Καμία ένδειξη για συνέχιση των συνομιλιώνΣυμφώνησαν στη χρησιμότητα και αξιοποίηση του πλαισίου Γκουτέρες

Κατά τη χθεσινή σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου στην παρουσία και του ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά, δεν διαπιστώθηκαν διαφωνίες μεταξύ της κυπριακής και της ελληνικής κυβέρνησης στους χειρισμούς του Κυπριακού στο Κρανς-Μοντάνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ενημέρωση που έτυχαν τα μέλη του Σώματος τόσο από τον κ. Κοτζιά όσο και από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δεν προέκυψε κανένα σημείο διαφοράς.

Τα κόμματα συμφώνησαν στη χρησιμότητα και αξιοποίηση του πλαισίου Γκουτέρες για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, με τον Αβ. Νεοφύτου να εισηγείται εμμέσως πλην σαφώς όπως το πλαίσιο αυτό γίνει αποδεκτό από την ε/κ πλευρά ως επίσημο κείμενο. Πάντως φαίνεται ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο δεν θα αναληφθεί οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία, αφού κανένα από τα κόμματα δεν ενεθάρρυνε τον Πρόεδρο να στείλει επιστολή στον ΟΗΕ και να ζητά επανέναρξη της διαδικασίας.

Από την άλλη, η πρόταση Ν. Παπαδόπουλου για τη συγκρότηση Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Ελλάδας Κύπρου δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνα όλα τα μέλη του Εθνικού Σωματείου. Δεν έχει ξεκαθαρίσει στο παρόν στάδιο ούτε η θέση της Κύπρου ούτε της Ελλάδας, τουλάχιστον στο παρόν στάδιο. Δημόσια, τουλάχιστον, υποστήριξε την πρόταση μόνο ο Γ. Περδίκης.

Όλα τα μέλη του Ε.Σ. ευχαρίστησαν την Ελλάδα για τη συμπαράσταση και τη βοήθειά της, με το Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να επιρρίπτει ξανά ευθύνη στην Τουρκία για το αδιέξοδο στην Ελβετία, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να δοθούν ανταλλάγματα από την ΕΕ στην Τουρκία για να κάνει κινήσεις στο Κυπριακό, μέσα στο πλαίσιο του ευρω-τουρκικού διαλόγου. Λέγοντας ότι πρέπει τώρα να γίνουν συγκεκριμένα βήματα από την Τουρκία για να υπάρξει αποτέλεσμα, σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάτι αυτή τη στιγμή που να δείχνει ότι υπάρχουν προοπτικές για τη συνέχεια της συζήτησης.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβ. Νεοφύτου, εξέφρασε ικανοποίηση από το πλαίσιο που κατέθεσε ο κ. Γκουτέρες. Ήταν ξεκάθαρος ο ΓΓ των ΗΕ, είπε, πως όλος ο κατοχικός στρατός πρέπει να αποχωρήσει και όσον αφορά τα αγήματα είναι θέμα των πρωθυπουργών η αποχώρησή τους.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε επίσης πως για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων έχει λόγο η Ελλάδα και είναι άποψη του κόμματος πως ο ΓΓ των ΗΕ έβαλε ένα πακέτο που ικανοποιεί απόλυτα την πλευρά μας και από δω και μπρος τα ΗΕ και ο διεθνής παράγοντας να στραφούν προς την Τουρκία για να ανοίξει ο δρόμος για λύση του κυπριακού προβλήματος, τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι εισηγήθηκε την αναβάθμιση της συνεργασίας με την Ελλάδα μέσω της συγκρότησης ανώτατου συμβουλίου στρατηγικής. Αυτό το συμβούλιο, πρόσθεσε, θα συγκαλεί κοινή συνεδρίαση των Υπουργικών Συμβουλίων των δύο χωρών καθώς και ομάδες τεχνοκρατών και θα ασχολείται με τη χάραξη κοινής εξωτερικής πολιτικής και αναβάθμιση της συνεργασίας στα ενεργειακά.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε ότι κατέθεσε για τη νέα τακτική, σε επίπεδο ΕΕ και ΗΕ.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας του κοινού συμβουλίου με την Ελλάδα, ζητώντας την ίδια ώρα πιο ξεκάθαρη στάση της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία. Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γ. Λιλλήκας, είπε ότι κατέθεσε προτάσεις για εμβάθυνση της συνεργασίας με την Ελλάδα για διαμόρφωση στρατηγικών και συντονισμό ενεργειών σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Π. Παλλήκαρος, είπε ότι ζήτησε την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, χωρίς να πάρει απάντηση από τον Έλληνα ΥΠΕΞ.

