Καμία ένδειξη για συνέχιση των συνομιλιών

Συμφώνησαν στη χρησιμότητα και αξιοποίηση του πλαισίου Γκουτέρες

Κατά τη χθεσινή σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου στην παρουσία και του ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά, δεν διαπιστώθηκαν διαφωνίες μεταξύ της κυπριακής και της ελληνικής κυβέρνησης στους χειρισμούς του Κυπριακού στο Κρανς-Μοντάνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ενημέρωση που έτυχαν τα μέλη του Σώματος τόσο από τον κ. Κοτζιά όσο και από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δεν προέκυψε κανένα σημείο διαφοράς. Τα κόμματα συμφώνησαν στη χρησιμότητα και αξιοποίηση του πλαισίου Γκουτέρες για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, με τον Αβ. Νεοφύτου να εισηγείται εμμέσως πλην σαφώς όπως το πλαίσιο αυτό γίνει αποδεκτό από την ε/κ πλευρά ως επίσημο κείμενο. Πάντως φαίνεται ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο δεν θα αναληφθεί οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία, αφού κανένα από τα κόμματα δεν ενεθάρρυνε τον Πρόεδρο να στείλει επιστολή στον ΟΗΕ και να ζητά επανέναρξη της διαδικασίας.

Από την άλλη, η πρόταση Ν. Παπαδόπουλου για τη συγκρότηση Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Ελλάδας Κύπρου δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνα όλα τα μέλη του Εθνικού Σωματείου. Δεν έχει ξεκαθαρίσει στο παρόν στάδιο ούτε η θέση της Κύπρου ούτε της Ελλάδας, τουλάχιστον στο παρόν στάδιο. Δημόσια, τουλάχιστον, υποστήριξε την πρόταση μόνο ο Γ. Περδίκης. Όλα τα μέλη του Ε.Σ. ευχαρίστησαν την Ελλάδα για τη συμπαράσταση και τη βοήθειά της, με το Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να επιρρίπτει ξανά ευθύνη στην Τουρκία για το αδιέξοδο στην Ελβετία, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να δοθούν ανταλλάγματα από την ΕΕ στην Τουρκία για να κάνει κινήσεις στο Κυπριακό, μέσα στο πλαίσιο του ευρω-τουρκικού διαλόγου. Λέγοντας ότι πρέπει τώρα να γίνουν συγκεκριμένα βήματα από την Τουρκία για να υπάρξει αποτέλεσμα, σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάτι αυτή τη στιγμή που να δείχνει ότι υπάρχουν προοπτικές για τη συνέχεια της συζήτησης.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβ. Νεοφύτου, εξέφρασε ικανοποίηση από το πλαίσιο που κατέθεσε ο κ. Γκουτέρες. Ήταν ξεκάθαρος ο ΓΓ των ΗΕ, είπε, πως όλος ο κατοχικός στρατός πρέπει να αποχωρήσει και όσον αφορά τα αγήματα είναι θέμα των πρωθυπουργών η αποχώρησή τους. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε επίσης πως για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων έχει λόγο η Ελλάδα και είναι άποψη του κόμματος πως ο ΓΓ των ΗΕ έβαλε ένα πακέτο που ικανοποιεί απόλυτα την πλευρά μας και από δω και μπρος τα ΗΕ και ο διεθνής παράγοντας να στραφούν προς την Τουρκία για να ανοίξει ο δρόμος για λύση του κυπριακού προβλήματος, τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι εισηγήθηκε την αναβάθμιση της συνεργασίας με την Ελλάδα μέσω της συγκρότησης ανώτατου συμβουλίου στρατηγικής.

Αυτό το συμβούλιο, πρόσθεσε, θα συγκαλεί κοινή συνεδρίαση των Υπουργικών Συμβουλίων των δύο χωρών καθώς και ομάδες τεχνοκρατών και θα ασχολείται με τη χάραξη κοινής εξωτερικής πολιτικής και αναβάθμιση της συνεργασίας στα ενεργειακά. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε ότι κατέθεσε για τη νέα τακτική, σε επίπεδο ΕΕ και ΗΕ. Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας του κοινού συμβουλίου με την Ελλάδα, ζητώντας την ίδια ώρα πιο ξεκάθαρη στάση της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γ. Λιλλήκας, είπε ότι κατέθεσε προτάσεις για εμβάθυνση της συνεργασίας με την Ελλάδα για διαμόρφωση στρατηγικών και συντονισμό ενεργειών σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο. Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Π. Παλλήκαρος, είπε ότι ζήτησε την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, χωρίς να πάρει απάντηση από τον Έλληνα ΥΠΕΞ.

Μ. Μιχαήλ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy