«Κάνε Ααα! Κάνε κάτι για τη στοµατική σου υγεία»

19

Της Χριστίνας Γεωργίου

«Κάνε Ααα! Κάνε κάτι για τη στοµατική σου υγεία», είναι το φετινό µήνυµα για την πλέον καθιερωµένη Παγκόσµια Ηµέρα Στοµατικής Υγείας. Η σηµερινή µέρα έχει στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά µε τη λήψη προληπτικών µέτρων για τη διασφάλιση της στοµατικής υγείας. Η 20ή Μαρτίου έχει οριστεί ως Παγκόσµια Ηµέρα από την Παγκόσµια Οδοντιατρική Οµοσπονδία (FDI) και σύµφωνα µε την ιστοσελίδα τους 2,4 δισεκατοµµύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσµο, µεταξύ τους 486 εκατοµµύρια παιδιά, πάσχουν από τερηδόνα των πρώτων τους δοντιών. Η στοµατική ασθένεια, η οποία πολλές φορές δηµιουργείται από την αµέλεια και τη µη άµεση πρόληψη, οδηγεί πολλές φορές σε απώλεια δοντιών, κυρίως σε µεγαλύτερες ηλικίες. Συγκεκριµένα, η FDI αναφέρει ότι οι ηλικίες 65-74, σε πολλές χώρες του κόσµου, υποφέρουν από την απώλεια δοντιών.

Επιστηµονικές µελέτες δείχνουν ότι τα ηλικιωµένα άτοµα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη γενική τους υγεία λόγω και της φτωχής στοµατικής τους υγείας. Σύµφωνα µε την FDI, ο κίνδυνος εµφάνισης στοµατικού καρκίνου, είναι 15 φορές υψηλότερος, όταν γίνεται ταυτόχρονη χρήση αλκοόλ και τσιγάρου• δύο από τις κυριότερες αιτίες του καρκίνου του στόµατος. Η Παγκόσµια Οδοντιατρική Οµοσπονδία αναφέρει σε ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα της ότι ο καρκίνος του στόµατος είναι ένας από τους 10 συνηθέστερους καρκίνους στον κόσµο και πιο συγκεκριµένα σε ορισµένες χώρες της Ασίας. Με αυτά τα θλιβερά στοιχεία, µεταξύ άλλων, είναι χρέος του καθενός να διασφαλίζει τη στοµατική του υγεία, για το καλό του αλλά και για το καλό των γύρω του και προπάντων των παιδιών του. Είναι γνωστό πως το καθηµερινό πρωινό και το βραδινό βούρτσισµα, η πρόληψη της τερηδόνας, η µείωση του καπνίσµατος και του αλκοόλ και γενικά οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, µειώνουν τόσο τις πιθανότητες καρκίνου του στόµατος, όσο και τις στοµατικές ασθένειες. Είτε αυτές είναι «αθώες», είτε σοβαρές. Σκέφτηκες ποτέ πως αυτοί που δεν χαµογελούν µε ανοικτό το στόµα είναι γιατί δεν αισθάνονται όµορφα, µε την κατάσταση που ίσως έχουν τα δόντια τους; Αν λοιπόν θέλουµε να χαµογελάµε µε ανοικτό το στόµα -που κατ’ εµέ είναι το πιο φυσικό και το πιο όµορφο σηµείο στο πρόσωπό µας- ας κάνουµε µία επίσκεψη στον οδοντίατρο. Και αν φοβόµαστε τους οδοντιάτρους… ας πάρουµε µαζί µας µια κουβερτούλα για να κρύψουµε τα µάτια µας και θα δούµε πως τελικά η καλύτερη λύση για όλα τα προβλήµατα είναι η πρόληψη. Φροντίδα λοιπόν και πρόληψη.

*Υπενθυµίζεται ότι ο Τοµέας Πρόληψης των Οδοντιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας µέσω των τεσσάρων κινητών οδοντιατρικών µονάδων του προσφέρει σήµερα δωρεάν οδοντιατρική εξέταση προς το κοινό στον προαύλιο χώρο των Γενικών Νοσοκοµείων Λευκωσίας, Λεµεσού, Πάφου και Αµµοχώστου.

Μας έχεις Like στο Facebook ;