Ν. Κοτζιάς: Να εργαστούμε για να υπάρξει μια νέα ευκαιρία

Ευθύνες στον Έσπεν Μπαρθ Έιντε για το ναυάγιο του Κρανς-Μοντάνα επέρριψε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Ν. Κοτζιάς. Όπως δήλωσε χθες σε κοινή διάσκεψη με τον Κύπριο ομόλογο του Γ. Κασουλίδη, ο κ. Έιντε ήταν απροετοίμαστος στη διάσκεψη της Γενεύης.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι πρέπει να εργαστούμε για να υπάρξει μια νέα ευκαιρία στη διαπραγμάτευση για λύση του Κυπριακού.

Σημείωσε ότι η νέα ευκαιρία που πρέπει να δοθεί για το Κυπριακό πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη και αποτελεσματική. Αναφερόμενος στο Κρανς-Μοντάνα, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι είδαμε μια Τουρκία να παίζει με τις λέξεις. Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι αυτή η καινούργια ευκαιρία πρέπει να είναι σωστή.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι στο Κρανς-Μοντάνα επιτεύχθηκε μια μεγάλη κατάκτηση καθώς η ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά κατάφεραν να θέσουν το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων εκεί που έπρεπε.

Ο κ. Κασουλίδης στις δικές του δηλώσεις είπε ότι στο Κρανς- Μοντάνα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Έλληνας ΥΠΕΞ έδωσαν τη μάχη σε πεδίο που δεν δόθηκε ποτέ ξανά, εκείνο δηλαδή των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και της ασφάλειας.

Σε σχετική ερώτηση για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ ο κ. Κασουλίδης τόνισε πως οι προκλήσεις είναι διαχειρίσιμες όσο ενοχλητικές κι αν είναι, ενώ ο κ. Κοτζιάς είπε πως δουλειά των ΥΠΕΞ είναι να βοηθήσουν την Τουρκία να καταλάβει τις υποχρεώσεις της.

Α. Κυπριανού: Να διατηρηθεί η ελπίδα για λύση

Οι διαπραγματεύσεις στο Κρανς-Μοντάνα δεν έφεραν το Κυπριακό κοντά στη λύση…

Τη θέση ότι πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα για λύση και να γίνουν ενέργειες, ώστε η ευθύνη της Τουρκίας για το αδιέξοδο στην Ελβετία να καταγραφεί στα έγγραφα του ΟΗΕ, εξέφρασε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου. Ό,τι και να λέμε, πρόσθεσε, οι διαπραγματεύσεις στο Κρανς-Μοντάνα δεν έφεραν το Κυπριακό κοντά στη λύση, αλλά την έχουν απομακρύνει κι αυτό μας ανησυχεί.

Ο Α. Κυπριανού είπε ακόμη ότι κατά τη συνεδρία της Δευτέρας ανέπτυξε την άποψη του ΑΚΕΛ για ό,τι έχει συμβεί στην Ελβετία και κυρίως πώς αντιμετωπίζονται τα δεδομένα ως έχουν διαμορφωθεί, όπως και τρόπους διαχείρισης των ζητημάτων. Εκφράζοντας ανησυχία και προβληματισμό για το αποτέλεσμα στο Κρανς-Μοντάνα, ανέφερε ότι πρέπει να εργαστούμε μαζί με τους Τ/κ, διότι αν δεν καταφέρουμε να κατανοήσουμε τις ανησυχίες των Τ/κ, θα προκαλέσουμε τεράστια προβλήματα στην Κύπρο.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ παρατήρησε πως είναι ένα το πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς τις εξελίξεις στο Κραν Μοντάνα και είναι άλλο πώς τις ερμηνεύει η διεθνής κοινότητα, γι’ αυτό και όλοι θα πρέπει «να λειτουργήσουμε συλλογικά με τρόπο που να μην επιτρέψει τις όποιες αρνητικές αναφορές». Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Τουρκία φέρει την ευθύνη για το ναυάγιο, όμως έγιναν και λανθασμένοι χειρισμοί από πλευράς κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι η ε/κ πλευρά ενώ γνώριζε τις θέσεις της Τουρκίας, δεν πήγε επαρκώς προετοιμασμένη και με πρωτοβουλίες στη διάσκεψη και άφησε ανεκμετάλλευτες τις θέσεις που εξέφρασε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, που θα μπορούσε να τις εκμεταλλευτεί και να φέρει σε δύσκολη θέση την Τουρκία.

Μιχάλης Μιχαήλ

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.