηση εκεί που προγραμματίζει να διενεργήσει γεώτρηση και η κοινοπραξία ΤΟΤΑL-ΕΝΙ, έρχεται ακριβώς να… δικαιώσει τη θέση της κυβέρνησης ότι θωρακίσαμε την ΑΟΖ μας! Διότι αν τα «μέτρα και οι κυρώσεις» από την ΕΕ αποφασίστηκαν μετά την παρουσία του «Πορθητή» (Φατίχ) και μπορούσαν αυτά να θεωρηθούν «θωράκιση», τότε πώς εξηγείται η παρουσία του Γιαβούζ στο τεμάχιο 8; Είναι δικαιολογία για την Τουρκία η παρουσία σε τεμάχιο που διεκδικεί για λογαριασμό του ψευδοκράτους;

Να υπενθυμίσουμε πως όταν τον περασμένο Ιούλη, με πρωτοβουλία του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, η TOTAL εξασφάλισε μερίδιο δικαιωμάτων της ΕΝΙ στα θαλασσοτεμάχια 2, 3, 7, 8, 9, ο Υπουργός Ενέργειας δήλωνε ότι «αυτή η διευθέτηση θα ενδυναμώσει την κοινοπραξία τόσο τεχνοοικονομικά όσο και σε ένα γεωπολιτικό πλαίσιο, όλα αυτά απαραίτητα για να μπορέσουν να προχωρήσουν απρόσκοπτα με τις γεωτρητικές τους εργασίες».

Λοιπόν, η Τουρκία φρόντισε να πείσει και τον πιο άπιστο ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη καλλιεργεί αυταπάτες και ψευδαισθήσεις. Επικίνδυνες ψευδαισθήσεις και αυταπάτες. Με τις τουρκικές προκλήσεις καταρρέει σαν χάρτινος πύργος η επικοινωνιακή της πολιτική. Και κάτι χειρότερο: Ο εφησυχασμός της ως προς το Κυπριακό και την επίλυσή του, από τη μια και η εντύπωση ότι με τις τριμερείς στην προσπάθεια αξιοποίησης του φυσικού αερίου θα καταστεί υπερδύναμη, είναι επικίνδυνη όσο ποτέ άλλοτε.

Το διαπραγματευτικό κενό στρώνει το χαλί στους τουρκικούς σχεδιασμούς και επιδιώξεις. Η Τουρκία, με τις κινήσεις της, θέλει να επιβάλει τους όρους της στην προσπάθεια για λύση, κυρίως όμως θέλει να επιβάλει την ούτως ή άλλως παρουσία της στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο. Να κάνει δηλαδή πράξη αυτό που διακηρύσσει: Ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει στην περιοχή χωρίς την Τουρκία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy