Καραντίνα… αλλά κάποιοι έκαναν «αρπαχτές» εκατομμυρίων ευρώΤου Νεόφυτου Νεοφύτου

Στη μικρή χρονική περίοδο της καραντίνας λόγω κορονοϊού, κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να πλουτίσουν. Την ίδια βέβαια ώρα η κυβέρνηση έδειξε ολιγωρία και αδυναμία σε ό,τι αφορά του επιβαλλόμενους ελέγχους. Με συνοπτικές διαδικασίες κατακυρώθηκαν προσφορές σε ιδιωτικά εργαστήρια, τα οποία υπερχρέωσαν το κράτος. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, δυο – τριών μηνών, έβγαλαν κέρδη εκατομμυρίων ευρώ.

Το κράτος ως όφειλε πραγματοποίησε χιλιάδες τεστ κορονοϊού ανάμεσα στον πληθυσμό. Ωστόσο, κάποια ιδιωτικά εργαστήρια βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν χρυσές δουλειές. Προφανώς εκείνα που είχαν και τις διασυνδέσεις με το Υπουργείο Υγείας, την Πινδάρου και το Προεδρικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη Βουλή, πραγματοποιήθηκαν χιλιάδες αναλύσεις, συνολικής αξίας €7,5 εκατ. Οι αναλύσεις αυτές έγιναν από 12 ιδιωτικά εργαστήρια, αλλά το ένα από αυτά εξασφάλισε το 69% των συνολικών εξετάσεων που έγιναν για τον κορονοϊό. Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο ιδιωτικό εργαστήριο στο μικρό αυτό χρονικό διάστημα εισέπραξε περίπου €4,8 εκατ. Αν λάβουμε υπόψιν ότι τα αρχικά τεστ χρεωνόταν μέχρι και €170, ενώ σήμερα οι χρεώσεις αυτές είναι μόνο €50, τότε μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί το μέγεθος των κερδών και υπερκερδών που είχε το συγκεκριμένο ιδιωτικό εργαστήριο, το οποίο εισέπραξε για λογαριασμό του €4,8 εκατ.

Δεν έφθαναν οι υπερχρεώσεις των τεστ, υπήρξαν και περιπτώσεις όπου δηλώθηκαν πολίτες ότι έκαναν τα τεστ χωρίς να γίνουν ποτέ, αλλά συμπεριλήφθηκαν στη λίστα ονομάτων που παραδόθηκε στο Υπουργείο Υγείας για να πληρωθούν.

Την ώρα που οι συμπολίτες μας βρίσκονταν σε καραντίνα και περνούσαν δύσκολες στιγμές, κάποιοι αετονύχηδες εκμεταλλεύθηκαν στο έπακρο την κατάσταση για να κάνουν «αρπαχτές» εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του φορολογούμενου πολίτη. Καταχράστηκαν το δημόσιο χρήμα. Αυτό δείχνει έλλειψη δεοντολογίας και σωστής επιχειρηματικής συμπεριφοράς. Δείχνει έλλειψη των μηχανισμών ελέγχου και από πλευράς του Υπουργείου Υγείας, το οποίο θα μπορούσε από την αρχή να αξιολογήσει και να κοστολογήσει τα τεστ και να επιβάλει πλαφόν, όπως έγινε πολύ αργότερα για τις προστατευτικές μάσκες και για τα αντισηπτικά, όπου επίσης οι ιδιώτες επιχειρηματίες έκαναν «αρπαχτές».