Καμπανάκι για την πορεία της οικονομίας

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Οι τελευταίες εκθέσεις της Κεντρικής Τράπεζας στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα για το πού οδηγείται η κυπριακή οικονομία, ενώ οι κυβερνώντες συνεχίζουν να ζουν βολεμένοι και πλουσιοπάροχα στο δικό τους βασίλειο – Προεδρικό Μέγαρο.

Η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης είναι γεγονός και εκείνοι ζουν στον κόσμο του «success story». Το ιδιωτικό χρέος είναι τεράστιο και χιλιάδες συμπολίτες μας δεν μπορούν να ξοφλήσουν τα δάνειά τους, ούτε μέσω του σχεδίου «Εστία» ούτε με αναδιαρθρώσεις. Δεν υπάρχει χρήμα στα νοικοκυριά. Έχει συγκεντρωθεί στις τσέπες των ολίγων επιχειρηματιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, υπάρχουν δάνεια ύψους €4 δισ. τα οποία παρουσιάζουν καθυστερημένες δόσεις πέραν των πέντε χρόνων. Μιλάμε για ένα μεγάλο ποσοστό των ΜΕΔ που ανέρχεται στο 46%, ενώ το αντίστοιχο ευρωπαϊκό ποσοστό είναι στο 17%. Μπορεί οι τράπεζες να έχουν πωλήσει μεγάλης αξίας χαρτοφυλάκια δανείων σε ιδιωτικούς οίκους, αλλά αυτό δεν απαλλάσσει την κυπριακή οικονομία από τον αλυσιδωτό κίνδυνο του ιδιωτικού χρέους που παραμένει σε υψηλά επίπεδα.  Οι εμπορικές τράπεζες δεν έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο βιωσιμότητας και βρίσκονται σε πολύ οριακό σημείο.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, το 2019 αναμένεται ο ρυθμός ανάπτυξης να κλείσει στο 3% από το 4,1% το 2018 και από το 4,4% το 2017, ενώ η εκτίμηση για το 2020-2022 είναι ότι θα κινηθεί ακόμη πιο χαμηλά.

Αυτό τι σημαίνει; Χωρίς να είμαστε οικονομολόγοι, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η κυπριακή οικονομία, η οποία βρέθηκε στον πάτο μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και το κούρεμα των καταθέσεων και το κλείσιμο δύο τραπεζών, όπως ήταν αναμενόμενο ξεκίνησε να παρουσιάζει κάποια ανάπτυξη, την οποία οι κυβερνώντες ονόμασαν «success story». Στην πραγματικότητα, όμως, δεν επανήλθαν ποτέ οι οικονομικοί δείκτες στο σημείο που βρίσκονταν πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Πριν ακόμη φτάσουμε στα προηγούμενα επίπεδα, ξεκίνησε ξανά κάθοδος της οικονομίας και αυτό γιατί οι κυβερνώντες δεν έχουν επενδύσει στην πραγματική οικονομία και περιορίστηκαν σε πολιτικές της «αρπαχτής» -χρυσά διαβατήρια και πύργοι. Αποτέλεσμα, να παρουσιάζονται σήμερα ξανά σημάδια επιβράδυνσης.

Η πλειοψηφία των συμπολιτών μας συνεχίζει να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και τα νοικοκυριά να είναι καταχρεωμένα, ενώ οι ξένοι επενδυτές δεν επενδύουν και ανησυχούν από τις πολιτικές αστάθειας και στρατιωτικοποίησης που ακολουθεί η κυβέρνηση με την εμπλοκή της σε στρατιωτικούς και άλλους σχηματισμούς στην περιοχή.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy