Κανένα ποσοστό δεν είναι μικρό

520

Της
Ελένης Κωνσταντίνου

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας σε αρκετές χώρες, αφού το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα της ιλαράς σχεδόν τριπλασιάστηκαν από τον Ιανουάριο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι.

Οι αριθμοί, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ΠΟΥ, δείχνουν πως από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Ιουλίου 364.808 κρούσματα καταγράφηκαν, έναντι 129.239 κατά την ίδια περίοδο πέρσι.

Πρόκειται για τους πιο αυξημένους αριθμούς που έχουν καταγραφεί ποτέ από το 2006. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στις ΗΠΑ κατέγραψαν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων ιλαράς των τελευταίων 25 ετών, ενώ μόλις πριν λίγες μέρες ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τους Βρετανούς να εμβολιαστούν εναντίον της ιλαράς και να αδιαφορήσουν για τις διαδικτυακές «ασυναρτησίες» σχετικά με τους κινδύνους που ενέχουν τα εμβόλια. Το πρώτο τρίμηνο του 2019 έχουν καταμετρηθεί στη Βρετανία περισσότερα από 230 νέα κρούσματα ιλαράς.

Η ιλαρά είναι μία από τις πιο μεταδοτικές ασθένειες στον κόσμο και οι θάνατοι οφείλονται συνήθως σε επιπλοκές. Δεν υπάρχει θεραπεία, όμως μπορεί να προληφθεί με δύο δόσεις ενός εμβολίου «ασφαλούς και πολύ αποτελεσματικού», σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Αν και στην Κύπρο το ποσοστό άρνησης εμβολιασμού είναι χαμηλό, γύρω στο 10%, εντούτοις μπορεί να αποβεί αρκετό για να ξεκινήσει μια επιδημία, κάτι που είναι πολύ ανησυχητικό για επανεμφάνιση ξεχασμένων και θανατηφόρων ασθενειών. Σε ειδικό ερωτηματολόγιο που συμπληρώνεται στη διάρκεια έρευνας που διεξάγεται κάθε τρία χρόνια στη χώρα μας και στο οποίο εξετάζονται οι λόγοι μη εμβολιασμού του παιδιού τους σε περίπτωση που του λείπουν εμβόλια οι λόγοι άρνησης εμβολιασμού για φιλοσοφικούς λόγους (ομοιοπαθητική, θρησκεία, αμφισβήτηση ασφάλειας κ.λπ.) φτάνουν μόλις το 2% των γονέων που δεν εμβολίασαν το παιδί τους, ενώ το ποσοστό που δεν εμβολιάστηκε για φόβους για παρενέργειες φτάνει το 8,3%. Βέβαια με την εισαγωγή του ΓεΣΥ φαίνεται ότι αλλάζουν τα δεδομένα και σε σχέση με τους εμβολιασμούς.

Αφού από τη μια θα ειδοποιούνται αυτόματα από τους γιατρούς τους οι πολίτες πως πρέπει να προσέλθουν για εμβολιασμό και από την άλλη θα γίνεται αυτοποιημένα η ενημέρωση για τα δεδομένα που αφορούν στους εμβολιασμούς. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει με την εισαγωγή του ΓεΣΥ και τον θεσμό του Προσωπικού Ιατρού ο κάθε πολίτης θα ειδοποιείται από τον γιατρό του ότι θα πρέπει να προσέλθει για να κάνει το συγκεκριμένο εμβόλιο. Ωστόσο αναγκαία είναι η συνεχής ενημέρωση του κοινού για τους εμβολιασμούς και τη σημασία τους.