Καρόλα Vs Σαλβίνι…

Της Έλπις Γεωργίου

Εδώ και λίγα 24ωρα την παγκόσµια επικαιρότητα απασχολεί η Καρόλα Ρακέτε.

Είναι η καπετάνισσα του σωστικού πλοίου Sea Watch 3 που αψήφησε τον Ιταλό Υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι και άλλους Ευρωπαίους και έδεσε στο λιµάνι της Λαµπεντούζα προκείµενου να αποβιβάσει 42 πρόσφυγες που είχε περισυλλέξει και βρίσκονταν επί δύο εβδοµάδες εν πλω.

Με το που έδεσε το πλοίο στο λιµάνι η Καρόλα συνελήφθη από µια στρατιά αστυνοµικούς, λες και ήταν καµιά διαβόητη εγκληµατίας που καταζητείτο για χρόνια και επιτέλους την άρπαξαν. Βρίσκεται αντιµέτωπη µε ποινή κάθειρξης έως 10 ετών για το αδίκηµα της αντίστασης κατά της Αρχής. Πραγµατικά διερωτώµαι αν αυτές οι σκηνές που είδε όλος ο πλανήτης εκτυλίσσονταν σε µια άλλη τρίτη χώρα και όχι χώρα της Ε.Ε., τι θα έλεγε η µεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια! Η οποία µεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια υπερηφανεύεται για τη δηµοκρατία της και το σεβασµό των ανθρωπίνων δικαιωµάτων. Τώρα θα µου πείτε έχει τα ίδια δικαιώµατα ως άνθρωπος ένας Ευρωπαίος και ένας Αφρικανός; Από ό,τι φαίνεται από τα γεγονότα η απάντηση είναι σαφέστατα ΟΧΙ. Και δεν αντιλήφθηκα καµία κινητοποίηση στους κόλπους της Ε.Ε., όταν τον περασµένο Νοέµβριο η Ιταλία υιοθετούσε µια πολύ σκληρή στάση έναντι των µεταναστών. ∆εν άγγιξε αυτός ο νόµος τις δηµοκρατικές χορδές των Ευρωπαίων;

Ο περιβόητος νόµος Σαλβίνι! Ας φρεσκάρουµε λίγο τη µνήµη µας και ας δούµε τι αποφάσισε µια χώρα-µέλος της Ε.Ε. Ο νόµος αντικαθιστά τις άδειες παραµονής για ανθρωπιστικούς λόγους διετούς διάρκειας, µε διάφορες άλλες βραχύτερες άδειες παραµονής, όπως «η ειδική προστασία», διάρκειας ενός έτους, ή η άδεια παραµονής εξαιτίας «φυσικής καταστροφής στη χώρα καταγωγής», διάρκειας έξι µηνών. Το νέο διάταγµα προβλέπει επίσης την επιβολή προστίµου ύψους από 10.000 έως 50.000 ευρώ «στον καπετάνιο, τον ιδιοκτήτη ή τη ναυτιλιακή εταιρεία» του σκάφους που θα διασώσει µετανάστες και θα µπει στα ιταλικά χωρικά ύδατα χωρίς άδεια. Ο νόµος προβλέπει επίσης τη γενίκευση της χρήσης όπλων που προκαλούν ηλεκτροσόκ. Επίσης η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα υπογράψει το Σύµφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, όπως είχε δεσµευθεί το 2016.  Να σηµειωθεί ότι αυτό το σύµφωνο δεν το υπογράφουν επίσης η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Ελβετία, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Αυστραλία.

Η Καρόλα όµως σήκωσε κεφάλι και εξήγησε γιατί έγινε πλοίαρχος για να διασώζει πρόσφυγες στη Μεσόγειο: «Η ζωή µου ήταν εύκολη, µπόρεσα να φοιτήσω σε τρία πανεπιστήµια και στα 23 µου ήµουν απόφοιτη. Είµαι λευκή, Γερµανίδα, γεννήθηκα σε µια χώρα πλούσια µε ένα διαβατήριο ‘‘σωστό’’. Όταν τα συνειδητοποίησα όλα αυτά, ένιωσα ότι έχω ηθική υποχρέωση να βοηθήσω όσους δεν είχαν τις ίδιες ευκαιρίες µε εµένα».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy