Και το Κυπριακό στα αζήτητα

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Το είπαμε πολλές φορές και το γράψαμε άλλες τόσες ότι, μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά, οι δύο πλευρές διαβεβαίωναν πως θέλουν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν, αλλά έθεταν και τους δικούς τους όρους. Αποτέλεσμα ήταν να μην προχωρήσει η διαδικασία ούτε όταν ο Αντόνιο Γκουτέρες έστειλε την Τζέιν Χολ Λουτ για να βρει κάποια άκρη και να συνομολογήσει τους περιβόητους όρους αναφοράς.

Οι εμπλεκόμενες πλευρές έκαναν το παν για να μην επαναρχίσουν οι συνομιλίες, κατηγορώντας η μια την άλλη, αφού πρώτα καθόρισαν ότι δεν επρόκειτο να αρχίσουν συνομιλίες πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών. Στο μεσοδιάστημα, οι δύο πλευρές και η Τουρκία συνέχισαν την παρελκυστική πολιτική τους, με την Ελλάδα να τυρβάζει περί άλλων (δικών της προβλημάτων) κι έτσι το αδιέξοδο όχι μόνο συνεχίζεται αλλά δεν φαίνεται να τερματίζεται. Η ελληνοκυπριακή πλευρά και ο Ν. Αναστασιάδης θεωρούν ότι βρήκαν την κατάλληλη ευκαιρία για να προωθήσουν την πολιτική των τριμερών ως αντίβαρο στην τουρκική προκλητικότητα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Τουρκία από την πλευρά της, με την ανοχή και των Τουρκοκυπρίων, προκαλεί συνεχώς στο θέμα του φυσικού αερίου, ως αντίβαρο στην ελληνοκυπριακή πολιτική. Την ίδια ώρα, η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί πως με τη συνεργασία με την Ελλάδα και το Ισραήλ στα θέματα του φυσικού αερίου, που ας σημειωθεί ακόμα είναι στη θεωρία, θωρακίζει την κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που αποδεικνύεται στην πράξη ότι δεν ισχύει. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Αναστασιάδη προωθεί το δέσιμο της Κύπρου στο άρμα των ΗΠΑ, θεωρώντας πως με το να παραδώσει γην και ύδωρ στις ΗΠΑ, μέσω της προώθησης και αποδοχής του νομοσχεδίου Μενέντεζ – Ρούπιο, διασφαλίζει τα κυπριακά συμφέροντα. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και τα στελέχη του ΔΗΣΥ συνειδητά παραπλανούν τον λαό, όταν του λένε ότι το νομοσχέδιο αφορά μόνο στον τερματισμό του αμερικανικού εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο. Που εν πάση περιπτώσει η κατάργηση του εμπάργκο θα αφορά και την τουρκική πλευρά, αφού θα επιτρέπει τη μεταφορά στην Κύπρο αμερικάνικων όπλων και θα τερματιστεί η απαγόρευση που υιοθετήθηκε το 1987.

Λένε στον κόσμο ότι το αμερικάνικο νομοσχέδιο αφορά τους ίδιους τους Αμερικάνους και όχι την Κύπρο, όμως ακόμα και μια πρόχειρη ανάγνωσή του αποδεικνύει ότι η Κύπρος θα έχει υποχρεώσεις, οι οποίες ουσιαστικά θα την καθιστούν υποχείριο των αμερικανικών επιδιώξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτά προωθεί η κυβέρνηση Αναστασιάδη, αυτά βολεύουν εμμέσως πλην σαφώς και την τουρκική πλευρά, αφού το Κυπριακό παραμένει σε εκκρεμότητα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy