Κάπου ξεχάσαμε… τις διελεύσεις και την ανάγκη επαφών Ε/κ και Τ/κ

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, με αφορμή τα μέτρα κατά της πανδημίας, δείχνει τις πραγματικές της προθέσεις. Αντί να αναζητήσει λύσεις έτσι ώστε με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων να συνεχίσει απρόσκοπτα η πολιτική και η κοινωνική δράση, αναπόσπαστο κομμάτι της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματός μας, αναζητεί προφάσεις για να επιβάλλει περιορισμούς και να εμποδίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις.

Με αφορμή την πανδημία και χωρίς πάλι να αναζητούνται τρόποι για να τηρούνται τα υγειονομικά και άλλα πρωτόκολλα, έχουν «παγώσει» εντελώς οι διελεύσεις και οι ανθρώπινες επαφές μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Με το ίδιο βέβαια σκεπτικό ενεργεί και ο Τατάρ, ο οποίος δεν θέλει και δεν επιδιώκει οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι να αναπτύσσουν μεταξύ τους ανθρώπινες επαφές, πολιτική και κοινωνική δράση. Ο κ. Τατάρ εμποδίζει και τη διέλευση δεκάδων Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι έχουν τις δουλειές τους και το μεροκάματό τους στις ελεύθερες περιοχές.

Αποτέλεσμα της απροθυμίας των δύο πλευρών να συνεργαστούν σε συνθήκες πανδημίας και να κρατήσουν ζωντανές τις επαφές μεταξύ των δύο κοινοτήτων είναι να κινδυνεύουν οι καλές σχέσεις συνεργασίας που αναπτύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια μεταξύ των τεχνικών δικοινοτικών επιτροπών, αλλά και μεταξύ των απλών ανθρώπων, Ε/κ και Τ/κ.

Οι προτάσεις που κατέθεσε πρόσφατα η «UniteCyprusNow» για ενίσχυση της συνεργασίας κατά του κορονοϊού και την ομαλοποίηση των διελεύσεων και της οικονομικής συνεργασίας κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής, είναι επείγουσες. Ανάμεσα στις προτάσεις είναι και το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης σε Πύλη Αμμοχώστου και Πύλη Πάφου, κάτι που θα διευκολύνει τις διελεύσεις χωρίς συνωστισμό στα υφιστάμενα οδοφράγματα. Πρόταση επίσης για πλήρη εφαρμογή του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής σε σχέση με τις διελεύσεις. Είναι βήματα που πρέπει να γίνουν από πλευράς των δύο κοινοτήτων με ενεργοποίηση των τεχνικών επιτροπών εάν πραγματικά θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανές τις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Εάν πραγματικά θέλουμε την ώρα που θα φθάσουμε σε συμφωνημένη λύση να μπορεί να στηριχθεί από τη βάση των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, οικοδομώντας όλοι μαζί το μέλλον για τις επόμενες γενιές Κυπρίων σε μια κοινή επανενωμένη, ομόσπονδη, ειρηνική και ευημερούσα πατρίδα.