Καμένη στον χυλό…Του Τάσου Περδίου

Κατ’ αρχάς, δεν νομίζω να υπάρχει νοήμων άνθρωπος ο οποίος δεν καταλαβαίνει τη μεγάλη σημασία της απόφασης της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου να αγοράσει από τώρα καύσιμα για τις ανάγκες των επόμενων μηνών αξιοποιώντας τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου διεθνώς. Οτιδήποτε γίνεται προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης του βάρους που σηκώνουν τα νοικοκυριά, ειδικά αυτή την περίοδο, είναι καλοδεχούμενο και άξιο συγχαρητηρίων. Στο πλαίσιο αυτό είναι φυσικά κατανοητή η πρόθεση της ΑΗΚ να ψάξει αποθηκευτικούς χώρους για να αποθηκεύσει τα φτηνά καύσιμα και ήταν απολύτως φυσιολογικό η σκέψη να στραφεί στις άδειες δεξαμενές που υπάρχουν στη Λάρνακα και ανήκουν στις εταιρείες που ήδη έχουν μετακομίσει στο Βασιλικό.

Όσο κατανοητό είναι όμως το γνήσιο και ορθό των προθέσεων της Αρχής Ηλεκτρισμού, άλλο τόσο αντιληπτή είναι η θέση που πήρε ο Δήμος Λάρνακας, ο οποίος, την περασμένη Τετάρτη, άναψε κόκκινο σε αυτά τα σχέδια. «Οποιαδήποτε απόφαση επιπρόσθετης καθυστέρησης μετακίνησης των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», σημειώνει στην επιστολή του στον Υπουργό Ενέργειας και στον Γενικό Διευθυντή της ΑΗΚ ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας. Ποιος μπορεί να του βρει άδικο από τη στιγμή που η ίδια η ΑΗΚ, στη σχετική ανακοίνωση στις 8 Απριλίου 2020, τόνισε ότι μπορεί να αξιοποιήσει όλα τα ειδικά εργαλεία προαγοράς καυσίμων; Που σημαίνει, κοντολογίς, ότι εάν αγοραστούν από σήμερα τα καύσιμα, δεν θα ανέβει η τιμή εάν παραδοθούν αργότερα.

Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους όμως δεν μπορεί κανένας να βρει άδικο στο Δήμο Λάρνακας είναι άλλοι και χιλιοειπωμένοι και συνοψίζονται στην κατ’ επανάληψη επιβεβαίωση της φράσης «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού». Να θυμίσουμε ορισμένους από αυτούς:

Θα έπαιρναν το γερανό Godval στο λιμάνι της Λεμεσού προσωρινά μέχρι να αναπτυχθεί το λιμάνι, αλλά περιμένουμε 20 χρόνια. Έκλεισαν την παλιά δημοτική αγορά προσωρινά μέχρι να κτιστεί νέα, αλλά περιμέναμε 22 χρόνια για να ξεκινήσει το κτίσιμο της νέας. Μετέτρεψαν το διυλιστήριο σε τερματικό αποθήκευσης προσωρινά μέχρι τη μετακίνηση στο Βασιλικό, αλλά περιμένουμε σχεδόν 20 χρόνια. Σταμάτησε ο δρόμος Λάρνακας – Δεκέλειας προσωρινά μέχρι να ετοιμαστούν οι τελευταίες δύο φάσεις, αλλά είμαστε ήδη στα 10 χρόνια αναμονής. Δέκα ολόκληρα χρόνια για δύο κομμάτια δρόμου! Αυτή η πόλη, να με συγχωρέσετε, είναι κατακαμένη στον χυλό. Γι’ αυτό δικαιούται να φυσά και το γιαούρτι…