Κατ’ ισχυρισμό κυβερνώντες…Του Τάσου Περδίου

Φυσικά και δεν χρειαζόμασταν να εκτεθεί για άλλη μια φορά η κυβέρνηση μετά την καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση ασυνόδευτων ανήλικων στo «Πουρνάρα» για να εμπεδώσουμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια όχι μόνο ανίκανη, αλλά επικίνδυνη κυβέρνηση. Επτά και κάτι χρόνια νομίζω ήταν αρκετά. Εκείνο που επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά τα ρεζιλίκια είναι ότι όταν βρεθούν γωνιασμένοι, δεν υπάρχει όριο στην ευθυνοφοβία, στη στρεψοδικία και στις παρελκυστικές τακτικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αποτινάξουν τις ευθύνες τους.

Τα αντανακλαστικά αυτά λειτούργησαν αστραπιαία αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής όπου έγιναν οι αποκαλύψεις. Δικαιολογία νούμερο ένα: Φταίει ο λειτουργός της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ο οποίος γνώριζε από την προηγούμενη Πέμπτη, αλλά δεν είπε τίποτε. Καταλάβατε; Φταίει εκείνος που έκανε την καταγγελία, όχι εκείνοι που επέτρεψαν το έγκλημα.

Δικαιολογία νούμερο δύο: Για την ακρίβεια δεν ήταν ανήλικοι αλλά κατ’ ισχυρισμό ανήλικοι! Ναι, δεν ντράπηκαν να ξεστομίσουν και αυτή τη φαιδρότητα θυμίζοντας πνιγμένο που πιάνεται από τα μαλλιά του για να σωθεί. Και επειδή δεν γνώριζαν αν ήταν 17 ετών και 364 ημερών ή 17 ετών και 366 ημερών, πήραν μια απόφαση που δείχνει σε πόσο στιβαρά χέρια βρίσκεται ο τόπος. Είπαν να μην κάνουν τίποτε.

Φυσικά, επειδή το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, την Τρίτη έλαβαν την απάντηση από την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Η κα Μιχαηλίδου, λοιπόν, αποκάλυψε στον «Άστρα» ότι ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών έχει ενημερωθεί γραπτώς από την ίδια από τον περασμένο Απρίλιο και όχι από την περασμένη Πέμπτη, ότι στο «Πουρνάρα» υπάρχει θέμα με ασυνόδευτους ανήλικους και μάλιστα, συγκεκριμένα ότι υπάρχει κίνδυνος σεξουαλικής παρενόχλησης αυτών των παιδιών. Ο υπουργός, είπε ξεκάθαρα η κα Μιχαηλίδου, δεν έκανε αυτά που υποσχέθηκε ότι θα έκανε απαντώντας στο διάβημά της.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι ακόμα και εάν ισχύει το επιχείρημα «κατ’ ισχυρισμό ανήλικος» η κυβέρνηση και το κράτος είναι δεσμευμένοι από διεθνείς συμβάσεις να τους χειρίζονται ως ανήλικους και να τους προστατεύουν αναλόγως.

Η αλήθεια είναι πολύ απλούστερη από όσα επικοινωνιακά τερτίπια και συμφωνημένες αρλούμπες αποφάσισαν να προτάξουν για άλλη μια φορά για να δικαιολογηθούν. Τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδάκια δεν τους απασχολούν και δεν τους ενδιαφέρουν επειδή είναι αλλοδαπά. Επειδή είναι παιδιά αλλοδαπών, στα τσακίδια έστω κι αν βρέθηκαν μακριά από τους γονείς τους για να γλιτώσουν από πολέμους ή διώξεις.

Είναι τόσο κυνικό, αλλά είναι η τραγική αλήθεια, η οποία βασίζεται σε τεκμήρια και όχι σε εκτιμήσεις. Εάν τους ενδιέφεραν τα ασυνόδευτα παιδάκια προσφύγων, δεν θα υπέκυπταν με τόση ευκολία στο ρατσιστικό παραλήρημα μιας μουχτάρενας και ενός κοινοτικού συμβουλίου που ήταν ομολογουμένως πιο ειλικρινείς και λιγότερο διπλωμάτες αποκαλύπτοντας το ρατσισμό τους ενώπιον ολόκληρης της κοινωνίας. Δεν τους ενδιαφέρουν και είναι πολύ απλό. Οι αλλοδαποί τούς ενδιαφέρουν μόνο όταν κουβαλούν εκατομμύρια ή όταν ξεσκατίζουν τους γονείς τους. Άντε και όταν σερβίρουν χυμούς στα κακομαθημένα τους την ώρα που παίζουν fortnite. Όταν πρόκειται για κακόμοιρα προσφυγόπουλα, να πάνε να πνιγούν. Κυριολεκτικά όμως…