Κατ’ ευφηµισµό δηµοκρατίαΤης Άννας Μισιαούλη

Κατ’ ευφηµισµό ναό της δηµοκρατίας κατάντησε τη Βουλή ο πρόεδρος του ∆ΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, µε τη συµπεριφορά του απέναντι στον Χρηµατοοικονοµικό Επίτροπο Παύλο Ιωάννου.
Ο κ. Νεοφύτου όχι µόνο επιτέθηκε στον κ. Ιωάννου, αλλά του «απαγόρευσε» να απαντήσει και να υπερασπιστεί εαυτό.
Ο κ. Ιωάννου είχε καταθέσει τις προηγούµενες µέρες σηµείωµα στη Βουλή επισηµαίνοντας τα προβλήµατα του πλαισίου για τις εκποιήσεις.

Προφανώς, από την αντίδρασή του, αυτό δεν άρεσε στον κ. Νεοφύτου ο οποίος εδώ και µέρες, αν όχι βδοµάδες, επιχειρεί να εκβιάσει για µια ακόµα φορά το κλίµα που δηµιουργείται υπέρ της προστασίας των δανειοληπτών σε σχέση µε τις εκποιήσεις.

Συµπεριφερόµενος λες και βρίσκεται στα αµπελοχώραφά του στην Αργάκα, όταν ο κ. Ιωάννου ζήτησε το λόγο να απαντήσει στις ανήκουστες όπως τις χαρακτήρισε αναφορές που εκστόµιζε ο κ. Νεοφύτου, ο τελευταίος δεν το επέτρεψε. Πιστεύει άραγε ότι είναι το «λύνει και δένει» στη Βουλή και αποφασίζει ο ίδιος ποιος θα µιλήσει και ποιος όχι;
∆εοντολογικά και µόνο αυτή η συµπεριφορά δεν είναι µόνο ανήκουστη. Είναι και αντιδηµοκρατική, τουλάχιστον.

Το γεγονός ότι το συµβάν διεξήχθη εντός της Βουλής, του ναού της δηµοκρατίας, καταδεικνύει το πώς ο πρόεδρος του κυβερνώντος βλέπει τη Βουλή, αλλά και τη δηµοκρατία. Πάλι καλά που δεν θέλησε να βάλει και φίµωτρο σε όσους δεν εξυπηρετούν τα όσα θέλει να προωθήσει.

Η συγκεκριµένη στάση σε συνάρτηση µε τις απειλές για µαζικές και ταχύρρυθµες εκποιήσεις αποκαλύπτουν για άλλη µια φορά πού θέλει ο ∆ΗΣΥ και η κυβέρνηση να εξωθήσουν τα πράγµατα.
Γι’ αυτό και χθες στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονοµικών της Βουλής, εκτός από την επιβολή φιµώτρου εκτόξευσε και απειλές ότι σε περίπτωση που η Βουλή δεν κάνει αποδεκτές τις αναποµπές, ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας θα προχωρήσει στην αναφορά των νόµων στο Ανώτατο ∆ικαστήριο, όπου πιθανώς εκδικαστούν µετά από ένα χρόνο. Στο µεσοδιάστηµα, πρόσθεσε, οι τράπεζες θα επισπεύσουν τις διαδικασίες των εκποιήσεων.

Ανάλογα και ο Υπουργός Οικονοµικών, Χάρης Γεωργιάδης, προέβαλε το επιχείρηµα ότι αν παραµείνουν οι αλλαγές τις οποίες ψήφισε πρόσφατα η Βουλή για τις εκποιήσεις, η ΚΕ∆ΙΠΕΣ ενδέχεται να πληρώσει επιπρόσθετα 180 εκατ. ευρώ στην Ελληνική Τράπεζα λόγω των κρατικών εγγυήσεων που παραχωρήθηκαν.

Κατά τα άλλα µιλάµε για δηµοκρατία και προστασία των πολιτών. Σιγά µην είναι αυτή η έννοια της κυβέρνησης. Και το απέδειξε άλλη µια φορά µε τα όσα διαδραµατίζονταν µέσα στη Βουλή, αγνοώντας την κραυγή αγωνίας των πολιτών έξω από αυτήν, που για άλλη µια φορά παραγκωνίστηκαν µπροστά στο στόχο προστασίας των τραπεζών.