Και συ Κυπραίε κοιτάς απαθώς;
  Της
  Νίκης Κουλέρμου

  Και συ Κυπραίε συμ-πατριώτη, έμεινες να κοιτάς άναυδος και άπραγος; Κι αν ακόμα δεν χειροκροτείς κι αν ακόμα δεν χειροφιλάς και δεν κάμπτεις τον αυχένα είναι το ίδιο με το να κοιτάς απαθώς… Να κοιτάς απαθώς τον μεν πρώτο πολίτη να σε καθυβρίζει, τον δε πρώτο ιεράρχη να σε κολάζει! Τον μεν Πρόεδρο του Κράτους να σε λέει πότε μηδενικό και ανίκανο να κρίνεις αυτόν, τον Άριστο των Αρίστων και τους όμοιους του, για να κάνει τα δικά του χωρίς έλεγχο μα με απληστία το κάθε τι που δυσφημίζει τη μικρή μας χώρα. Πότε να σε λέει «δανεικό» και να σου αφαιρεί την ταυτότητα του Κύπριου πολίτη ως και να είναι ιδιοκτησία του και μάλιστα κληρονομική… Για να τη δώσει στα λαμόγια που γεννοβολά η μήτρα του σάπιου καπιταλισμού! Στους κλέφτες του λαού μιας απομακρυσμένης για μας χώρας, που πήραν τον ιδρώτα και το μόχθο του λαού τους και τα πέρασαν από τα παγκάρια σαν την κολυμβήθρα του Σιλωάμ!

  Και έμεινες συμ-πατριώτη Κυπραίε να κοιτάς τον ουρανό ελπίζοντας να ξανακατεβεί στη Γη αυτός που μπήκε στο ναό και έβγαλε έξω τους εμπόρους… Και περιμένεις ακόμα το θαύμα. Περιμένεις σωτήρες και θαύματα μα δεν κατάλαβες ο κακόμοιρος ότι στο όνομα της πατρίδας και της θρησκείας σε αγοράζουν και σε πωλούν σαν τα «χρυσά» διαβατήρια! Και ξύνουν τις πληγές σου και χλευάζουν την κακοριζικιά σου λέγοντας ότι έφτιαξαν το επενδυτικό πρόγραμμα για να χορτάσουν την πείνα σου. Για να μην ψάχνεις στα σκουπίδια για φαγητό, μας είπαν, οι ξεδιάντροποι. Για να προσφέρουν δουλειές, λένε, ας είναι και σε συνθήκες Μεσαίωνα…

  Κυπραίε συμ-πατριώτη μου δεν είναι ακόμα η ώρα να τους φτύσεις στα μούτρα και να ξεγυμνώσεις την μπαγαποντιά τους; Δεν είναι ώρα να διώξεις τα τρωκτικά που ροκανίζουν ό,τι απέμεινε από αξιοπρέπεια και πατρίδα; Δεν είναι ώρα να τους πεις «όχι δεν είμαι μηδενικό, μήτε δανεικός, είμαι ο τίμιος εργαζόμενος, ας είμαι και φτωχός και θέλω την πατρίδα μου πίσω, μαζί και την αξιοπρέπειά μου. Κάτω τα λαμόγια. Με ή χωρίς σχήμα. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τη ρεζιλεύει την πατρίδα μου διεθνώς για μια χούφτα χρήμα. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να εμπορεύεται την πατρίδα μου και μένα τον Κύπριο πολίτη».

  Βροντοφώναξε Κυπραίε: «Όξω η βρόμα. Παραιτηθείτε ρε! Όλοι σας. Μόνο έτσι θα προσφέρετε υπηρεσία στην πατρίδα. Υπηρεσία σωτηρίας για ό,τι μπορεί να περισωθεί»!