Κανένα σημάδι αισιοδοξίας…

Της Έλπις Γεωργίου

Αφήσαμε πίσω μας ακόμη ένα χρόνο ματωμένο! Ακόμη ένα χρόνο ο οποίος βρήκε πολλούς λαούς εξαθλιωμένους. Και η εξαθλίωση δεν έρχεται μόνο εξαιτίας των πολέμων, εξαθλιώνονται λαοί και από τη φτώχεια, την εκμετάλλευση και την καταπίεση. Εξάλλου και η φτώχεια είναι μορφή βίας! Λοιπόν όπου κι αν στρέψουμε το βλέμμα στον πλανήτη γη, αυτό που θα αντικρίσουμε είναι πολέμους, καταστροφές, φτώχεια, εξαθλίωση, πρόσφυγες, μετανάστες… νεκρούς! Και δεν εξαιρώ τη δική μας πατρίδα. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που μια χαρά την έχουν… είναι αυτοί που νέμονται τον πλούτο και κινούν τα νήματα μέσω των πολυεθνικών τους εταιρειών και βεβαίως είναι και αυτοί που δυναστεύουν, ληστεύουν και σκοτώνουν! Μέσα από αυτές τις γραμμές σήμερα θα σταθώ ιδιαίτερα στα παιδιά και θα παραθέσω συγκεκριμένα στοιχεία για να συνειδητοποιήσουμε όλοι πώς έχει η κατάσταση.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επαληθεύσει πάνω από 170.000 κατάφωρες παραβιάσεις με θύματα παιδιά στο πλαίσιο ένοπλων συρράξεων από το 2010, κάτι που σημαίνει πως κατά μέσον όρο διαπράττονταν περίπου 45 καθημερινά τα τελευταία δέκα χρόνια. Στις παραβιάσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται φόνοι, ακρωτηριασμοί, σεξουαλικά εγκλήματα, απαγωγές, απαγόρευση της πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια, στρατολόγηση ανηλίκων, επιθέσεις εναντίον σχολείων και νοσοκομείων.

Το 2018, ο ΟΗΕ κατέγραψε πάνω από 24.000 κατάφωρες παραβιάσεις με θύματα παιδιά, σχεδόν τριπλάσιες από ό,τι το 2010. Σχεδόν στις μισές από τις περιπτώσεις, τα παιδιά είτε σκοτώθηκαν είτε ακρωτηριάστηκαν σε αεροπορικές επιδρομές ή εξαιτίας της πυροδότησης εκρηκτικών, όπως νάρκες, όλμοι και άλλα είδη όπλων κατά προσωπικού. Εξάλλου, η UNICEF επισημαίνει ότι ο αριθμός των χωρών όπου μαίνονται ένοπλες συρράξεις είναι σήμερα ο υψηλότερος των τελευταίων τριών δεκαετιών.

«Οι ένοπλες συρράξεις σε διεθνές επίπεδο διαρκούν περισσότερο, προκαλούν περισσότερη αιματοχυσία, στοιχίζουν τις ζωές περισσότερων νέων», υπογράμμισε η εκτελεστική διευθύντρια, Χενριέτα Φορ. «Οι επιθέσεις εναντίον παιδιών συνεχίζονται αμείωτες», πρόσθεσε η ίδια, υπογραμμίζοντας πως πολλές ακόμη παραβιάσεις των δικαιωμάτων παιδιών σε ένοπλες συρράξεις δεν αναφέρονται ποτέ. Τα παιδιά στη Συρία, στην Υεμένη και στο Αφγανιστάν διέτρεχαν ιδιαίτερα υψηλούς κινδύνους το 2019, σύμφωνα με τη UNICEF. Επισημαίνεται ακόμη στην έκθεσή της πως επείγει τα εμπόλεμα μέρη στις συρράξεις σε διεθνές επίπεδο να τερματίσουν τις παραβιάσεις με θύματα παιδιά και τις επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών.

Είμαστε ήδη στο 2020 και δεν υπάρχει κανένα σημάδι που να μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι αυτός ο κόσμος θα αλλάξει! Κυβερνούν το χρήμα, τα γεωπολιτικά και τα γεωστρατηγικά συμφέροντα! Τύμπανα πολέμου κτυπούν εδώ και καιρό στη Λιβύη… πήρε σειρά βλέπετε!

Αναρωτιέται κανείς, αν υπάρχει ντροπή για όσα παθαίνουν τα παιδιά… Αν έστω και ένα παιδί κάπου στον κόσμο κλαίει, τότε σημαίνει ότι έχει αποτύχει ο πολιτισμός μας… Στα δύσκολα πάντα ανατρέχω στον Γιάννη Ρίτσο! Καλούς αγώνες εύχομαι!

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy