Κάνουν έρευνες για τους άλλους, ενώ ευθύνονται και οι ίδιοι

69

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Δεν μπορούν εκείνοι που ευθύνονται για το θέμα των πολιτογραφήσεων και για το ρεζίλεμα της Κύπρου να διατάσσουν έρευνα για όλους, αφήνοντας εκτός τους εαυτούς τους. Με τα όσα έχουν αποκαλυφθεί και με τα όσα έχουν επιβεβαιωθεί, προκύπτουν πολύ σοβαρά ερωτηματικά. Η υπόθεση με τον Μαλαισιανό, όπως και η περίπτωση με τον Σαουδάραβα σεΐχη, είναι πολύ σοβαρές και απαιτούνται ανεξάρτητες και αμερόληπτες έρευνες και καταλογισμός πολιτικών και άλλων ευθυνών.

Στην περίπτωση με τον Μαλαισιανό φυγόδικο είναι πλέον επιβεβαιωμένο από την Αστυνομία ότι εντός του 2016 είχε συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Ιντερπόλ και καταζητείτο. Για δύο χρόνια, η κυπριακή Αστυνομία δεν είχε πάρει χαμπάρι και δεν έγινε καμία ενέργεια. Εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας αποκάλυψε χθες ότι η εμπλοκή της Αστυνομίας έγινε τον Αύγουστο του 2018 όταν και πάλι υπήρξε νέο μήνυμα από την Ιντερπόλ. Όπως ανέφερε, τον Αύγουστο του 2018 υπήρξε σχετικό σημείωμα από την Αστυνομία, το οποίο στάλθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Ελέγχονται λοιπόν οι δύο πολιτικοί προϊστάμενοι των υπουργείων, ο κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Ιωνάς Νικολάου. Ποιες ενέργειες έκαναν ή δεν έκαναν όταν ενημερώθηκαν για το σημείωμα της Αστυνομίας για το σοβαρό αυτό θέμα; Ο κ. Ιωνάς Νικολάου έχει αποχωρήσει από το υπουργείο, αλλά οι ευθύνες του για το πώς χειρίστηκε ή δεν χειρίστηκε το υπηρεσιακό σημείωμα, παραμένουν. Ο κ. Πετρίδης συνεχίζει να ηγείται του Υπουργείου Εσωτερικών και να προσπαθεί τώρα να πείσει ότι ξεκινούν έρευνες και έλεγχοι, αλλά δεν έδωσε απαντήσεις γιατί δεν ενεργοποιήθηκαν όλες αυτές οι διαδικασίες όταν υπήρξε και επίσημα η ενημέρωση από την Αστυνομία από τον Αύγουστο του 2018. Ο πρώην και ο νυν υπουργός θα πρέπει να ερωτηθούν και να ερευνηθούν, όπως και γιατί δεν ενεργοποιήθηκε η Αστυνομία το 2016 με το πρώτο μήνυμα της Ιντερπόλ.

Σε ό,τι αφορά τον Σαουδάραβα το θέμα παραμένει ανοιχτό και αγγίζει τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν μας είπαν αν είναι στις περιπτώσεις που θα του αφαιρεθεί η κυπριακή υπηκοότητα ή όχι, εάν έχει επενδύσει στην Κύπρο και σε ποιους τομείς. Εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ταξίδεψε οικογενειακώς με το ιδιωτικό τζετ του Σαουδάραβα. Οι πολίτες ζητούν σαφείς, τεκμηριωμένες και πειστικές απαντήσεις.